Ultima zi de plată a taxelor şi impozitelor locale

Direcţia Venituri din cadrul Primăriei Municipiului Arad anunţă că ultima zi de plată a taxelor şi impozitelor locale la casieriile direcţiei este 28 decembrie 2018, ora 12:00. În schimb, plăţile online, prin intermediul platformei Globalpay-Indeco, vor putea fi făcute până în ultima zi a acestui an.

Impozitele şi taxele locale pentru anul 2019 se menţin la nivelul celor dinacest an. Cu toate acestea este posibil ca unii cetăţeni să resimtă o uşoră creştere în cazul anumitor dări locale, generatăde rata inflaţiei care era de 1,3% la data de 31 decembrie 2017.Majorarea cu acest procent se va aplica la impozitul pe clădiri rezidenţiale şi mijloace de transport cu o capacitate cilindrică mai mare de 2000 de centimetri cubi. Întrucât aceste impozite aveau valori minime, se impunea, conform legii, indexarea lor cu rata inflaţiei.

„ În urmă cu doi ani de zile, legislativul – Parlamentul – a schimbat legea şi, dacă până atunci, guvernul majora baza de impozitare cu inflaţia, acum, acest lucru se face prin hotărâre de consiliul local. Anul trecut, având deflaţie, practic nu a fost cazul să se aplice acel procent de inflaţie. Anul acesta, având o inflaţie de 1,3%, legea prevede ca acest procent să se aplice la unii indicatori. De aceea, e posibil ca unii dintre cetăţenii noştri să remarce mici diferenţe. De aici provin: din aplicarea unui act normativ; nu este vorba de voinţa Primăriei sau a Consiliului Local Municipal”, a explicat viceprimarul municipiului Arad, Călin Bibarţ.

La data de 11decembrie 2018, 98.721 arădeni îşi achitaseră taxele şi impozitele locale aferente anului în curs. Dintre aceştia 36.512 au beneficiat de bonificaţia acordată pentru plata dărilor locale până în data de 31 martie 2018.  Din totalul plătitorilor, 91.355 sunt persoane fizice, iar 7.366 sunt persoane juridice. Până la începutul lunii decembrie, valoare totală a încasărilor înregistrate de Direcţia Venituri se ridică la 101.952.125 lei. 

 

 

Adauga comentariu