Zsolt Torok nu a înfruntat în viaţa doar vitregia muntelui, ci şi nepăsarea autorităţilor

Zsolt Torok escalada cele mai înalte creste ale lumii cu mândria în suflet că este român şi arădean. Întodeauna avea visuri măreţe. Am stat de multe ori de vorbă cu Zsolt şi îmi aduc aminte că printre discuţii a abordat şi lipsa împlicării autorităţilor în ceea ce făcea el. În urmă cu patru ani Zsolt Torok, cel care purta numele ţării mai departe în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii, primea din partea statului doar diplome şi felicitări.

Nu doar el, ci toţi românii care se încumetau să escaladeze cei mai periculoşi munţi din lume. Zsolt Torok împreună cu echipa sa a reuşit să aibă realizări importante.  Pentru că participa foarte des la expediţii pe cele mai înalte vârfuri din lume, alpinistul Zsolt Torok a rămas fără locul de muncă. Acesta era de profesie technician dentar. Atât cei din minister, cât şi autorităţile locale de atunci au spus că sunt mândri cu el şi că Torok a reuşit să ducă numele ţării noastre acolo unde puţini au auzit de noi. Toţi se laudau cu performanţele lui, dar nimeni nu s-a gândit vreodată să-l remunereze. Problema era că în lunile în care se afla în expediţii nu îşi putea ajuta financiar familia.

Când era acasă mai făcea bani ca şi ghid montan. În expediţii, acesta a primit ajutor financiar doar de la sponsori, bani care de cele mai multe ori erau insuficienţi. Pentru că era un alpinist de renume a primit propuneri să participe la expediţii plătite de alţi colegi din străinătate, însă mereu a spus că pleacă în expediţii pentru ţara lui, deoarece aici trăieşte. Toate acestea le povestea Zsolt Torok în anul 2014. La un an după ce o echipa de alpiniştii români condusă de Zsolt Torok a atins în premieră naţională, vârful Nanga Parbat din Himalaya (8.126 m), pe ruta Schell şi imediat după întoarcerea de pe muntele Annapurna.

La sfârşitul anului trecut, Mihai Fifor, pe atunci Ministrul Apărării Naţionale, a participat la ceremonia militară din Cetatea Aradului, cazarmă a Batalionului 191 Infanterie „Colonel RADU GOLESCU” în cadrul căreia a conferit alpinistului Zsolt Torok, în semn de considerație pentru contribuția deosebită în promovarea imaginii României în lume, Emblema de Merit Partener pentru Apărare clasa I.

În ultimii ani, Torok s-a descurcat cum a putut, iar când a fost întrebat de Mihai Fifor de ce are nevoie în expediţia în care urma să plece a spus: un drapel.  

Atunci Zsolt Torok a dus pe Vârful Pumori un drapel al României brodat cu anul centenar.

Zsolt Torok a fost găsit mort sâmbătă în munţii Făgăraşi după ce soţia lui a sunat la 112 pentru a anunţa că nu mai ştie nimic de el de câteva zile. Moartea lui a venit ca un trăznet pentru toţi.

Pe paginile de socializare au curs mii de mesaje, unul dintre ele însă ne-a atras în mod deosebit atenţia. Este al arădeanului Emilian Pintea: „A fost un om din Arad care s-a urcat până în vârful lumii și când i-a fost să plece, s-a urcat la el pe casă și a plecat”.

 

Adauga comentariu