Tărăboiul colectării selective...

De ceva vreme în Arad a început un nou circ al gunoaielor, cauzat de colectarea selectivă a deşeurilor. Societăţile de salubritate vor ca arădenii să nu mai arunce plasticul, hârtia şi sticlele la un loc cu gunoiul menajer. E ok ceea ce vor, există şi o directivă a Uniunii Europene în acest sens, însă prea puţin se explică ce şi cum.

Oamenii au ştiut una şi bună, anume să arunce totul la grămadă. Aşa a fost de când mă ştiu, iar acum se doreşte, parcă prea din scurt, o schimbare.

Nu e rea această schimbare clamată de societăţile de salubrizare, însă există prea puţine explicaţii şi soluţii pentru populaţie.

Oamenilor li s-a povestit prea puţin despre această colectare selectivă, deşi sumele cheltuite, cel puţin pe hârtie, pentru informare sunt destul de mari. E doar primul aspect.

Marea problemă apare la cei care locuiesc la blocuri. Este foarte greu, dacă nu chiar imposibil pentru cineva care are o bucătărie de 10-15 metri pătraţi sau chiar mai mică să aibă patru coşuri de gunoi. Pe lângă cel de gunoi menajer ar mai trebui să fie şi pentru plastic, hârtie/carton şi sticlă. Cam greu... Nimeni nu va coborî din apartament până la ghenă pentru a arunca o cutie de pizza, un PET de apă sau suc ori o sticlă de bere. Le va arunca în acelaşi coş de gunoi din masca de la chiuvetă. Apoi va lua tot gunoiul şi îl va arunca în acelaşi tomberon.

Mai lejeră e treaba pentru cei ce locuiesc la case. Au tomberoane pentru diferitele tipuri de deşeuri, de regulă au şi spaţiu pentru acestea, astfel că lucrurile par destul de simple. Nu însă şi pentru cei ce locuiesc la bloc.

Unii cred că singura soluţie e aplicare amenzilor, însă şi aici vor apărea probleme. La tomberoanele din zona blocurilor mai aruncă gunoi şi alte persoane, nu doar cele care locuiesc la adresa respectivă. Va fi un fel de „prinde orbul, scoate-i ochii”.

Vorbeam despre faptul că nu prea suntem informaţi despre această colectare selectivă. În vara anului trecut, la „Port Arthur”, un ONG organiza o acţiune de colecatre a uleiului de gătit folosit. Dădeau gratuit o porţie de paste cu varză, asta dacă mergeai să duci o sticlă cu ulei folosit. Toţi au fost atraşi de idee, mai degrabă de porţia de mâncare. Prea puţini din cei prezenţi ştiau că nu este bine să arunci în reţeaua de canalizare uleiul pe care l-ai folosit. A trebuit să vină un ONG pentru a ne învăţa asta.

Nu aceeaşi strategie o aplică şi operatorii de salubritate şi mă refer aici la informare şi conştientizare. Ei se revoltă şi ameninţă cu amenzi. Când vor pune în practică sancţionarea va începe adevăratul tărăboi. Că de colectat selectiv...      

Adauga comentariu