UPDATE Mărturisiri din carantina de la Nădab: „Nu sunt condiţii, nu te poţi duce la WC că te apucă voma. Dacă ne lasă aici ne îmbolnăvim toţi”

Arădenii care sunt cazaţi în centrul de carantină din Nădab, clădirea deţinută de UVVG, sunt nevoiţi să stea în condiţii improprii. Oamenii spun că nici la toaletă nu se pot duce, deoarece totul arată sub orice critică. Cel mai probabil nimeni nu a făcut curăţenie şi nici nu a dezinfectat după cei care au mai fost cazaţi înainte acolo.

Un domn de 51 de ani a ajuns în acel centru în dimineaţa zilei de duminică, iar de cum a intrat spune că i s-a întors stomacul pe dos. A dat peste un focar de infecţie. A sunat la DSP Arad însă fiind trei dimineaţa i s-a spus că până la ora opt nu se poate rezolva nimic.

„Este trecut de ora 11.00 şi nimeni nu a venit să vadă în ce condiţii suntem puşi să stăm timp de 14 zile. Ne plimbăm în voie prin toată clădirea  de parcă am fi la piaţă. Nimeni nu ne supraveghează. Poate că la poartă sunt jandarmi, dar aici nimic, aici e focarul, cred că şi lor le este frică să intre să nu ia vreo boală, alta decât Covid. Am ajuns la Nădab dimineaţă la ora trei, înainte m-au dus şi la UPU unde m-au consulat, mi-au luat temperatura şi tot. Când am intrat în cameră mi-a venit să vomit. Eu am venit din Spania, de unde am plecat vineri, am ajuns pe aeroportul din Bucureşti de unde ne-a preluat un autocar care ne-a plimbat prin toată Oltenia, apoi pe mine deoarece eram singurul din Arad m-a preluat o maşină de jandarmi. În cele 24 de ore nu ne-a dat nimeni nimic, nici măcar un pahar de apă, nici azi nu am primit nimic de mâncare parcă am fi leproşi aşa se poartă toţi cu noi”, a declarat bărbatul.

Acesta spune că s-a întors din Spania deoarece pe 10 martie i s-a încheiat contractul de muncă, de atunci a stat autoizolat şi acolo. Ieşea doar rar la cumpărături şi atunci cu mască şi mănuşi. Se dezinfecta la întoarcere şi punea hainele la spălat. A dorit să vină şi a cerut ajutorul autorităţilor şi pentru că soţia lui este în Arad în prima linie şi pentru că în Spania situaţia este destul de critică. Soţia lui lucrază pe ATI în Grădişte. Voia să fie mai aproape de ea, deoarece şi ea este la capătul puterilor după zile şi nopţi nedormite. Ştia că va sta 14 zile în carantină însă nu ştia că în astfel de condiţii.

„Am grăbit venirea să fiu mai aproape de ea, după ce termin carantina. Am rămas dezamăgit. Păcat de eforul depus de medici pentru că se luptă cu această boală, iar cei care au organizat acest centru nu au luat decizii bune. Nu sunt condiţii, nu te poţi duce la WC că te apucă voma. Dacă ne lasă aici ne îmbolnăvim toţi. Vrem să plecăm de aici şi să ne facem carantina în condiţii decente”, mai spune bărbatul.

Acesta a trimis pe adresa redacţiei Ziar de Arad şi câteva filmuleţe de la Nădab. Filmuleţe în care se vedea mizeria în care au fost băgaţi.

Bărbatul mai spune că a înţeles că a fost Ministrul Sănătăţii la Arad şi se întreabă dacă i s-au arătat locurile în care sunt bagaţi cei veniţi în carnatină.

„Ieri când m-au plimbat prin Oltenia am văzut unde lăsa oamenii, adică la pensiuni, unde îi aşteptau cei de la DSP alături de propietarii pensiunii sau hotelului şi le spunea: care era soţ, soţie aveau  o cameră cu pat dublu, care era o persoană singură primea cameră cu un pat. Le-au spus că au camerele dezinfectate unde au prosopate, gel de duş, lenjerie curată, tot, dar la noi în Arad nu se poate. Nu ştiu de ce”, mai spune bărbatul.

Din spusele celor din carantină la Nădab este cel mai jalnic centru, sunt însă şi centre în pensiuni la Arad unde condiţiile sunt dintre cele mai bune. 

UPDATE: În cele din urmă a ajuns mâncare, însă a fost pusă lângă gunoaie.  La ora actuală în centru sunt în jur de 50 de persoane. 

UPDATE 2: După ora 17.00 cei aflaţi în carantină la Nădab au primit câte o pungă care conţine: hărtie igenică, pastă de dinţi, periuţă de dinţi, un săpun, un şampon şi saci menajeri. 

 

Adauga comentariu