Zeci de oraşe şi comune arădene, afectate după ce Activ Salubritate a renunţat la colectarea deşeurilor

Nu mai puţin de 29 de oraşe şi comune din judeţul Arad sunt afectate, după ce firma de salubritate ce opera în două zone ale judeţului a decis să îşi întrerupă activitatea. Firma a anunţat primăriile de situaţia financiară imposibilă, iar ulterior Prefectura Arad a declarat stare de urgenţă  

Prefectul județului Arad, Gheorghe Stoian, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în contextul înteruperii activității de colectare și transport a deșeurilor de către operatorul de salubritate din zonele 3 (Ineu) şi 4 (Sebiș), societatea comercială Activ Salubritate S.A., acest fapt fiind de natură să afecteze sănătatea populației și să producă poluarea mediului înconjurător.
„În acest context, la propunerea ADI Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor Arad, a Comisariatului Județean Arad al Gărzii Naționale de Mediu, dar și la cererea primarilor din cele 29 de unități administrativ-teritoriale afectate, Prefectul Gheorghe Stoian a supus votului o hotărâre prin care se constată situația de urgență de la nivelul localităților din cele două zone ale județului și se oferă cadrul legal necesar pentru desfășurarea colectării și transportului deșeurilor în prima etapă de către primării, prin resurse proprii. Primăriile vor colecta și transporta deșeurile la stațiile de sortare până când ADI-SIGD va efectua, printr-o procedură de urgență, delegarea temporară a serviciului către un operator autorizat, situație care va dura până la desemnarea printr-o procedură de achiziție publică competitivă a unui nou operator.
Prin hotărârea adoptată astăzi s-a mai stabilit că ADI-SIGD va informa zilnic Prefectul Județului Arad, în calitate de președinte al Comitetului pentru Situații de Urgență Arad, despre măsurile aplicate. De asemenea, Direcția de Sănătate Publică a Județului Arad, Agenția pentru Protecția Mediului Arad, Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu, Direcția Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad vor monitoriza permanent și vor informa prefectul județului Arad despre situația existentă la nivelul zonelor 3 și 4”, se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii Arad.

Practic din acest moment, primăriile vor trebui să caute soluţii. Numai că acestea sunt mult mai scumpe, iar autorităţile trebui să scoată din buget sume serioase pentru a rezolva pe moment situaţia.

Autorităţile locale vor trebui să suporte costurile închirierii unor autospeciale cu servanţi, transportul deşeurilor dar şi depozitarea la groapa de gunoi sau staţia de sortare, după caz.

O situaţie identică s-a produs în toamna anului trecut în zona 5 de colectare, acolo unde firma Grup Salubritate Urban (GSU) şi-a încheiat activitatea.

Adauga comentariu