Vasile Dîncu, penibilităţi depre Helwig de ziua de naştere a acestuia, la Gold FM

Cozmin Gușă: Aveam înainte de asta, pentru că mi-am adus aminte în timp ce vorbeam despre Edi Hellvig, mi-am adus aminte că a fost totuși studentul tău și astăzi e ziua lui de naștere și se sărbătorește în calitate de scorpion, nu cred că face el vreo sărbătoare că n-a mai ieșit la restaurant de când e acolo la SRI niciodată. Te-aș ruga să le spui ascultătorilor câteva lucruri despre el din partea fostului profesor al lui Edi Hellvig. Totuși este o persoană care stârnește multă curiozitate, el este foarte discret, nu dă interviuri, nu apare niciunde, nu scrie cărți ca alți foști șefi din SRI. Nu că e rău să scrii cărți, dar nu scrie, adică nu se publică nici măcar în felul ăsta. Dacă vrei să accepți provocarea asta.

Vasile Dîncu: Sigur, nu este comod nici pentru el nici pentru mine să vorbim despre aceste lucruri, mai ales că fiind în funcție, în funcție politică, mă rog, de factură politică, chiar dacă el e un tehnician acolo, nici nu ne vedem decât foarte rar dacă suntem... întâmplător și... pentru că am face lucrurile total diferite. Dar, după părerea mea, el este garanția unei instituții care câteodată a avut probabil devient, dar care încearcă să păstreze ceea ce este normal în politică, să urmărească interesul național și să păstreze echidistanța față de zona politică. Ar fi greu de înțeles pentru oameni care s-au obișnuit să acuze mereu că Serviciile Secrete se introduc în politică, Edi Hellvig este un tip de caracter și care cred că și pe termen lung e interesat nu numai de cariera lui, dar și de imaginea lui și încearcă, și cred că și reușește, să fie constituțional. Asta este foarte important. L-am cunoscut când era student la politologie, cred că i-am condus și lucrarea de licență din anul 4, an final, atunci așa se făceau patru ani.

Cozmin Gușă: Da.

Vasile Dîncu: A fost întotdeauna un foarte bun analist și un foarte bun strateg. Vreau să spun că este unul dintre oamenii puțini din România cu care se poate discuta despre viitorul României, dar serios! Adică despre ce înseamnă dinamica structurilor viitoare de putere, structurilor economice care trebuie asociate, despre infrastructură critică și chiar despre mentalități, ceea ce este foarte greu de discutat astăzi în politică cu oameni. Deci, îi dorim la mulți ani, asta este lucrul pe care i-l spunem astăzi. Clar că nu se expune, cu siguranță că nu va face nici chefuri cu această ocazie, pentru că este un băiat cuminte, să zic așa. Pentru că eu sunt mai mare ca el și pot să zic.

Cozmin Gușă: Oricum era doar pentru urechile celor care pot să priceapă caracterizarea ta. Sigur, completată și cu ce am zis eu mai devreme despre el. Pot să ofer o imagine corectă asupra unui om atât de discret.

Adauga comentariu