Un bărbat care lucrează la o firmă din Arad şi-a câştigat în instanţă concediul medical pentru Covid

Un bărbat care lucrează la o firmă din Arad s-a adresat instanţei pentru a câștiga concediul medical pentru COVID. Este vorba despre Cosmin Gheorghe, în vârstă de 47 de ani.

Totul a început în luna august când acesta a fost trimis de firma la care lucrează într-o delegație în Germania. Înainte de plecare el şi colegii au făcut testul COVID. Pe 1 august, primul său coleg a fost testat pozitiv cu coronavirus. Pe 8 august, a venit rândul lui Cosmin Gheorghe să afle că este infectat. Lupta lui nu a fost cu boala, deoarece a făcut o formă uşoară, ci cu autorităţile.

Acesta afirmă că atât cei de la Direcția de Sănătate Publică Arad,  cât şi cei de la  Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii l-au plimbat de la unii la alții, fără să îi rezolve problema şi anume să îi  acorde un drept elementar, pe care în cele din urmă l-a câștigat în instanță: concediu medical pentru perioada de două săptămâni în care a fost în carantină din cauza infectării cu Covid.

Conform Legistației din țara noastră certificatul de concediu medical pentru COVID-19 trebuie eliberat de medicul curant, adică de un medic dintr-un spital COVID.

Acesta mai afirmă că deşi cazurile se înmulţeau la firma lor, reprezentanții DSP Arad au ajuns la sediu abia la 10 zile de la confirmarea primului caz, adică pe data de 11 august.  

„Cadrele medicale sunt cele care stabilesc care este perioada de contagiozitate, cât trebuie să stăm în carantină. Dar să treacă o săptămână și Direcția de Sănătate Publică să nu se implice. Este destul de grav. Eu am primit rezultatul testului pe data de 8 august când eram acasă la Bătania (Ungaria)”, spune Cosmin.

Aflând vestea acesta nu ştia ce să facă, simptome nu avea doar faptul că a început să-şi piardă mirosul.

„Am încercat să cosesc iarba în fața casei şi mi-am dat seama că nu simţeam mirosul de benzină din motocoasă. Am aflat între timp rezultatul testului. Imediat am apelat 112 și, fiind pe teritoriul Ungariei, am apelat serviciile de urgență maghiare. M-au infomrat să nu ies din casă şi mi-au spus că o să mă contacteze un medic luni. La scurt timp am fost sunat de un medic maghiar, care mi-a pus tot felul de întrebări, chiar şi despre locul de muncă şi ce măsuri s-au luat acolo. La o altă convorbire cu medicul mi-a spus că  decizia autorității sanitare maghiare este ca eu să rămân 10 zile în carantină, iar dacă apar simptome gen febră care să depășească 38 de grade să sun de urgență la 112 și voi fi preluat de o ambulanță și dus la spital. Aici pot să spun că am avut noroc, pentru că nu am avut simptome în afară de lipsa mirosului, care mi-a revenit după şase zile”, mărtusiseşte bărbatul. Între timp, Cosmin spune că a tot încercat să contacteze Direcția de Sănătate Publică Arad, atât pe mail, cât și telefonic: „Uneori mai răspundeau însă au spus că fiind carantinat în Urgaria să încerc să iau legătura cu medicul de familie. Și am intrat așa într-un ping pong între DSP și medicul de familie. Iar într-un final mi-a crescut tensiunea destul de mult și am decis să mă adresez instanței. Sunt contribuabil român. M-au ajutat cei de la Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Famillie”.

După ce autorităţile l-au plimbat pe Cosmin Gheorghe de la unii la alții, instanța a decis că Direcția de Sănătate Publică Arad trebuie să desemneze un medic dintr-un spital COVID care trebuie să îi elibereze certificatul de concediu medical, conform legii.

Bărbatul nu a primit încă hârtia care să ateste faptul că a fost în concediu medical pentru COVID. Încă mai aşteaptă. Hotârârea este cu drept de apel în 15 zile.

Cosmin Gheorghe a revenit la serviciu în Arad pe data de 24 august, iar pe 26 august a fost întrebat de angajator dacă vrea să mai meargă în delegație în Germania. A spus că da. A fost trimis la test şi a ieşit negativ. Ajuns în Germania alături de alţi colegi. Toţi au fost testaţi iar. O colegă a ieşit pozitivă, deşi din ţară a plecat cu test negativ. Aceasta a avut şi ea boala ca şi Cosmin însă se vindecase conform testelor. Toţi au fost carantinaţi la hotel.

Bărbatul deşi e în carantină din nou e mulțumit că toate costurile sunt suportate de firmă, iar condiţiile sunt unele foarte bune. Acum aşteaptă doar hotârârea definitivă a instanţei.

„Vreau să subliniez faptul că, colega mea a fost declarată vindecată pe teritoriul românesc, a trecut prin boală, fiind declarată pozitivă, dar fără simptome. Analizele de sânge şi testele la care a fost supusă pe teritoriul German unde a ieşit iar pozitiv mă duc cu gândul că este posibil ca în România dânsa în data de 8 august să fi avut un test fals pozitiv şi tocmai acum să treaca prin boală, ori să fie varianta unei alte tulpini de Covid19. Chiar daca s-au cheltuit zeci de mii de lei de către angajator să fim testati, lucrurile par fără niciun câstig macar la nivel uman fără o implicare a DSP Arad care ar fi trebuit să asigure exact ce fac medicii germani privitor la cazul colegei”, mai adaugă bărbatul.

Cosmin Gheorghe s-a născut în Bucureşti, a stat doi ani în Arad după care s-a mutat în Ungaria.

Adauga comentariu