Scandalul gazelor de șist a ajuns și la Nădlac

Zilele trecute a avut loc o întâlnire între nădlăcani și reprezentanții Panfora Oil & Gas S.R.L. Ca de obicei cei de la firma amintită au insitat să facă promisiuni că nu caută gaze de şist, însă oamenii spun că nu este așa.

„Compania vrea să asigure cetățenii că ei nu caută gaze de șist și nu vor exploata așa ceva, ci doar gaze convenționale. Chiar și site-ul lor, www.panfora.ro reiterează acest lucru și se dezice complet de gazele de șist.  Problema pare foarte simplă și discuțiile despre riscuri încheiate din start. Dar nu este. De ce?

Panfora a recunoscut în ședință că dorește să scaneze solul la adâncimi cât mai mari, adică oricât le va permite aparatura, 2000-5000-8000 metri....Problema este că la aceste adâncimi nu se mai găsesc gaze «convenționale», adică obișnuite, ci deja la aceste adâncimi vorbim strict de gaze neconvenționale - adică gaze de șist. Care se extrag doar prin metoda de fracturare hidraulică, despre care am vorbit ce riscuri prezintă și că a fost interzisă în nenumărate țări europene”, declară unul dintre locuitorii din Nădlac.

Acesta  mai spune că „din păcate legislația care reglementează extracția de petrol și gaze a rămas în urmă, dar tehnologia s-a mișcat mai repede, astfel că am ajuns în situația în care la ora actuală putem vorbi despre gaze de șist și gaze neconvenționale, avem firme interesate să le exploreze/exploateze, dar nu avem legi actualizate. Situația nu este neapărat în dezavantajul firmelor ca Panfora, pentru că sub denumirea de gaze convenționale (adică cele de la adâncimi mici, care se exploatează prin tehnici clasice), în momentul actual se poate înțelege orice tip de gaze, inclusiv cele de șist. Adică Panfora nici nu trebuie, nici nu poate să ne spună mai mult. Până una alta, vorbim în gol și «pe încredere». Documentul care ne spune de fapt ce caută și ce va face Panfora în zona noastră, e secretizat. Adică practic noi habar nu avem ce se va face pe și sub terenurile noastre. Doar câteva acorduri au fost desecretizate și se pot găsi pe site-ul ANRM, însă sunt toate vechi și nu vizează neapărat zona noastră. http://www.namr.ro/diverse/declasificare/”.

Oamenii din zona respectivă s-au unit și pentru a fi toată lumea corect informată au postat detalii și pe pagina de Facebook Țăranul Nădlacan.

Ei recunosc că Panfora le-a promis că nu vor exploata niciodată gaze de șist și că pot da și în scris acest lucru.

„Sincer, chiar și o declarație scrisă, nu ar valora mai nimic, atâta timp cât un acord petrolier se poate «pasa» de la o firmă la alta. Inițial, acordul petrolier pe zona noastră a fost încheiat cu MOL HUNGARIAN OIL & GAS PLC + EXPERT PETROLEUM SRL. Ei, ce să vezi, în scurt timp a fost transferat către Panfora Oil & Gas S.R.L. Mâine, dacă vor, Panfora pot să transfere acest acord petrolier către firma ABC S.R.L. care să ducă la bun sfârșit «treburile murdare» de care ei se dezic - adică exploatarea gazelor de șist. Cine suportă consecințele? Nădlăcanii. Compania a depus o cerere prin care solicită o Hotărâre a Consiliului Local, care să le permită să facă primele măsurători pe drumurile publice.

 

Argumentul lor a fost acela că operațiunile de prospectare sunt echivalente celor de măsurători topografice de exemplu. Însă operațiunile de prospectare NU sunt operațiuni de măsurare, ci sunt asimilate OPERAȚIUNILOR PETROLIERE (de orice natură ar fi ele, explorare/exploatare).

Art. 6 din Legea petrolului impune ca operațiunile petroliere să se desfășoare numai pe un teren asupra căruia titularul de acord petrolier are un drept de folosință;

 

În aceste condiții, Conform art. 43 lit. e) din Ordonanța nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, ”Pe drumurile publice sunt interzise: e) ocuparea, sub orice formă, a părții carosabile, a acostamentului, a zonei de siguranță a podurilor, a stațiilor mijloacelor de transport în comun, a spațiilor de control sau serviciu ale administratorului drumului, a șanțurilor, a trotuarelor, a pistelor și a zonelor de siguranță ale drumului, precum și afectarea stării de curățenie a acestora;”

În concluzie, nu poate fi aprobată în mod legal cererea Panfora Oil & Gas S.R.L. de a li se aproba desfășurarea operațiunii petroliere de prospectare seismică 2D/3D pe drumurile publice”.

Nădlăcanii spun că „ce i-a uimit cel mai tare, este că reprezentanții Panfora au venit în fața publicului (considerat neavizat), cu argumente cu care au pierdut procese! De ce? Pentru că s-a considerat că în fața unor oameni simpli, care nu cunosc detalii de finețe juridică și care nu au studiat problema și terminologia în cazul gazelor de șist, se poate veni cu orice argumente, chiar și cele care nu stau în picioare din punct de vedere legal, ca să îi asigure că sunt în control asupra situației, că știu ce fac și ce spun și că sunt bine intenționați. Nu aș merge până acolo încât să afirm că s-au spus minciuni, dar cu siguranță s-au spus jumătăți de adevăruri de către cei de la Panfora. Aceste jumătăți de adevăruri însă ne vor costa, dacă adormim pe problem”, mai afirmă bărbatul din Nădlac care a participat la ședință și dorește să rămână anonim.

La ședință au participat și cei de la Asociaţia „Salvăm Câmpia de Vest” . Revoltă a fost și la Curtici, iar reprezentanții Panfora Oil & Gas S.R.L au transmis că nu caută sub nicio formă gaze de șist.

Legat de Curtici în data de 15 noiembrie printr-un comunicat de presă se anunța că:

ANRM, singura instituție guvernamentală responsabilă cu atribuirea licențelor pentru explorarea și exploatarea resurselor minerale din România, și-a reiterat confirmarea că planurile de lucrări ale Panfora Oil & Gas din zona Curtici nu includ nicio referire la gazele de șist.

Într-un document oficial emis în noiembrie, ANRM a confirmat că obligațiile societății Panfora Oil & Gas, titularul și operatorul Acordului de concesiune petrolieră pentru explorare - dezvoltare - exploatare în perimetrul EX-6 Curtici, aprobat prin H.G. nr. 1185/2012, nu conțin “lucrări care să aibă natura și scopul explorării și exploatării gazelor de șist”.

Aceasta este cea de-a doua confirmare oficială din partea ANRM a faptului că Panfora Oil&Gas nu caută sub nicio formă gaze de șist, conform planului său de lucrări, în perimetrul EX-6 Curtici.

Pentru a răspunde îngrijorărilor exprimate de fermierii din zonă, compania va efectua măsurători geofizice de suprafață 3D computerizate numai pe drumurile publice. Măsurătorile vor fi efectuate de camioane speciale care vor circula fără a bloca traficul și care vor folosi microfoane wireless de mici dimensiuni. Tehnologiile de cea mai nouă generație permit companiei să exploreze hidrocarburi convenționale, țiței și gaze naturale în roci convenționale, fără niciun impact asupra mediului.

În cea de-a doua fază, anul viitor, în funcție de obținerea tuturor autorizațiilor necesare, compania va fora maximum patru foraje pe propriul teren pentru a identifica resursele minerale convenționale. Nu există nici măcar riscul de a identifica resurse de gaze de șist, deoarece programul de lucrări permite forarea până la adâncimea maximă de 2.000 de metri, adâncime la care nu pot fi găsite gaze de șist.

Panfora Oil & Gas își menține propunerea adresată comunităților locale de a semna acorduri bilaterale cu valoare juridică pentru a-i asigura din nou pe membrii comunităților că nu sunt căutate gaze de șist și că toate operațiunile vor fi efectuate în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu și numai după obținerea tuturor autorizațiilor necesare.

FOTO: www.panfora.ro/ro

 

Adauga comentariu