Un viceprimar din Arad a transformat casa surorii străbunicii lui într-un loc plin de tradiție

A avut o casă bătrânească și s-a gândit că cel mai bine ar face un muzeu, mai ales că a găsit și multe obiecte vechi lăsate de la înaintașii lui. Este vorba despre viceprimarul comunei Bata, Ladislau Heleport, care din anul 2004 în satul aparținător, Bulci, a înființat Muzeul satului Bulci.

„A fost o casă a sorei străbunicii mele. Înițial am vrut să renovez, să fac o căsuță de vacanță, însă după ce am inaugurat-o am găsit câteva obiecte vechi pe la mine prin casă și m-am gândit să o transform în muzeu.  Am dat mobilierul în schimb pe alte obiecte care acum e află expuse. Mai toate sunt adunate din comună. Acum am două căsuțe. Una am cumpărat-o din localitatea vecină și am mutat-o”, mărturisește viceprimarul.  

Muzeul care poate fi vizitat gratuit de orice (cu condiția să fie viceprimarul acasă să poată să-l deschidă) cuprinde o colecție de obiecte tradiționale – în special din gama celor utilizate în gospodăriile țărănești din zona satului Bulci dar nu numai.

„Obiectele au aparținut unor oameni care au trăit pe aceste locuri: vorbim aici și de mobilier și de veșminte tradiționale dar și obiecte considerate moderne în epocă, precum radioul cu lămpi“ ne mai spune Ladislau Heleport.

Până acum muzeul satului Bulci a fost vizitat de turiști din Franța, Siria, Anglia, Irlanda, Italia, Austria, Germania, Ungaria, dar și de foarte mulți români. Chiar și cei care au participat la Circuitul Gastronomic de la Bata au avut ocazia să viziteze cele două case.

 

Adauga comentariu