Un economist din Arad şi-a descoperit latura artistică şi sportivă. Este autorul unui volum de poezii şi campion la înot

Este economist, dar acest lucru nu îl împiedică să scrie poezii, eseuri și proză și să fie campion la înot. Este vorba drespre Cristian Mladin care a ales meseria de economist în urma absolvirii Facultații de Marketing Management Informatică din cadrul Universitatii de Vest ,,Vasile Goldiș” Arad. Latura artistică a prins aripi prin publicarea de poezii, eseuri și proză pe diferite site-uri literare și culturale: Rusidava Culturală, Cervantes-Inspirescu, Liga Scriitorilor din România, Cenaclul ,,Prietenia”, Cenaclul ,,Luceafărul Arădean”, E-Creator, Litera 13 etc., precum și în Antologia ,,Ut Sis Populus” (,,Să fim Oameni”),  ,,Amintiri de secol XX”, Antologia ,,Prieteniei”, culminând cu volumul de debut,  ,,Umbre în lumină”, volum ce cuprinde poezii ce urmăresc firul poetic al formării autorului și trăirilor sale.

Cristian Mladin continuă linia teatrală, fiind invitat la ,,Noaptea Albă” a Bibliotecii Județene ,,A.D. Xenopol”Arad, dând viață trăirilor ,,Alergătorului” lui Vișniec sau prezentând forma și fondul uman de prea multe ori închis în cercuri(,,Omul din cerc” de Matei Vișniec).

 „Prin artă, creatorii sunt dovada vie că nu suntem doar roboți integrați în societate. Doamnelor, domnilor, cuvântul vindecă, cuvântul alină, mângâie, excită, vibrează, dar poate în același timp jigni sau răni. Sunt doi lupi în fiecare dintre noi, unul blând și unul aspru. Depinde de noi pe care lup îl hrănim. Am avut varianta începerii unui jurnal în care să-mi exprim trăirile. Am ales forma poeziei, pentru posibilitățile multiple de a descrie cât mai aproape de real trăirile mele. În poeziile mele, cuvântul nu face politică, revoluții și nu lovește, el doar descrie, este un manifest al autorului, al trăirilor lui, pozitive sau mai puțin pozitive, un alter ego care se substituie unei portavoci îndreptate spre cei care citesc, ascultă și înțeleg”, spune Cristian.

Încurâjând și promovând practicarea sportului, Cristian Mladin scrie articole sportive despre multiplele concursuri la care participă el și colegii sai. Participă la Campionatul Național de Înot Masters, la care este medaliat cu aur și argint pentru ca apoi să aibă oportunitatea de a participa la Campionatul Mondial de Înot Masters (2017) și Campionatul European de Înot Masters (2018). Câștigă, alături de colegii de la CSM Arad, în premieră pentru înotul masters arădean, Cupa DKMT (Euroregiunea Dunăre,Criș, Mureș, Tisa).

 Participă cu succes la cel mai greu concurs de triatlon, ,,Iron Man”, la care parcurge proba Half Iron Man.

„Sportul a fost primul meu hobby, începand cu anul 2013, când, după un moment delicat al vieţii mele, când efectiv a trebuit să mă reinventez. Sportul e unul dintre puţinele activităţi care îţi oferă o satisfacţie direct proporţională cu munca depusă. E ca o relaţie armonioasă, simbiotică, intre doi oameni,e ca viaţa însăşi, trăită curat, corect şi plenar la modul constant. Mai mult, anumite sporturi îţi oferă un anume gen de satisfacţie. Pe langă sănătatea care vine la pachet cu mişcarea în sine, încrederea în sine care creşte, fericirea e la un pas distanţă prin endorfinele secretate. Fair play ul cipului de cronometrare în cazul alergării sau chiar ciclismului, lupta cu secundele în cazul nataţiei sunt lucruri incontestabile, comisiile de jurizare sunt chestii redundante, atunci când concurezi cu tine însuţi. Lupta cu secundele,îmbunătaţirea timpului personal,un rezultat  mai bun, merită tot efortul depus, sportivul fiind singurul, direct responsabil pentru rezultatele obţinute, obiective ,directe şi neinfluenţate sau afectate de factorul uman”, a mai spus Cristian.

 

 

 

Adauga comentariu