Zeci de formaţiuni de pompieri au mărşăluit pe străzile Zăbraniului. Aşa au marcat 140 de ani de existenţă a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă

Formaţiunea de pompieri din localitatea arădeană Zăbrani a împlinit 140 de ani. Momentul a fost marcat de o defilare a zeci de unităţi de pompieri din judeţul Arad şi a zeci de autospeciale.  DE asemenea, o demonstraţie a pompierilor zăbrăneni a avut loc la stadionul din localitate.

Cu ocazia aniversării a 140 de ani de la înființarea Formației  Civile de Pompieri voluntari a Comunei Zăbrani au avut loc o serie de manifestări la care au participat pompierii volunatri din comuna Zăbrani,  precum și pompierii voluntari din localitățile cu tradiție: Lipova, Pecica, Grăniceri, Sîntana, Ineu, Ghioroc, Secusigu, Șagu, Șeitin, Șiria, Vladimirescu, Zădăreni, Nădlac, Frumușeni, Curtici, Macea, Vinga, Livada. Au fost  prezente de asemenea formații de pompieri din Germania, cu care Formația Civilă de Pompieri Voluntari  Zăbrani are relații de prietenie și colaborare. Aici amintim formațiunea de pompieri din Rosengarten care a donat două  mașini de stins incendiu și un microbuz, apoi cei Großbottwar care au donat o scară pentru intervenții la mare înălțime, și nu în ultimul rând cei din Fürth cu care pompierii zăbrăneni au o releție specială. Acestia pe lândă faptul că au donat o mașină de pompieri dureluază o serie de proiecte nu doar legate de activitatea pompierilor voluntari, ci legate de viața întregii comune.

Apărută în istorie ca o nevoie a cetățenilor de a lupta împotriva dezastrelor provocate de incendii, la data de 1 mai 1879, 11 cetățeni din conducerea comunei Zăbrani hotărăsc înfiinţarea formaţiei voluntare de pompieri cu denumirea de „Uniunea Pompierilor Voluntari din Guttenbrunn” (Zăbrani), după ce un incediu puternic izbucnit în toamna anului 1878, care urmat de un vânt puternic a mistuit jumatate den localitate.

Evenimentele organizate în localitate au cuprins marşul formaţiunilor de pompieri invitate, dar şi o demonstraţie a pompierilor, eveniment desfăşurat la stadion „Josef Scheirich” din Zăbrani.

“Sărbătorim 140 de ani de la înfiinţarea formaţiei civile de pompieri. Totul a pornit din cauza unui incendiu izbucnit în localitate, atunci când mai bine de două străzi au fost mistuite de flăcări, motiv pentru care în anul 1879, pe data de 9 mai, s-a hotărât înfiinţarea formaţiei civile de pompieri care de atunci este în serviciu continuu, fără întrerupere. Astăzi sunt prezente la Zăbrani 25 de formaţii de pompieri din judeţul Arad, alături de reprezentanţii ISU . Toate formaţiile au venit cu tehnica din dotare. De asemenea, sunt prezente trei delegaţii din Germania, , localităţi cu care de-a lungul timpului am derulat diferite activităţi”, a declarat marian Toader, primarul comunei Zăbrani.

George Pleşca, purtătorul de cuvânt al ISU Arad a fost prezent la eveniment şi a vorbit despre importanţa evenimentului derulat de autorităţile din comuna Zăbrani. “Este o mare sărbătoare pentru această comunitate şi tocmai de aceea am ţinut să fim alături de ei, atât pe timpul defiulării, cât şi al celelalte manifestări. Un pluton al Detaşamentului de Pompieri Arad cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă este aici pentru a marca acest eveniment. Este unul dintre celer mai bune servicii voluntare din judeţ cu o tradiţie deosebită, cu uns erviciui voluntar care a participat alături de noi la foarte multe intervenţii, atât pe raza localităţilor care compun comuna Zăbrani dar şi în judeţul Timiş. Am apelat la ei, ştiind că beneficiază de trei autospeciale de stingere. Vrem să fie o sărbătoare în adevăratul sens la cuvântului. De asemenea, a fost o parată militară şi civilă reuşită. Locuitorii  s-au bucurat de câteva momente foarte frumoase”, a spus George Pleşca, purtător de cuvânt al ISU Arad.

La eveniment au luat parte primarii mai multor comune din judeţul Arad, dar şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad, Răzvan Cadar, şi senatorul Ioan Cristina.

Adauga comentariu