Tribunalul Arad i-a condamnat la închisoare pe 10 din cei 11 inculpați dintr-un mega dosar de evaziune fiscală prin intermediul unor firme fantomă. În cauză au fost cercetați doi inculpați vrânceni din Bancorex-credite curier și un inspector vamal

Punct final pe fondul unui dosar penal instrumentat de DNA Timișoara și soluționat la Tribunalul Arad. Din cei 11 inculpați, unul singur a fost achitat de instanță, considerându-se că nu există probe că acesta este cel care a comis infracțiunile. Același complet a dispus însă pedepse de închisoare cu executare în cazul celor doi inculpați considerați capii în „dezvoltarea unei scheme evazioniste ce presupunea achiziția de motorină în regim suspensiv de la furnizori din Bulgaria și desfacerea pe plan intern a produsului energetic fără plata accizelor și a taxei pe valoare adăugată”. Unul dintre aceștia, Marius Daniel Tuvene, are de executat nu mai puțin de 10 ani închisoare. Tuvene este vrâncean și a fost judecat în mai multe dosare penale, inclusiv în cel cunoscut generic drept „Bancorex - credite curier”.

Acesta este acuzat și că, împreună cu Florin Irinel Varga, l-a cooptat în afacere pe Marian Cioflan, inspector vamal. Acest lucru era necesar, întrucât Cioflan era cel care monitoriza activitatea societății administrată de inculpații Mihail Codrin Roman și Tuvene. În schimbul unei Dacia Logan, Cioflan a fost convins să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu și să urgenteze formalitățile vamale. Potrivit DNA, „în perioada aprilie-mai 2009, membrii grupului au efectuat 334 operațiuni intracomunitare vizând cantitatea de 9.885.454 litri motorină (în valoare de 3.815.817 euro) ce a fost ulterior livrată pe piața internă, conform unui număr de 34 de facturi, prin intermediul a trei societăți comerciale cu un comportament de tip „fantomă”, administrate de inculpații Marcu Gheorghe,Varga Florin Irinel și Purcel Șerban Nelu”. Acesta din urmă este un alt inculpat originar din Vrancea, judecat și în dosarul Bancorex.

„Schimbă încadrarea juridică a faptei reţinută în sarcina inculpatului Cioflan Marian din infracţiunea de luare de mită în infracţiunea de înşelăciune. ...condamnă inculpatul Cioflan Marian, fără antecedente penale, la 2 ani închisoare pentru înşelăciune...achită inculpatul pentru infracţiunea prevăzută de art.48 Cod penal rap. la art. 9 alin. 1 lit.a rap. la alin.3 din Legea nr. 241/2005 (complicitate la evaziune fiscală - n.r.) (334 acte materiale). ...achită inculpatul pentru infracţiunea prevăzută de art. 367 alin.1 Cod penal (constituire a unui grup infracțional organizat - n.r.). ...dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei aplicate inculpatului, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani. ...pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: - să se prezinte la Serviciul de probaţiune Giurgiu, la datele fixate de acesta; - să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; - să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; - să comunice schimbarea locului de muncă; - să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă; impune inculpatului Cioflan Marian să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. ...pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Episcopiei Giurgiu sau Primăriei loc. Băneasa jud. Giurgiu, pe o perioadă de 60 zile.

...achită pe inculpatul Tuvene Daniel Marius pentru infracţiunea prevăzută de art. 255 alin.1 Cod penal anterior (promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase - n.r.).  ...condamnă pe inculpatul Tuvene Daniel Marius, la 8 ani închisoare pentru evaziune fiscală în formă continuată (334 acte materiale). ...achită inculpatul pentru infracţiunea prevăzută de art. 7 din Legea nr. 39/2003 (constituirea unui grup infracţional organizat - n.r.). ...contopeşte pedeapsa aplicată prin prezenta cu restul neexecutat de 855 zile din pedeapsa de 6 ani şi 6 luni închisoare aplicată inculpatului prin sentinţa penală nr. 989 din 31 martie 2006 a Judecătoriei Focşani definitivă prin decizia penală nr. 609/R din 30 octombrie 2008 a Curţii de Apel Galaţi în pedeapsa cea mai grea de 8 ani închisoare pe care o sporeşte cu 2 ani închisoare urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 10 ani închisoare în regim de detenţie şi 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor (inclusiv „dreptul de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea infracțiunii” - n.r.).

...condamnă pe inculpatul Roman Mihail Codrin, cu antecedente penale, la 5 ani închisoare pentru evaziune fiscală în formă continuată (111 acte materiale). ... achită pe inculpat pentru infracţiunea prevăzută de art. 7 alin.1 din Legea nr. 39/2003. ...anulează suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 3 ani închisoare aplicată inculpatului prin sentinţa penală nr. 2194 din 11 septembrie 2013 a Judecătoriei Arad definitivă prin decizia penală nr. 329 din 23 octombrie 2013 a Tribunalului Arad. ...contopeşte pedeapsa aplicată inculpatului prin prezenta hotărâre cu pedeapsa de 3 ani închisoare aplicată acestuia prin sentinţa penală a Judecătoriei Arad, în pedeapsa cea mai grea de 5 ani închisoare, fără aplicarea vreunui spor, pe care urmează să o execute inculpatul, în regim de detenţie şi 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor

...condamnă pe inculpatul Marcu Gheorghe, fără antecedente penale, la 5 ani închisoare pentru complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală, în formă continuată. ...condamnă pe acelaşi inculpat la: 3 ani închisoare pentru complicitate la infracţiunea de spălarea banilor. ... achită pe inculpat pentru infracţiunea prevăzută de art. 7 alin.1 din Legea nr. 39/2003. ...contopeşte pedepsele aplicate inculpatului, în pedeapsa cea mai grea de 5 ani închisoare, fără aplicarea vreunui spor, pe care urmează să o execute în regim de detenţie şi 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor

...condamnă pe inculpatul Varga Florin Irinel, cu antecedente penale, deţinut în Penitenciarul Giurgiu, la 2 ani şi 6 luni închisoare pentru complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală în formă continuată (36 acte materiale). ... achită pe inculpat pentru infracţiunea prevăzută de art. 7 alin.1 din Legea nr. 39/2003.

... condamnă pe inculpatul Rusu Vasile, recidivist, la 6 ani închisoare pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată (334 acte materiale). ...condamnă pe acelaşi inculpat la 3 ani închisoare pentru participaţie improprie la infracţiunea de spălare a banilor. ...achită pe inculpat pentru infracţiunea prevăzută de art. 7 alin.1 din Legea nr. 39/2003. ...contopeşte pedepsele aplicate inculpatului în pedeapsa cea mai grea de 6 ani închisoare, fără aplicarea vreunui spor, pe care urmează să o execute în regim de detenţie şi 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor. ...revocă beneficiul suspendării sub supraveghere a pedepsei de 3 ani închisoare aplicată inculpatului prin sentinţa penală nr. 1351 din 9 mai 2007 a Judecătoriei Iaşi definitivă prin decizia penală nr. 398 din 17 septembrie 2007 a Tribunalului Iaşi şi dispune executarea pe lângă pedeapsa aplicată prin prezenta urmând ca inculpatul să execute pedeapsa totală de 9 ani închisoare, în regim de detenţie.

...condamnă pe inculpatul Mugea Liviu, fără antecedente penale, la 5 ani închisoare pentru evaziune fiscală în formă continuată (21 acte materiale). ...condamnă pe acelaşi inculpat la două pedepse de câte 3 ani închisoare pentru două infracţiuni de complicitate la spălare a banilor. ...achită pe inculpat pentru infracţiunea prevăzută de art. 7 alin.1 din Legea nr. 39/2003. ...contopeşte pedepsele aplicate inculpatului în pedeapsa cea mai grea de 5 ani închisoare, fără aplicarea vreunui spor, pe care urmează să o execute în regim de detenţie şi 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor

...condamnă pe inculpatul Purcel Şerban Nelu, fără antecedente penale, la 5 ani închisoare pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată (21 acte materiale). ...achită pe inculpatul Purcel Şerban Nelu pentru infracţiunea prevăzută de art. 7 alin.1 din Legea nr. 39/2003. ...interzice inculpatului Purcel Şerban Nelu, ca pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a, b şi c Cod penal.

...condamnă pe inculpatul Stanciu Cristian George, recidivist, la 6 ani închisoare pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată (334 acte materiale). ...condamnă pe acelaşi inculpat la: 4 ani închisoare pentru infracţiunea de spălare a banilor. ...achită pe inculpat pentru infracţiunea prevăzută de art. 7 alin.1 din Legea nr. 39/2003. ...contopeşte pedepsele aplicate inculpatului în pedeapsa cea mai grea de 6 ani închisoare, fără aplicarea vreunui spor, pe care urmează să o execute în regim de detenţie şi 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor... revocă măsura arestării preventive în lipsă dispusă faţă de inculpatul Stanciu Cristian George prin încheierea penală nr. 126 din 8 noiembrie 2011 a judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Timiş. Dispune anularea mandatului de arestare preventivă nr. 93 din 8 noiembrie 2011 emis pe numele inculpatului Stanciu Cristian George de către judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Timiş, a mandatului european de arestare nr. 2 din 31 ianuarie 2012 a Tribunalului Timiş emis pe numele inculpatului şi a mandatului de urmărire internaţională nr. 17/MAI din 30.11. 2011 a Tribunalului Timiş.

...achită pe inculpatul Maier Alexandru, fără antecedente penale, pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată (224 acte materiale)... achită pe inculpat pentru infracţiunea prevăzută de art. 7 alin.1 din Legea nr. 39/2003. Constată că inculpatul a fost arestat preventiv în perioada 2 martie 2012 – 29 iunie 2012.

...condamnă pe inculpatul Cîtu Ion, cu antecedente penale, la două pedepse de câte 3 ani închisoare pentru două infracţiuni de spălare a banilor ... contopeşte pedepsele aplicate inculpatului în pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare pe care urmează să o execute, fără aplicarea vreunui spor, în regim de detenţie”, se arată în soluția Tribunalului Arad, care poate fi atacată cu apel.

De menționat că acțiunea civilă a ANAF – DGRFP Timişoara – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Arad a fost admisă în parte, iar Tuvene, Rusu şi Stanciu trebuie să plătească peste trei milioane de euro, din care peste 650 mii euro trebuie să achite în solidar inculpaţii Roman, Marcu, Varga şi Mugea, iar la alți peste 650 mii de euro trebuie să participe la plată și Purcel. Totodată, instanța a decis să mențină sechestrul dispus de procurorii DNA Timişoara în cazul lui Tuvene și a lui Mugea, în timp ce pentru Cioflan s-a dispus ridicarea sechestrului. În ceea ce îi privește pe inculpații Cîtu și Rusu, aceeași instanță a dispus confiscarea unor sume de bani:

 

 

Adauga comentariu