Un tată din Arad vrea cu orice preţ ca cele două fetiţe ale lui să crească împreună

Un tată din judeţul Arad se luptă să aibă lângă el cele două fetiţe minore rezultate în urma unei relaţii de concubinaj. Cea mare locuieşte alături de el, însă sunt probleme legate de fetiţa mai mică. Deşi, avocatul acestuia, Ovidiu Bulz, spune că lucrurile ar trebui să fie simple şi că există o notificare către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad, prin care fetiţa cea mică să fie adusă la tată, situaţia nu este deloc aşa. Pe de altă parte cei de la Direcţie spun că de fiecare dată se decide în interesul minorului.

Totul a început în vara anului 2019, când faţa de cei doi minori, Toma Melisa Szobolai Toma Melisa şi Szobolai Toma Gabriela, aflaţi în ingrijirea lui Szobolai Toma Vilhelm, tatal acestora, s-a dispus măsura plasamentului.

Minora Melisa, având atunci 7 ani, a refuzat să părăsească locuinţa tatălui său, aspect consemnat în procesul verbal întocmit cu ocazia executarii silite a hotărârii judecatoreşti de instituire a plasamentului, initiaţe de Direcţia Generală de Asistenţa Socială şi Protecţia Copilului Arad.

Minora Gabriela, având vârsta de 3 ani, a fost luata în plasament, fiind până în prezent în ingrijirea unui asistent maternal.

Conform celor declarate de tatăl fetelor instituirea plasamentului a fost initiaţa ca urmare a sesizarilor efectuate de Bagyinka Anamaria, mama celor doua minore (fosta concubină a lui Szobolai Toma Vilhelm), aceasta fiind animată de dorinţa de a nu mai fi nevoită să plătească pensia de întreţinere, în favoarea minorelor. Anterior plasamentului, mama minorelor a părăsit imobilul proprietatea lui Szobolai, unde locuia, iar cele doua minore au continuat să locuiască cu tatal lor. Bărbatul a intentat un proces finalizat printr-o hotărâre judecatorească prin care s-a stabilit locuinţa celor doua minore la tatal lor - aspect cu care mama minorelor a fost de acord - fiind obligată să platească pensie de întreţinere în favoarea minorelor.

Motivul pentru care s-a dispus plasamentul a fost, în esenţă, locuinţa modestă a lui Szobolai Toma Vilhelm, considerată «insalubră». 

Bărbatul spune însă că pâna la sfârşitul lunii septembrie 2019 a dotat locuinţa cu baie funcţională şi a renovat bucatăria şi camerele.

„Cu toate acestea, Direcţia nu a fost de acord cu încetarea plasamentului, ceea ce a condus la promovarea de către mine a unor procese având ca obiect reintegrarea minorelor. Procesul de reintegrare a minorei Melisa (minora care a locuit efectiv cu mine) s-a finalizat cu o hotărâre prin care s-a dispus încetarea plasamentului şi reintegrarea minorei la mine, iar poziţia Direcţiei a fost una favorabilă reintegrarii, motivand expres că «Domnul Szobolai oferă condiţii pentru îngrijirea, creşterea şi educarea corespunzatoare a minorei». Însă, procesul de reintegrare a minorei Gabriela a întâmpinat o poziţie extrem de înverşunată din partea Direcţiei care în mod ciudat şi-a exprimat poziţia în sensul ca «dl. Szobolai nu oferă condiţii corespunzatoare pentru îngirjirea minorei» - deşi anterior afirmase contrariul - a «identificat» noi motive pentru continuarea plasamentului faţă de minora Gabriela, respectiv că aceasta nu îşi doreşte să fie reintegrată la mine. Ori este evident că dacă minora Melisa beneficiază de conditii corespunzatoare de creştere şi educare, de aceleaşi condiţii va beneficia şi minora Gabriela. Apoi, referitor la al doilea motiv, minora Gabriela are vârsta de 5 ani, deci este lipsită de discernamant, fiind smulsă din mediul familial la vârsta de 3 ani şi supusă unui proces de manipulare bine pus la punct de asistentul maternal şi de managerul de caz - reprezentant al Directiei - dar inclusiv de expertul asistent din partea Direcţiei la efectuarea expertizei”, declară tatălui minorelor, Szobolai Toma Vilhelm.

Acesta mai spune că i se pare ciudat că managerul de caz a iniţiat demersuri de reintegrare a minorei Gabriela la mama sa şi că: „a învaţat-o să completeze o declaraţie prin care atunci când nu poate ea altcineva o va îngriji pe minoră”. 

„Minora Melisa, sora Gabrielei, se află la locuinţa tatalui său şi în îngrijirea acestuia, iar o eventuală reintegrare a Gabrielei la mama sa va însemna implicit despărţirea celor doua surori. Procesul privind-o pe minora Gabriela s-a finalizat în primă instanţă printr-o hotărâre judecatorească de incetare a plasamentului şi de reintegrare a minorei la tatăl său, însă Direcţia a declarat apel dorind cu orice pret să păstreze plasamentul, mai mult a refuzat să se supuna hotărârii de reintegrare a cărei efecte sunt executorii de drept, deşi au fost notificati în acest sens, fiind invederat că dacă nu se vor conforma dispoziţiilor titlului executoriu vor suporta costurile executarii silite, dar şi penalităţile datorate pentru refuzul de a se supune hotărâii judecatoreşti”, declară avocatul tatălui.

Pe de altă parte reprezentanţii DGASPC Arad declară că ei au în vedere doar interesul superior al copilului: 

„Noi avem în vedere interesul superior al copilului.  Având în vedere că momentan există un dosar pe rolul instanţelor, vom aplica decizia finală comunicată printr-o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă”.

În Raportul privind expertiza clinică judiciară, cu privire la dosarul nr. 225/108/2021, a Tribunalului Arad, se arată că (din cele afirmate de tată): „relația cu mama celor două minore a fost bună, însă ulterior au apărut probleme datorită comportamentului imprevizibil al ei. Bărbatul susține că aceasta a plecat de acasă în repetate rânduri fără să anunțe acest fapt și că se întorcea după câteva zile. Relatează că mama fetelor neglija sarcinile gospodărești și activitățile de îngrijire a celor două minore. În anul 2017 tatăl a deschis proces mamei celor două minore pentru părăsirea acestora și a obținut custodia acestora. Au urmat o serie de procese în care cei doi părinți ai fetelor s-au acuzat reciproc de comportamente inadecvate în raport cu creșterea și educarea minorelor. Cele două fete au fost mutate împreună și separat în locații aflate sub tutela DGASPC sau în grija asitenților maternali.

Szobolai Toma Vilhelm consideră că Gabriela este influențată și chiar abuzată de actuala asitentă maternală care o are în îngrijire pe minoră, pentru ca să îndepărteze fetița de tatăl și de sora ei. Bărbatul dorește să trăiască împreună cu cele două minore, să se bucure de timpul petrecut cu ele, să le ajute”.

Tatăl micuţelor a declarat că va face tot ce este posibil şi legal pentru ca cele două minore să crească împreună.

 

 

 

Adauga comentariu