Șervețelele parfumate, principala cauză de înfundare a canalizării. Stația de Epurare din Arad a fost vizitată de vecinii din Ungaria și conducerea Companiei de Apă

Stația de Epurare din municipiul Arad a fost, luni, vizitată de către cei care fac parte din proiectul de îmbunătățire a managementului calitativ al râurilor transfrontaliere: Criș (Körös), Mureș (Maros) și Tisa (Tisza). La acțiune au participat atât cei din Ungaria, cât și partea română. Proiectul este implementat în cadrul programului Interreg V-A România-Ungaria și finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională și cofinanțat de statele partenere în program, România și Ungaria. Valoarea totală a proiectului este de 4.060,327,24 Euro. În România proiectul prevede dezvoltarea a patru facilități de epurare a apelor uzate necesare pentru îmbunătățirea calității apelor uzate evacuate în râurile Crișul Alb și Mureș, prin investiții la: Stațiile de Epurare din Ineu, Gurahonț, Lipova și Arad.

În Ungaria prevede dezvoltarea a două facilități de epurare a apelor uzate necesare pentru îmbunătățirea calității apelor uzate evacuate în râul Tisa, prin investițiii la Stația de Epurare Szaged și  Algyo.  

„Orice îmbunătățire a apei care o deversăm în râuri duce la un mediu mai curat și o viață mai bună”, a declarat Gheorghe Bănăţean, directorul Companiei de Apă Arad.

Întrebat care este cea mai mare problemă în momentul de față acesta a răspuns: „Dacă ne referim tot la probleme de mediu, evident este tratarea nămolului. Vom rezolva acest lucru prin investițiile unui program mult mai mare care urmează în viitorul apropiat”.

De asemenea, directorul a declarat că cea mai mare problemă la canalizare sunt șervețelele parfumate care înfundă tot și creează probleme.

„Noi facem deja întâlniri periodice cu elevii și studenții pentru că de acolo trebuie plecat ca să corectăm conduita. Materialul din care sunt făcute aceste șervețele duce la înfundarea, pompelor, conductelor, dopurilor”, a mai declarat Gheorghe Bănăţean.

 

Adauga comentariu