Viața în culori redată în mii de tablouri de pictorul arădean Dan Merișca

Are mii de tablouri pictate, iar multe dintre ele se află în colecţii private din Canada, Peru, Sri Lanka sau Australia. Este vorba despre arădeanul Dan Merişca care s-a format la Roma unde a avut privilegiul de a-l cunoaşte pe maestrul Giaccomo Profilli, pictor roman caravaggist.

Dan Merişca a participat la multe expoziţii şi a luat numeroase premii. După perioada de ucenicie de la Roma, în 1998 s-a reîntors la Arad, unde a continuat să picteze.

„Am această pasiune din clasa a I-a. L-am moştenit pe tatăl meu el fiind desenator, dar fiind  daltonist nu a putut să picteze niciodată, dar avea o mână perfectă pe desen. Aveam talent, dar l-am neglijat ani de zile. Nu m-a interesat până nu am ajuns la Roma. Eram student în România şi anumite zvonuri legate de universitatea din Roma m-au făcut să merg acolo. Am vrut să continui medicina, însă am avut probleme cu documentele şi am putut să mă înscriu doar la cursul de pictură”, a declarat pictorul arădean.

Tablourile lui au tematici diverse, de la peisagistică florară, urbanistică, portrete, tot ce ţine de arta frumoasă şi puţin în abstract, dar foarte puţin, după cum afirmă chiar el.

„Mie îmi place arta figurativă. Am început să pictez motive florale din 2007, când mi-am pierdut cel mai iubit suflet de pe pământ, mama. De atunci a răbufnit în adâncul inimii mele şi am început să pictez motive florale, toate acele flori pe care aş fi vrut să le dăruiasc mamei, puzderie de flori pentru un suflet drag pierdut. De atunci, florile au reprezentat un reper în discursul meu plastic”, mai mărturiseşte Dan Merişca.

Fiecare operă ne povesteşte despre o clipă din viaţă sa, aşezată într-o imagine pe care artistul a dorit să o materializeze.

Pentru ca tablorile pictate de el să poată fi studiate şi cumpărate de doritori acesta le are postate și pe pagina de Facebook, iar în curând va exista o pagină dedicată doar picturilor.

 

 

 

 

 

Adauga comentariu