Stomatologul arădean Octavian Moldovan îi tratează pe britanici de mai bine de un deceniu. Cum simte această experiență departe de Aradul natal?

Arădeanul Octavian Moldovan are 43 de ani şi este medic stomatolog de mai bine de 17 ani. A copilărit în “Vlaicu”, a terminat liceul la “Peda” iar mai apoi facultatea de Stomatologie la UVVG. Din 2001 de la absolvire a avut o pasiune pentru endodonţie. Azi practică exclusiv endodonţia. Mai pe “româneşte”, Octavian se ocupă de tratamentul şi recuperarea dinților afectați pe dinăutru care altfel ar fi potențial extrași.

A ales calea străinătăţii încă de acum 11 ani. Locuieşte în Anglia în orașul Dorchester dar din cauza practicii limitate la endodonție lucrează în 5 orașe diferite din sudul Angliei.

A absolvit facultatea în anul 2000, a făcut un an de stagiatură și apoi a deschis un cabinet privat în Policlinica Specială. A profesat acolo trei ani. Apoi s-a mutat cu cabinetul în cartierul Vlaicu, a profesat un an și ceva pentru ca prin 2006 a decis să îsi schimbe puțin viața.

”Am dorit să plec în Anglia odată cu aderarea României la Uniunea Europeană. Nu din cauza veniturilor, ci pentru că am decis să mă afirm profesional si pentru că am învățat engleză de la vârsta de 7 ani, voiam să aud engleza vorbită acolo. Era o perioadă când stomatologii erau căutați de englezi. Aveam să aflu şi de ce. Aveam 33 de ani și nu îmi pare rău pentru decizia luată atunci...”, ne povestește Octavian Moldovan.

Despre lumea întâlnită dincolo de Canalul Mânecii, Tavi spune că a fost una cu totul nouă pentru el și că a avut un impact puternic asupra lui. „Majoritatea considerăm că stăpânim bine limba engleză. Acolo însă am întâlnit o engleză britanică autentică de care te izbești efectiv, îți dai seama că nu stăpânești engleza așa cum o știai din filmele americane. Socialmente am dat de o lume cu totul nouă însă dacă la început prin 2007 am cunoscut puțini români în orasul Yeovil, azi în acest oraș se vorbește mult româneşte şi bulgăreşte”, mai spune Tavi.

La începuturile lui în Anglia, Octavian a lucrat în sistemul de stat. Aproape un deceniu, iar apoi a decis să facă pasul către sistemul exclusiv privat. Acum este asociat la mai multe clinici de stomatologie și muncește cinci sau șase zile pe săptămână. Revine scurt în Arad doar de vreo două ori pe an. Atât îi permite programul încărcat pe care îl are, dar de fiecare dată se reîntâlnește cu prietenii din Arad cu mare drag.

“În Marea Britanie am întâlnit un sistem de protecție socială în ce privește serviciile de stomatologie de stat -față de care al nostru e aproape inexistent - dar nici pe departe perfect. Da, pacientul şi atenția pentru pacient sunt priorităţi absolute, ceea ce e bine, însă la volumul de pacienți alocați, să-i tratezi la standardele și la așteptările actuale la sistemul lor de remunerație, e aproape imposibil să nu îți dorești să ieși din sistem şi să practici exclusiv privat. Asta simplu pentru că există situații clinice în care un medic stomatolog la stat poate câștiga foarte puțin la cazurile complexe sau chiar este nevoit să vină cu bani de acasă. De altfel, azi în UK putem vorbi de un exod al medicilor spre sistemul privat, dar asta nu e chiar așa ușor de realizat. Pentru a trece de la stat la privat a trebuit să mă școlarizez aici şi am investit foarte mult în cursuri și în aparatură”, mai spune medicul arădean.

Acesta susţine că în Anglia munca ia foarte mult timp şi distracţiile sau ieşirile cu prietenii sunt destul de rare.

“În Anglia munca ia mult mai mult timp decât se crede, nu avem timp de Crăciun, chefuri, întâlniri. Consider că în România e o viață mai lejeră din punct de vedere al volumului de muncă şi mult mai bine din punctul de vedere al timpului liber”, mărturisește medicul arădean.

Deocamdată nu s-ar întoarce în România

Despre șansele de reîntoarcere în România, Octavian spune că sunt mici în momentul de față. Nu exclude ca într-un viitor mai îndepărtat să revină în țară, acasă în Arad, unde ar putea să se asocieze la o clinică de stomatologie.

„Deocamdată nu m-aș întoarce în România. Sunt mai multe motive. Mă regăsesc într-un sistemsocial mai predictibil și mă simt mai bine în UK. Mi-e dor de arădenii mei şi de fiecare dată aș sta mai mult cu ei. Totuși m-aş reîntoarce în România probabil mai târziu în momentul în care aș putea să mă asociez cu o echipă de specialiști în cadrul căreia m-aş integra pe endodonție. Singur să încep de la zero, nu aş fi interesat deoarece azi văd stomatologia doar în echipă”, conchide Octavian Moldovan.

Adauga comentariu