Sute de credincioşi au participat la sărbătoarea ,,Feredeului din Vale”

Sute de credincioși și-au îndreptat pașii spre a cinsti pe ocrotitorul ,,Feredeului din Vale”. Ziua de 20 iulie a fiecărui an, zi în care creștinătatea ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Ilie Tesviteanul, este o zi deosebită și de mare sărbătoarea pentru Mănăstirea Feredeu care îl are ca și ocrotitor și pe Sfântul Proroc Ilie.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de un numeros sobor de preoți, avându-l în frunte pe Părintele Nelu Mercea, protopopul Lipovei. Pe lângă părinții slujitori ai mănăstirii fiind prezenți și preoți din parohii vecine sau mai îndepărtate de mănăstire dar care sunt legați sufletește de acest frumos așezământ monastic.

„La finalul Sfintei Liturghii Părintele protopop a rostit un amplu cuvânt de învățătură în care a evocat personalitatea Sfântului Ilie cu detalii din activitatea acestuia, evidențiind puterea credinței sale, minunile săvârșite de acesta precum și virtuțile care i-au adus darul sfințeniei, acesta fiind un model de credință, răbdare și rugăciune pentru toți oamenii, dar fiind și un aspru mustrător al păcatului idolatriei în care căzuse regele Ahab dimpreună cu soția acestuia regina Izabela. Nu în ultimul rând s-a amintit și de mustrarea lăcomoiei și câștigului necinstit pe care Sfântul Ilie le-a adresat Izabelei pentru răpirea viei lui Nabot. A fost evocat, de asemenea, momentul jertfei de pe muntele Carmel, al omorârii preoților zeului Baal și a zeței Așer, alegerea urmașului său profetul Elisei precum și ridicarea cu trupul la ceruri în car de foc a Sfântului Ilie.

La finalul cuvântului de învățătură a fost evocată activitatea părintelui stareț Arhimandritul Ilarion Tăucean, ctitorul Mănăstirii Feredeu, care ca și mirean a purtat numele de Ilie și care cu mult curaj, asemenea Prorocului Ilie și-a luat ascultarea de a rezidi Mănăstirea Feredeu în anii de dinainte de Revoluția din 1989, vremuri în care libertatea credinței avea de suferit”, a mărturisit  Pr. Ciprian Tripa.

Adauga comentariu