SPER CA NU VA TRIMITETI COPIII LA SCOALA! VI S-A URAT DE PREA MULT BINE?

Sper ca nu ati innebunit sa va trimiteti odoarele la scoala. Sper din tot sufletul. Cred ca totusi ii vreti langa voi si ii vreti sanatosi.

Scoala produce acum mai mult rau decat a produs vreodata. Dupa 7 luni de pauza, scoala vine acum ca Uraganul Laura.

1. Aduce COVID.

2. Nu e un focar ca oricare altul. El infecteaza si creiere. Devoreaza si minti. Maltrateaza si suflete. Un virus mai cumplit decat Corona bantuie clasele. Se numeste educatie. Si formeaza, inainte de toate, logica. Logica pe care unii dintre voi ati amanetat-o, ca a fost prea grea de carat in capsorul vostru, o cutiuta fara surprize, asezata deasupra umerilor doar ca sa nu va ploua in gat.

Intreaga stare de urgenta si mult dupa, tot felul de parinti urlau si ii blestemau pe cei care nu respectau regulile impuse de autoritati. Si pe buna dreptate. Dar, a naibii treaba, cand a venit vara, cei mai multi dintre ei au fost primii care au chemat haite de lupi-prieteni la infulecat gratare. Au zbughit-o ca iepurii haituiti de vanatori, spre litoraluri. Nu conteaza unde era marea. Sigur nu in locuri pustii, neumblate de om.

Acum, concediile au trecut si ei au revenit si sunt aceiasi care striga din nou ca odraselele lor sunt puse in pericol. Ca suntem condusi de niste inconstienti. Ca la scoala se vor intalni mii de elevi si SARS-CoV-2 va fi ca pestele in apa si isi va muta casa in fiecare organism tanar gasit in clasa, pe holuri sau in curtea scolii. In plus, elevii vor fi chinuiti sa poarte masti. Le vor exploda nasul, ochii. Dar partea buna e ca poate le va tine si gura inchisa unora dintre ei.

Voi, unii parinti, uitati un singur lucru: fiinta umana tanara e cea mai adaptabila. Copiii nu stiu ce inseamna canicula, frig de iarna, pe ei nu ii jeneaza castile in urechi, nu simt cand le atarna blugii pe fund, fetelor nu le ingheata rinichii cand bluza e trasa de scripetele modei deasupra buricului. Sunt cei mai adaptabili la schimbari. Cred ca 90% dintre ei. Plexiglasul montat intre ei nu i-ar face decat sa inventeze noi jocuri si poante. Spuneti acum ca optati pentru scoala online, un sistem pacalici din punctul meu de vedere. Dar daca asta este optiunea voastra, o respect, insa am o intrebare: de ce nu ati ascultat sfaraitul mititeilor pe youtube – exista acel filmulet viral de o ora. „O ora de mici pe gratar”, asa se si numeste. De ce nu ati privit marea pe plasma, de ce nu ati facut din vana din baie piscina cu tobogan?

Ar fi fost de apreciat sa fiti consecventi. Da. Si poate cineva v-ar fi luat in serios. Parintilor de la tara ar trebui sa le tremure fundul si inima, nu voua, Ei isi trimit copiii in scoli unde nu exista apa si lemne pentru soba. Ei sunt singurii care ar fi indreptatiti sa fie ingrijorati pentru ca bietii copii nu se pot apara de Coronavirus spalandu-se pe maini, cat timp nu au apa curenta si canalizare in cladirile care ofera educatie. Si ce e educatia daca nu civilizatie, cea care porneste chiar de la curatenia trupului? Dar parintii acestia tac si se vor supune regulilor. Ei tac si se bucura ca odraslele lor pot face cateva clase si spera ca asa vor fi mai mult decat niste subjugati ai pamantului, cu sapa neolitica in mana. Scoala este singura sansa sa invete sa acceseze niste fonduri si sa devina, poate, fermieri cu tractoare, nu tarani sarantoci. Poate meseriasi. Poate domni la oras. Nu conteaza. Oricum, sa fie mai mult decat parintii lor. Copiii astia nu au fost la mare. Au fost cel mult in Tulcea. Sau la munte. Sau la campie. Dar la munca. La supravietuire. Parintii lor nu sunt inconsecventi. Din contra. Tin una si buna: scoala te face om. Cu masca sau fara.

Iar voi, dati-va jos mastile de ipocriti!

 

Adauga comentariu