Sergiu Bîlcea, așa cum nu l-ai cunoscut niciodată. „Eram generaţia cu cheia la gât”

În urmă cu câțiva ani tânărul arădean Sergiu Bîlcea avea să devină vicepreședintele Consiliului Județean, după ce înainte ocupase funcția de consilier local. Sergiu este cunoscut mai mult prin prisma politicului și administrativului, însă înainte de a intra în această lumea fost un tânăr pasionat de fotbal, de școală, și de frumos.

Ziar de Arad a dorit să vadă cine este Sergiu Bîlcea, ce pasiuni are și cum a fost copilăria lui, mai ales că organizația PNL Arad a decis ca el să fie candidatul lor de primar în locului lui Gheorge Falcă, cel care va lua drumul Parlamentului European.

Sergiu s-a născut în anul 1980 în Arad, părinţii lui fiind tot aici născuți.

Copilăria lui a fost cumva împărţită între Rogoz de Beliu, Sintea Mare și municipiu, însă spune el copilăria i-a fost marcată și de  zona UTA.

„Pentru că am copilărit chiar în zona respecitvă şi sub o formă sau alta mi-au rămas poveştile de la stadion. Jucam la UTA, la juniori. Am început undeva la opt, nouă ani. Primul meu antrenor a fost Brosovszki. Nici măcar nu am mers la fotbal. El ne-a găsit jucând fotbal în spatele blocului şi ne-a pus pe toţi să jucăm. Era o adevărată tradiţie să jucăm pe teren, asta făceam toată ziua, jucam fotbal, eram generaţia cu cheia la gât. Până la echipa mare, la UTA am parcurs toţi paşii. Am jucat  până la 20 de ani”, a declarat Sergiu. Apoi a renunțat să mai joace la echipă, însă niciodată nu a renunțat la acest sport. Joacă și la ora actuală și este suporter al echipei UTA, dar și fan al clubului bucureștean Dinamo.

„În fotbal ca şi în alte domenii dacă nu eşti foarte, foarte sus cred că trebuie să joci de plăcere, ceea ce am şi făcut, am jucat de plăcere şi acum sunt legitimat la Olimpia Bujac pentru că îi cunosc pe mulţi de acolo. La invitaţia lui Sorin Botiş  şi acum când mai am timp mai joc. Asta m-a legat foarte mult de poveştile despe UTA, despre ceea ce se întâmpla în fotbalalul arădean în acel moment şi sub o formă sau alta sunt legat de valorile pe care le are şi mai ales de modul în care e văzut fotbalul în Arad”, mai adaugă Sergiu.

Acesta a prins drag și de malul Mureșului, deoarece este locul în care își petrecerea o parte din timp.

„Părinţii tatălui s-au mutat la Podgoria la un moment-dat şi îmi aduc aminte că bunica mă ducea pe mal. Ca o ironie a sorții, lansarea candidaturii  mele la Primăria Arad a fost făcută undeva într-un spaţiu public, tot lângă mal. A fost decizia echipei, nu doar a mea. Și în trecut era o zonă în care mergeam foarte des, bunica ne ducea la joacă, iar acum mi-am readus aminte de copilărie”,  mărturisește Sergiu.

Întrebat despre copilărie, acesta a ținut să ne vorbească și despre școală, despre care spune că era mai severă decât în ziua de astăzi.

Generală 4 și Elena Ghiba Birta erau şcoli în care trebuia să te pregăteşti  ca să intri. Ghiba Birta m-a învăţat foarte mult, mai ales în adolescenţă. Ce înseamnă malul Mureşului, ștrandul, clădirile de pe centru…Îmi aduc aminte de un profesor de muzică prin care am descoperit Filarmonica, nu eram mare amator, dar în momentul în care ne încolona şi ne ducea la Filamornică am prins drag, e o amintire frumoasă”, declară candidatul la Primăria Arad.  

Sergiu este de profesie economist, dar și programator de calculatoare. El a început să lucreze imediat după terminarea liceului pentru a avea bani de buzunar. În paralel juca fotbal, lucra la o firmă de transporturi și mergea la Facultate, la Universitatea de Vest Vasile Goldiș.  

„Faptul că de dimineaţa până seara erai ocupat era un lucru extraordinar. Așa am prins experienţă. De la 19 ani am lucrat tot timpul, câte opt, zece chiar 12 ore pe zi. Fără muncă nu poţi ajunge niciunde. Aradul are o cultură pentru muncă, pentru hărnicie, pentru ceea ce îneamnă zona aceasta creştin liberală pentru că suntem un oraş liberal, dar şi creştin din punctul ăsta de vedere”, mai mărturisește tânărul arădean.

Sergiu s-a gândit apoi că mai vrea să facă ceva, iar în anul 2009 a avut primul contact cu politica. A fost o întâlnire de campanie cu Crin Antonescu. Atunci, spune el, a fost momentul în care a participat activ la prima campanie.

Își aduce aminte că a avut loc la hotel Parc și pentru prima dată s-a întâlnit cu oameni importanți din politică: "l-am văzut pentru prima oară pe Crin Antonescu, am văzut hotărârea lui de a candida, a şi obţinut un scor foarte bun în primul tur al alegerilor. În momentul acela am hotărât să mă implic mai mult în cea ce însemană activitatea PNL în muncipiul Arad. În anul 2012 am fost consilier municipal. Toată lumea mă întreba « ce îţi trebuie ţie şi eu le spuneam  oamenilor ca să produci schimbare, dezvoltare şi mai mult să produci normalitate în România ai nevoie să te implici». E ca şi la fotbal: dacă stai în tribună, nu eşti pe teren şi cei din tribună doar comentează. A fost un moment în care mi-am dat seama că experienţa din mediul privat mă va ajuta foarte mult. Nu am ştiut până unde va merge cariera mea, nu am ştiut dacă voi avea carieră”.

Pe lângă politică, Sergiu s-a gândit să își deschidă propria afacere. Cu un avânt tineresc a deschis o firmă pe care o are și astăzi.  

În 2005 mi-am făcut propria afacere. Lucram la cea mai mare firmă de transport din România, Romtrans, iar ca orice tânăr poate acum nu aş mai avea nebunia să încep o afacere, am plecat din Romtrans cu gândul de a fi antreprenor. Erau câteva riscuri. Am construit o firmă, la început mică după care pas cu pas am respectat trendul economiei şi acum am peste 140 de angajaţi şi o flotă de o sută de camioane. Nu lucrez în România, cred că este atuul meu de când am intrat în politică. Nu am afaceri cu statul. E o mândrie că nu am renunţat la afacere. Am o echipă puterenică şi vreau să le mulţumesc pentru că acolo deja lucrurile sunt clare, contractele sunt semnate doar urmărirea mai trebuie făcută. Eu aveam două variante: ori mai dezvolt o altă ramură, ori cariera. S-a nimerit ca şi cariera să fie într-o  anumită zonă de progres”, mai adaugă Sergiu.

Acesta spune că a făcut parte dintr-un singur partid: „este prima funcţie importantă şi fără o experienţă adminsitrativă nu poţi să urci în carieră. Cei care au schimbat multe partide eu cred că au greșit pentru că nu respectă cetăţeanul”.

Actualul vicepreședinte al Consiliului Județean spune că este conștient că va urma o perioadă grea și plină de atacuri, însă spune că are proiecte clare care vor aduce dezvoltarea orașului.

Voi fi în ţinta multor oameni, multor atacuri. Eu cred că aceste lucruri mă vor face mai puternic pentru că prin proiectele pe care le vom promova vom încerca să câştigăm încrederea arădenilor şi să facem acea schimbare de generaţie pe care toţi ne-o dorim. Este, de fapt, momentul generaţiei mele la 40 de ani, care prin experienţa cumulată putem să ducem o altă etapă de dezvoltare a Aradului. Vor fi câteva proiecte pe care eu le cunsoc pentru că sunt arăden  şi sunt convins că trebuie schimbate şi vă spun doar câteva. În primul rând, închiderea inelelor de centură. Al doilea, modernizarea atât a zonei de agrement cât şi comercială a ștrandului Neptun. Faleza Mureşului, unde nu s-a intervenit de 50 de ani. Aradul are nevoie de o altă faţă în ceea ce înseamă Faleza Mureşului sau centrul Aradului. Sunt obiective obligatorii. S-a lucrat foarte mult în interior, în pământ, şi acum e important să lucrăm la faţade şi nu în ultimul rând la o zonă pietonală în Arad. Să avem o zonă de întâlnire a arădenilor mult mai preominentă”, încheie Sergiu Bîlcea.

Arădeanul are doi copii, însă nu știe dacă îi vor călca pe urme sau nu. Fata, care este mai mare, începe să cocheteze cu politica și să se implice în acțiunile de tineret ale partidului.

 

 

Adauga comentariu