Sergiu Bîlcea și Glad Varga: „Emoționant și puternic în același timp, așa am trăit discursul președintelui-erou al Ucrainei, Volodimir Zelenski”

Parlamentarii arădeni spun că au ascultat cu emoții discursul  președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Deputații Sergiu Bîlcea și Glad Varga au postat imediat un mesaj alături de două fotografii:

„Emoționant și puternic în același timp, așa am trăit discursul președintelui-erou al Ucrainei, Volodimir Zelenski în Parlamentul României. Cred că în aceste săptămâni s-a sudat o legătură trainică între români și ucrainieni, ne leagă dorința de libertate și aspirația spre Europa. Am fost bucuroși să primim discursul președintelui ucrainean, în semn de respect și susținere!”.

Din păcate, întervenția președintelui Ucrainei a fost marcată de probleme tehnice românești, chiar în deschiderea mesajului său adresat românilor.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a cerut României să oprească tot tranzitul de mărfuri spre și dinspre Rusia și să închidă porturile românești pentru navele ruse. Adresându-se Parlamentului, a mulțumit românilor pentru primirea refugiaților și a promis deschiderea unui dialog pentru protecția minorităților naționale din Ucraina, întrucât „suntem cu toții parte din aceeași familie europeană”.

Principalele declarații:

Denumirea Bucea va rămâne în istorie. Vedem oameni torturați, locuitorii din Bucea, oameni simpli, uciși, împușcați în spate, cu mâinile legate.
Militarii ruși au torturat oameni.

Credem că oamenii uciși sunt mult mai mulți decât ce am descoperit până acum. RIA Novosti, agenția de presă a Rusiei, a publicat un articol numit “Ce ar trebui să facă Rusia cu Ucraina”. Rusia  dorește “de-ucrainizarea și dez-europenizarea Ucrainei”, afirmă că statul nostru trebuie șters.
Vreau să mă înțelegeți corect. Ei nici măcar nu se ascund.

Dacă noi nu ne apăram, ceea ce au făcut la Bucea făceau pe tot teritoriul Ucrainei. Avem informații că urmăreau studenți și profesori, activiști, oameni care aveau în case stema Ucrainei, și îi amenințau cu moartea.
Nici acum, când lumea a văzut tot ce se întâmplă, nu se mai ascund.

În 1989 și-a încheiat viața Nicolae Ceaușescu. Nu era o persoană adecvată să conducă, regimul nu era ceea ce trebuie, regimul era inadecvat. El, soția și anturajul său nu puteau fi convinși de nimic. La fel e acum în Rusia. Sacrifică milioane de vieți pentru a implementa idei nebunești.
Rusia nu ascunde genocidul, comite orori precum cel de la Bucea.

Stimați români, împreună trebuie să oprim acești oameni inadecvați, care doresc genocid în Europa. Ucraina nu este ultima țintă a rușilor. Vor să ocupe Nikolaev, Odesa – care este la un pas de Republica Moldova. Trebuie să apărăm securitatea în întreaga regiune a Dunării. Apărând libertatea Ucrainei, apărăm întreaga Europă.
Au fost impuse sancțiuni, dar războiul durează deja de 40 de zile. Rusia trebuie privată de toate resursele, opriți tranzitul mărfurilor din și înspre Rusia, nu există alternative. E nevoie de și mai multe sancțiuni.

Trebuie să ne gândim cine va câștiga în acest război, libertatea sau tirania? Azi am vorbit cu reprezentanții UE despre crimele comise în Ucraina. Sunt convins că România ne va susține, că va participa la refacerea Ucrainei după război. Puterea noastră internă e mare, dar avem nevoie de susținere pentru a ne reface țara.
Mulțumesc tuturor românilor, mulțumesc pentru că ați primit refugiați. Sper ca Rusia să renunțe la război și oamenii să se poată întoarce acasă.
Glorie României! Glorie Ucrainei!

Înaintea intervenției lui Vladimir Zelenski, au vorbit Florin Cîțu și Marcel Ciolacu, președinții celor două camere ale Parlamentului.

 

Adauga comentariu