Vacanţă în Turcia 2021. Cum se simt efectele pandemiei, resorturi şi teste

Arădenii au început să aleagă în ultimii ani vacanţele în Turcia. Unul dintre motive este şi faptul că sunt zboruri charter de pe aeroportul din oraş.

 Dacă anul trecut numărul celor care au ales Turcia a fost mai redus, în acest an, arădenii şi nu numai, au început să prindă curaj şi au plecat spre diferite destinaţii. Unii aveau vacanţa plătită dinaintea pandemiei şi au apucat abia acum să meargă. Deoarece, Turcia se află în zonă verde, la fel ca România, este uşor de mers, deşi sunt câteva declaraţii care trebuie completate, iar la aeroport trebuie să dovedeşti că ai fost vaccinat sau ai test negativ (PCR sau Antigen). Teste negative trebuie să prezinte şi copiii care au trecut de vârsta de 6 ani.

În două ore după urcarea în avion eşti în Antalya unde te aşteaptă un ghid care te însoţeşte cu autocarul sau microbuzul până la hotel. În acest an au fost surprize pentru unii turişti. Ajunşi la hotelul la care aveau bilete s-au trezit să sunt mutaţi pentru câteva zile sau chiar pentru toată perioada în alt resort. O familie din Craiova a fost mutată, deoarece hotelul la care avea bilet luat dinaintea pandemiei nu s-a mai redeschis.

„Până acum ne-a fost amânată vacanţa din cauza pandemiei. Am reuşit să o reprogramăm pentru acest an. Însă, am fost mutaţi în alt resort. Ne bucurăm că am reuşit până la urmă, deşi aici unde suntem avem de mers un pic până la mare, noi am vrut să fie plaja aproape”, au declarat cei din Craiova care au ajuns la Senza, în Alanya.

Timp de trei zile la acelaşi hotel au fost trimişi şi cei care în data de 1 iulie au ajuns la Eftalia Marin (Alanya) hotelul pentru care au plătit sejurul. Motivul a fost că s-au suprapus rezervările. Nu a contat ţara din care au fost veniţi sau altceva, toţi au fost mutaţi pentru trei zile în alt resort. Partea bună a fost că resortul se afla la cateva minute de cel iniţial, că transportul l-au făcut ei şi că au oferit camere foarte spaţioase drept recompensă. Iar după trei zile turiştii s-au putut muta la hotelul pentru care au optat. Dacă la început unii s-au enervat şi au cerut explicaţii, la final toată lumea a fost mulţimită şi toţi au profitat de faptul că într-un sejur pot sta în două resorturi. Aşa au putut vedea plusurile şi minusurile. La primul mâncarea o puteai servi direct, doar că la intrarea în restaurant ţi se lua temperatura, masca era obligatorie şi ţi se dădea mănuşă, în cel de-al doilea resort (Eftalia Marin)  erai servit de către personalul hotelului, astfel că turiştii nu se puteau atinge de tăvile cu mâncare. Acest lucru a fost un pic incomod, deoarece se stătea mult la cozi după produse, însă îţi era pus în farfurie atât cât doreai. Şi acolo în interior era obligatorie masca şi se lua temperatura. În rest nu se simţea că încă suntem în pandemie. Lume multă la piscine, la aqua park, pe plaja mării şi chiar la mini disco pentru copii sau la spectacolele pentru adulţi.

Copiii au fost încântat de programul oferit de cei de la Senza, la fel şi adulţii, în schimb la Eftalia Marin erau mai multe piscine şi locuri de relaxare, însă programul de seară nu era aşa de animat.

Dacă în alţi ani în resorturi nu existau decât câteva magazine şi în anumite zile veneau din exterior să vândă anumite produse acum lucrurile s-au schimbat. Atât pe plajă, cât şi lângă piscine sunt veniţi cu tot felul de produse, iar seara sunt jocuri pentru copii. Toate contra cost. Astfel, că cei care ajung în resporturi cu copiii trebuie să ştie că vor mai avea cheltuieli suplimentare. Excursile şi ele s-au scumpit în acest an. De exemplu, excuria la Istanbul, de o zi, costă 225 dolari, atât pentru adulţi cât şi pentru copii. La Capadocia, tot pentru o zi, se plăteşte 240 de dolari. La Pamukkale este de 60 de dolari pentru adulţi, 50 de dolari pentru copii între 6 şi 12 ani şi 15 dolari pentru copiii sub 6 ani.

Cei care ajung în Turcia ar fi bine să aibă dolari, pentru a nu plăti în euro. De exemplu, se plăteşte ori 3 euro, ori trei dolari pentru o îngheţată.

În ceea ce priveşte mâncarea este una diversificată, totul depinde de hotel, iar în seara turcească pe masă sunt tot felul de bunătăţi. Prăjiturile sunt din belşug la fel şi fructele şi legumele. Ca băuturi răcoritoare la Ultra All Inclusive întră pepsi, orange, sprite, sucuri naturale de merse, ananas şi cireşte, apă, chiar şi anumite cocktail-uri, asta la Senza deoarece la Eftania acestea se plătesc serparat.

Serviciile au rămas aceleaşi, turcii sunt la fel de primitori, în resorturi predomină ruşii şi plonezii, camerele sunt curate, se intră zilnic la curăţenie şi în zilnic se umple minibarul. 

În aeroport nu s-au schimbat multe, la întoarece nu mai întreabă nimeni de teste sau vaccin, doar temperatura se mai măsoară. Masca este obligatorie atât în aeroport, cât şi în avion. Preţurile diferă în funcţie de perioadă şi de momentul achiziţiei. De exemplu, un sejur de 7 zile la Eftalia Marin, în luna iunie a costat pentru un adult şi un copil cu tot cu asigurare 800 de euro. Preţul a inclus zbor, transfer, cazare şi masă (Ultra All Inclusive).

Toate persoanele care ajung în Turcia au obligația de a completa formularul de intrare de pe portalul register.health.gov.tr, cu maxim 72 ore înaintea intrarii pe teritoriul Turciei. Formularul va fi prezentat la granita în format fizic (printat) sau electronic (pe telefonul mobil). Ulterior completării formularului va fi emis codul HES, în baza căruia călătorii vor putea avea acces la transportul intern și cazare.

 

Adauga comentariu