„Torogoata lui Toiuț”, locul cu două anotimpuri. Povestea „colțului de rai” se transmite prin viu grai!

Locul în care într-o zi poate fi primăvară și iarnă este căutat de cât mai mulți turiști. Cu toate că nu au reclamă pe site-uri de socializare, unde se găsesc doar postările celor care au fost în acel loc, nu sunt pe booking, lumea îi găsește. Vestea că ei există acolo sus aproape de cer, pe acoperișul lumii, cum nunesc unii, s-a răspândit prin viu grai.

Felicia, Ciprian și Toiuț sunt cei trei care oferă celor care le trec pragul o ședere de neuitat, mai ales că sunt serviți cu bucate alese, toate din  propria gospodărie.

„Noi nu ne facem reclamă. Oamenii aud de această cabană de la cei care au reușit să vină și să ne cunoscă”, spune Felicia.

Locul de vis se află în zona Munţiilor Apuseni, în comuna Scărișoara, județul Alba. Cabana, construită de familia Vîrciu este desprinsă parcă din poveste. Când grupul în care mă aflam a pornit din Arad și Timișoara, vineri la amiază, la Scărișoara era primăvară, nu era zăpadă decât pe alocuri, însă până am ajuns (aproximativ 3 ore și jumătate), la ei a nins încontinuu. Zăpada ne-a schimbat planul de urcare. Ciprian și-a chemat vecinul, care are o căruță cu doi cai, pentru a ne lua bagajele de la șoseaua principală.  Doar unul dintre șoferi a reușit cu mașina să străbată drumul până sus. Astfel, că autoturismele au fost parcate la șosea, am urcat bagajele în căruța, care a mers spre cabană, iar noi pentru a nu urca un drum de o oră și ceva pe jos printr-o ninsoare abundentă, am fost conduși de către gazdă pe poteci de munte. Adică urcare prin zăpadă, timp de aproximativ jumate de oră.

Când am ajuns la cabană era iarnă în adevăratul sens al cuvântului. Felicia ne aștepta cu bunătăți pe masă, nu au lipsit plăcintele tradiționale și tocana. Camerele aranjate, lemnele trosneau în sobă, totul era pregătit pentru ca noi să ne simțim bine. După cină, Toiuț și Ciprian ne-au încântat cu muzica din torogoată. Ei au devenit cunoscuți în toată țara după ce au participat la emisiunea Românii au Talent. Cei care le calcă pragul au parte de momente artisitice de neuitat, cu rar vezi în viață. După două zile, când am plecat zăpada a început să se topească și vremea era de primăvară.

Locaţia se află în comuna Scărişoara, satul Lezpezea. Când vremea este frumoasă se poate merge cu maşina (cei care au 4x4) chiar până la cabană. După cum spuneam Ciprian Vîrciu, copilul familiei este cel care întâmpină oaspeţii la şoseaua principală şi care le cară bagajele, dacă este necesar.

Felicia Vîrciu se ocupă de partea cu mâncarea, ajutată de cei doi. Când se lasă seara, Toiuţ şi Ciprian cântă la torogoată. Şi cabana au numit-o „Torogoata lui Toiuţ”. Cirprian este pasionat de muzică, atfel încât şi studiile universitare tot pe această specializare sunt. Cei trei insuflețesc acel loc cu care natura a fost destul de generoasă. Felicia ne-a mai mărturisit că au construit această cabană pentru a avea cu cine să împartă produsele din gospodărie. Mesele sunt mereu ca de sărbătoare, mai ceva ca la ultra all inclusive, iar prețurile sunt unele destul de mici. Frasinul bâtrân din grădină, de care este prins un leagăn, este locul pe care turiștii îl aleg pentru ședințe foto.

De asemenea, turiștii care doresc sunt duși se către gazde în mici excursii prin zonă. Ciprian Toiuț poate fi găsit pe pagina de Facebook. El și tatăl lui participă la diferite evenimente unde cântă din torogoată.

 

Adauga comentariu