Un preot din judeţul Arad a reuşit să adune obiecte vechi de sute de ani. A deschis un muzeu chiar în casa parohială!

Un preot din judeţul Arad a dorit ca la ei în sat să existe un muzeu. Ani de zile, preotul Giani Achim din Dud (comuna Tîrnova) a strâns obiecte şi într-un final a reuşit să deschidă un muzeu etnografic.

„Ceea ce în urmă cu şapte ani părea de fapt un vis a prins realitate în anul 2016. În curtea casei parohiale, într-o anexă frumos amenajată există  la ora actuală un muzeu etnografic sub egida Bisericii Ortodoxe. Muzeu, creat prin străduinţa personală de a aduna obiectele de la oamenii satului, care au fost donate cu multă dragoste ştiind că acestea reprezintă de fapt o pagină de istorie a satului Dud. Muzeul acesta are o cameră ţărănească amenajată, patul tradiţional ţărănesc cu strujac, cu acea pătură ţesută cu motive populare specifice satului Dud, de lână, perini cu broderie, o masă, două scaune, un legănel pentru copil, o icoană foarte veche de acum 170 de ani, pictură pe sticlă, care reprezintă de fapt intrarea în biserică a Maicii Domnului, o icoană deosebită care ne duce cu gândul în vechime, la moşii şi strămoşii noştri care au trăit viaţa punând pe primul plan al existenţei lor credinţa creştină”, afirmă preotul  Giani Achim.

Acesta mai spune că oamenii locului au fost simpli şi modeşti, iar prin aceste trăsături ale lor au ştiut să pună în valoare simplitatea şi modestia satului românesc tradiţional.

La muzeu mai există o căruţă foarte veche, de acum 120 de ani din lemn, o moară, furcă de fân de acum 80 de ani, butoi de vin foarte vechi, de ţuică. Însă, piesa de rezistenţă a întregului muzeu este de fapt războiul de ţesut care ne aduce în primul plan al vieţii noastre faptul că strămoşii noştri au muncit foarte mult, au ţesut pânza pentru costumele populare. De fapt costumul popular românesc este actul de identitate al poporului român, prin acesta ne regăsim originile şi rădăcinile noastre în satul românesc tradiţional. În muzeu mai avem farfurii frumos pictate, costume populare de femei, bărbaţi şi copil, încălţăminte veche, uşile impărăteşti ale Sfântului Altar de acum 70 de ani. Icoana Mântuitorului Hristos, a Maicii Domnului, tot cu vechime 70 de ani. Ripizile cu care în urmă cu ani buni se ieşea la rugăciunile pentru ploaie la ţarină. Acestea datează din 1920. Totodată în muzeu se găsesc şi alte obiecte de gospodărie tradiţională românească”, mai adaugă preotul.

Alături de el au fost încă de la inaugurare şi cei din Primăria Tîrnova.  La inaugurarea muzeului, primarul Florin Farcaşiu declara: obiectele care au fost expuse aici au fost adunate în totalitate de la enoriaşii din sat. Sigur că mi s-a părut o idee interesantă şi l-am sprijinit în demersul său. Eu unul sunt mândru că în comuna Tîrnova se petrec asemenea acte culturale. Mă refer la acest muzeu, dar şi la monografia satului Dud. Toate obiectele pe care o gospodărie de la ţară o avea, obiecte bisericeşti, documente de valoare. Primăria Tîrnova s-a ocupat de reabilitarea acestei case în care funcţionează acest muzeu etnografic”.

De asemenea, Gheorghe Câlb, vicepreşedintele Asociației Culturale "CARTEA ,IZVOR de cultură" Arăneag este alături de părinte în demersul său: „dragostea pentru cultură și artă sunt cele care mă determină să promovez această zonă. Parcul de sculptură monumentală din Casoaia și Muzeul etnografic din satul Dud sunt atracţiile turistice ale zonei”.

Muzeul este deschis publicului larg. Astfel, că turiştii îl pot vizita vinerea între orele 12:00 – 20:00, sâmbăta de la 10.00 la 19:00 şi duminica între orele 12:00-17:00.

 

 

Adauga comentariu