Unii arădeni sunt deranjați de alertele transmise de ISU, însă nu-i perturbă notificările de la Facebook și WhatsApp

Mai mulți arădeni și-au manifestat supărarea din pricina alertelor transmise de ISU și IGSU. De trei zile, sistemul RO-ALERT a început să fie testat în întreaga țără, implicit în Arad.

Pe rețelele sociale, unii arădeni își manifestă nemulțumirea pentru că, vezi Doamne!, sunt deranjați timp de vreo zece secunde. Sistemul este încă în testări, iar ziua de miercuri a fost ultima din acest scurt șir. Va mai urma o altă serie de testări la o dată ce va fi anunțată ulterior.

„Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecție. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență”, sună mesajul text și audio transmis de ISU sau IGSU.

Reprezentanții ISU Arad spun că sistemul nu este vreo invenție românească, el funcționând de ani buni în mai multe țări europene. George Pleșca, purtătorul de cuvânt al ISU Arad, spune că sistemul va fi foarte util atunci când va fi funcțional și că se dorește a fi o completare la alarmarea prin sirene. „În primul rând, trebuie precizat că acest sistem este folosit în mai multe state europene. În România va fi funcțional, însă nu mai devreme de șase luni. Din acel moment, sistemul va alerta populația doar în situații extreme: cod roșu de furtună, accident chimic, accident nuclear. Nu vom alerta populația pentru coduri galben sau portocaliu de furtună. Există avantajul că pe lângă text, mesajul are și sunet, iar persoanele care nu pot citi sunt anunțate despre alerta emisă”, spune George Pleșca.

Întrebat despre iritarea unor arădeni care primesc aceste mesaje, Pleșca spune că procentul nemulțumiților este mic, iar beneficiile ulterioare vor fi mult mai importante. „Nu e un procent mare de nemulțumiți. Cel puțin asta reiese din mesajele pe care le primesc eu. Nu îmi explic cum de unii sunt deranjați de această alertă, dar nu îi încurcă notificările de la Facebook, sau desele SMS-uri primite zilnic. În plus, aceste alerte nu au fost trmise noaptea sau dimineața la ora 6, ci în ore decente”, mai completează George Pleșca.

Purtătorul de cuvânt al ISU Arad mai spune că ISU sau IGSU nu au o bază de date cu numerele de telefon, ci acest mesaj se transmite prin relee. Mesajul este transmis dintr-un anumit centru către o zonă afectată, iar releele din acea arie vor retransmite mesajul către telefoanele aflate în apropiere.

Comentarii

nelu

26.09.2018 12:11

Diferenta in titlul tau este ca aplicatiile Facebook și WhatsApp sunt instalate cu acordul utilizatorului si este constient de notificarile ce le primeste

Adauga comentariu