UPDATE Arădenii vor să reînceapă să crească porci. E vorba despre cei care locuiesc la casă!

Vremurile tot mai grele în care trăim îi determină pe unii arădeni, vorbim de cei care locuiesc la casă, să-și cumpere animale și să cultive bucata de pământ din curte. Printre întrebările primite la redacție este și cea a unui cetățean, din cartierul Grădiște, care se întreabă dacă poate crește un porc în curte.

„Nu mai știm cum sunt acum legile. Un porc ne-ar prinde bine. Ne-am gândit să facem ca pe vremuri când părinții noștri creșteau un  porc sau doi și aveau carne tot anul. În grădină vom pune cele necesare și așa mai scăpăm de unele cheltuieli cu alimentele. Păsări, cum sunt găini, rațe știu că se pot crește, chiar dacă locuim în municipiu”, este mesajul arădeanului.

În situația lui sunt mulți, mai ales cei care locuiesc în cartiere mai mărginașe,  nu s-au oprit niciodată din creșterea animalelor.

„Noi am ținut mereu cânte un purcel. Îl cumpărăm de mic, prin primăvară și până iarna îl creștem, iar de Crăciun știm ce fel de carne mâncăm. Este scumpă și mâncarea pentru el, dar creșterea lui ne costă mai iefin dacă am cumpăra într-un an atâtea kilograme de carne”, spune Ștefania P. din cartierul Aradul Nou.  

Reprezentanții Primăriei Arad spun că se pot crește porci, dar cu limite, ci doar pentru consumul personal. Totul conform: Ordin nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației.

Reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad spun că datoria lor este să verifice dacă pentru animalele din curte se respectă condițiile de bunăstare și sănătate.

„Nu autoritatea veterinară stabilește numărul și locul în care se pot crește, ci consiliul local hotărăște acest lucru. Noi doar ne îngrijim ca ele să fie sănătoase sau să se respecte condițiile de bunăstare și sănătate pentru animalele respective”, a declarat Marcel Roșu, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad.  

UPDATE: Reprezentanții Primăriei Arad mai adaugă că este liber de crescut animale în zonele de case și interzis în zona centrală și în cartiere în zonele de blocuri. 

Trebuie avut în vedere următorul articol: 

ART. 15 (1) In gospodariile unde nu sunt asigurate racordurile de apa curenta si canalizare printr-un sistem centralizat de distributie, adaposturile pentru cresterea animalelor in curtile persoanelor particulare, de cel mult 6 capete în total (ovine, caprine, porcine, bovine, cabaline) si cel mult 50 de pasari se amplaseaza la cel puţin 10 m de cea mai apropiata locuinţa invecinata si se exploateaza astfel incat sa nu produca poluarea mediului si risc pentru sanatatea vecinilor, cu obligatia respectarii conditiilor de biosecuritate. (2) In gospodariile unde sunt asigurate racordurile la sistemul centralizat de apa curenta si canalizare, adaposturile de animale de cel mult doua capete cabaline, 5 capete bovine, 15 ovine sau caprine, 5 capete porcine şi cel mult 50 de pasari se amplaseaza la cel puţin 10 m de cea mai apropiata locuinţa invecinata si se exploateaza astfel incat sa nu produca poluarea mediului si risc pentru sanatatea vecinilor, cu obligatia respectarii conditiilor de biosecuritate. (3) In imobilele cu mai multe locuinte din mediul urban este obligatorie asigurarea colectarii dejectiilor şi mentinerea curăteniei în spatiile comune de catre proprietarii de animale de companie.” In situatia in care considerati ca sunt incalcate prevederile art. 15, privind cresterea animalelor in gospodarii, va indrumam sa va adresati Directiei Judetene de Sanatate Publica Arad.

FOTO: https://agrointel.ro/

Adauga comentariu