Șoricioaica l-a omorât pe Richard la doar 25 de ani! De Crăciun își dorea să îi fie toată familia alături...au fost, dar el era în sicriu

Un tânăr frumos, bun la suflet și cuminte, căruia îi plăcea mereu să umble și să descopere lucruri noi. Așa își aduce aminte Geanina despre copilăria fratelui ei, Richard Farcaș.

A avut o copilărie normală pe care și-a petrecut-o mult cu vecinii din Bujac, însă ajuns la vârsta adolecenței Richard împins și de anturaj a început să se drogheze, lucru care după ani i-a adus moartea. O moarte care l-a pândit pas cu pas până l-a prins în ghearele ei. Nu l-a mai putut salva nimeni, iar prietenii cu care se droga au rupt-o la fugă atunci când au văzut că își dă ultima suflare. Familia se întreabă dacă puteau face mai mult, dar pentru că pe el l-au pierdut au decis să-i facă publică povestea pentru a salva alți tineri arădeni care au intrat în anturaje nefaste și care consumă drogul ucigaș: Soricioaica. Adică tutunul stropit cu otravă de șoareci. Familia tânărului știe sigur că în Arad este o întreagă rețea: unii vând, iar alții cumpără și consumă și mor sau se nenorocesc pe viață. Soricioaica pleacă din cartierul Checheci și ajunge prin tot orașul, în Bujac și după moartea lui Richard mai sunt tineri  care fumează otrava în continuare. Probe sunt, dar nimeni nu este curios să le adune și să stopeze acest fenomen.

„Era un copil foarte bun, harnic, îi plăcea să facă mereu ceva nou, nu era leneș, de mic a fost mai rebel, îi plăcea să iasă, nu avea stare să stea nici la școală foarte mult. În anturaj a intrat când a cunoscut o fată cu care a și stat șase ani și cu care are o fetiță. Atunci știm că a început anturajul prost, a început cu drogurile. Nu a avut ce să învețe, s-a lăsat dus de val, s-a îndrăgostit. Era destul de tânăr, în jur de 16 ani. Nu am avut atunci cum să-l oprim, deoarece nu l-am putut controla. Nu lua acasă droguri, mergea cu băieții afară, se droga și venea în casă. Era liniștit nu avea treabă cu noi, acum spre finalul vieții lui a devenit mai agresiv”, povestește Geanina.

Richard a intrat într-o lume în care nu îi mai păsa că face ilegalități, se droga iar atunci se mai bătea, iar într-o zi s-a urcat la volanul unei mașini fără a deține carnet. A făcut un an de pușcărie, însă nu a reușit când a ieșit să se reabiliteze.

„A stat un an în pușcărie, timp în care iubita lui a născut fetița lui. Când el a ieșit ea nu l-a mai vrut înpoi, fetița nu era pe numele lui, nici nu îl prea lăsa să o vadă. A reînceput să consume droguri și alcool. Nu mai era curioas de nimic, noi debeaga îl încurajam să își refacă viața, nu mai era curios de nimeni și de nimic. Era tânăr avea în jur de 23 de ani. O putea lua de la capăt. Mai lucra la spălătorie, însă nu prea putea, deoarece prietenii veneau după el, drogurile parcă îl urmăreau. Dacă nu lua și intra în sevraje atunci nu mai conștientiza. A început cu iarbă, apoi a început să fumeze soricioaică. Asta i-a adus și moartea.

Înainte să moară mama noastră fiind în Viena, deoarece o lună lucra acolo, una acasă a vorbit cu el la telefon. El mai mult locuia singur, eu fiind măritată, frații mei la fel. Locuia în casa în care am crescut noi. Înainte să moară îi zicea la mama că se simte foarte slăbit, i-a recunoscut că a început să ia droguri care sunt mult prea tari, i-a zis doar că își dorește de sărbători să fie toată familia lângă el, poate a simțit ceva. «Îmi doresc de Crăciun să fiți toți lângă mine cum era când eram copii» au fost cuvintele lui. Richard a murit pe 23 decembrie 2019, iar pe 25 l-am înmormântat. Am fost toți lângă el, așa cum și-a dorit. A fost și fosta iubită și fetița. Din păcate l-am condus pe ultimul drum”, povestește Geanina.

Richard spunea de multe ori că își dorește să se poată lăsa de ele. „«Nu mai pot, au intrat în mine, parcă sug tot din mine dacă nu le iau nu pot să mănânc, nu pot să dorm, nu am stare». Asta mi-a spus. Era într-o stare de somnolență, fuma și nu mai era el, nu mai puteai să îi spui nimic, nici nu se mai putea ridica de jos, dormea, iar când se trezea pentru o perioadă era normal. Nu voia consiliere, spunea că îi era frică.

Când a murit era acasă la el cu o fată și un băiat. Când au văzut că pică jos au fugit. Nu se mai știe nimic de ei. L-au lăsat jos, era lângă ușă, probabil a vrut să iasă afară, nu a mai reușit, fratele meu l-a găsit mort.  Eu eram plecată în Austria la mama. L-au lăsat jos căzut lângă ușă, poate mai avea o scăpare. La autopsie a ieșit intoxicație cu substanță necunoscută acută. Poliția, care a venit la fața locului, a spus că e prea tânăr să moară așa de repede și că cineva ar putea fi suspect de crimă. Nu a fost dar puteau cerceta și așa aflau de unde pornește rețeaua și câți tineri consumă țigări otrăvite. Poate ar stopa fenomenul, eu știu detalii exacte despre tot”, mai mărturisește sora tânărului.

Înainte ca el să moară cu aproximativ două luni sora lui l-a dus la spital, el a mers la ea și i-a spus că se simte foarte rău. Dacă nu fuma o oră transpira: „L-am dus la spital. Mi-a spus că e șoricioaică, ce consumă. I-au făcut analize, a ieșit că are o infecție în corp. I-a dat un tratament foarte puternic cu antibiotice. Mi-a spus că va urma tratamentul și că nu se va mai droga că poate paraliza, așa i-ar fi spus la spital. A spus că merge la lucru și că o să se zbată să scape de acest viciu. Nu a reușit să lupte, iar în două luni de la acest episod a murit. Dacă nu ar fi fost anturajul mai avea șanse să se lase. Rog tinerii să deschidă ochii, să nu consume droguri că își ratează toată viața. În ultima lună, el era  distrus, era nervos, cerea bani, se lua de noi, dar îl evitam, ne îndepărtam că nu mai puteam să îl vedem așa, aveam și noi familiile noastre, poate că aici am greșit. De aceea vreau să se știe că aceste droguri aduc moartea. Când era lucid, îi era rușine cu faptul că se droga”, încheie Geanina.

Richard a fost tras spre moarte de anturaj și de drogul otrăvit. Pe el nu l-a mai putut salva nimeni, dar dacă familiile, societatea și autoritățile  s-ar implica mai mult nu am mai putea scrie astfel de povești de viață.

Pe 3 decembrie, Richard a postat pe Facebook o poză cu fiica sa alături de mesajul: „Viața mea mai puțin și va fi bine, tati îți promite ca va fi bine”.

 

 

 

 

Comentarii

Florina

28.01.2020 22:30

Da, păcat , Dumnezeu să-l ierte! Nu l-am cunoscut dar am auzit de acest drog care te împinge la moarte și care se vinde tinerilor, și eu am avut probleme cu sora mea, cu care m-am luptat mult sa scape de asa ceva,si nimeni nu face nimic sa ii opreasca pe acești oamenii sa mai vândă asa ceva. Trist!

Cristian Jurca

29.01.2020 01:19

"Soricioaica"...🤣🤣🤣
Ce minti inguste...nu este posibil ca tutunul amestecat cu otrava de sobolani sa dea efecte asemanatoare drogului, asa cum nu este posibil ca aceasta combinatie sa creeze dependenta...daca fuma asa ceva, dupa prima intoxicatie, nu mai punea niciodata gura pe ea...faptul ca numesc "soricioaica" o substanta necunoscuta, este un mit cotidian de doi lei...cel mai probabil este vorba despre un derivat al unui anestezic sau preanestezic...dar cine nu stie, crede orice baliverna...de la canabinoizi, naturali sau sintetici, nu poti face spradoza, deci excludem asta...era rau cand erau shop-urile deschise si fiecare produs avea spectrografie...acum se plateste pretul mintilor inguste care au nascocit legea 194...Romania condusa de habarnisti, dupa urechea afona...

BEL

31.01.2020 11:32
Ce fac autoritățile??? Ce faceti oameni buni ?? Lasati tineretul sa se distruga , sunt tineri , sunt inconstienti de ce li sar putea întampla , faceti ceva si opriti fenomenul , multi copiii vor muri de tineri pentru nepasarea autoritatilor . Ganditiva la ei , sunt viitorul tarii noastre , daca ei mor din nepasarea altora vom ajungem tara cu cea mai mica natalitate , ei care in momentul de fata ar trebui sa se casatoreasca sa dea nastere unor copii sa fie fericiti alaturi de familiile lor , ei se distrug si mor cu zile. Rugam toate autoritățile abilitate sa ia masuri si sa stopeze acest fenomen , altfel ne vom duce de rapa cu totii.

Adauga comentariu