UPDATE Un om de afaceri din Arad a fost astăzi audiat la DNA Timişoara

Omul de afaceri arădean Cristian Chişmorie a dat în cursul zilei de astăzi declaraţii la DNA Timişoara.  Este vorba despre un dosar care vizează comiterea unor posibile infracţiuni legate de fraudarea fondurilor europene.

De asemenea, pe lângă acesta declaraţii au mai dat şi câţiva angajaţi.

UPDATE:  Cristian Chişmorie a fost reţinut alături de alţi doi angajaţi (contabila şefă şi fiica acesteia) pentru o schemă de fraudare a aproape 1 milion de euro din fonduri europene, potrivit unui comunicat al DNA.

„Inculpatul om de afaceri, sprijinit de celelalte două inculpate, ar fi conceput și coordonat, în perioada 2016 – 2019, un plan având ca scop obținerea nelegală a unor subvenții pentru animale în valoare de 4.271.646 lei, prin fraudarea masivă a ajutorului de minimis (2016), precum și a fondurilor europene și naționale acordate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A) în campaniile din anii 2017 și 2018.

Cei trei inculpați ar fi creat și folosit o schemă de fraudare în care ar fi implicat 30 de fermieri și exploatațiile zootehnice de creștere a bovinelor de rasă înregistrate pe numele acelor fermieri. Prin această schema ar fi fost aduse din Ungaria aproape 300 de bovine de rasă (Aberdeen Angus), în condiții simulate care ar fi dat drept de obținere de subvenții pentru creșterea lor.

În realitate, animalele nu îndeplineau cerințele obligatorii de subvenționare, însă cei trei inculpați ar fi creat aparența respectării cerințelor legale ale finanțării prin falsificarea certificatelor de origine și a pașapoartelor animalelor, prin falsificarea datelor de naștere/rasa animalelor în aceste documente, prin denaturarea adevărului în ceea ce privește existența taurinelor și categoria din care făceau parte animalele.

Aceste documente false ar fi fost prezentate instituțiilor cu atribuții de avizare, aprobare și finanțare, respectiv Direcția agricolă Arad și A.P.I.A, ceea ce ar determinat, în final atribuirea subvențiilor”, a arătat DNA.

 

 

Adauga comentariu