Scandal la Spitalul Județean Arad! Un fizician medical este acuzat că practică fără drept, iar instituția medicală îi ia apărarea

Mai mulți fizicieni medicali sunt acuzați că activează în spitalele din România, deși nu ar avea acest drept. Este vizată și o persoană din cadrul Spitalului Județean Arad, anume Violeta Naghiu. Acesta lucrează în Spitalul Județean Arad de mai bine de un an.

Marin Bodale, cel care aduce acuzele, a condus până de curând Colegiul fizicienilor medicali – iar acum este vicepreședinte. „La nivelul Colegiului, au încercat mai multe persoane să se înscrie . Am constatat că nu au pregătire în fizică medicală, ci în alte domenii … inginerie, bioinginerie sau chimie tehnologică. Le-am respins cererea de înscriere ca membru activ. Au escaladat însă acest lucru și au început să practice profesia de fizician medical, deși nu aveau o pregătire în fizică medicală. În momentul de față avem în București, la Arad, Bacău, la Alba Iulia”, susține Bodale, citat de europafm.ro.

Simina Roz, purtător de cuvânt al Spitalului Județean Arad, spune că Violeta Naghiu este angajată conform legilor în vigoare.

„Referitor la informațiile  apărute în mass-media centrală și locală, despre doamna Violeta Naghiu, angajată în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad pe postul de fizician medical debutant, precizăm următoarele:

-Doamna Naghiu este angajată în instituția noastră din ianuarie 2018 urmare a promovării unui concurs  organizat în conformitate cu prevederile HG nr. 286/2011.

- Angajata noastră este licențiată în Bioinginerie Medicală, profilul Medicină, specializarea Bioinstrumentație și Tehnici Medicale,  din cadrul  Universității de Medicină și Farmacie ”Gr. T. Popa” Iași,

-Conform Normei privind expertul in fizica medicala aprobată prin Ordinul comun nr. 1272 din 17.10.2006 al Ministrului Sanatatii Publice si nr. 266 din 09.10.2006 al Presedintelui (NSR-38), Comisiei Nationale pentru Controlul Activitãtilor Nucleare, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 906 din 07/11/2006, în ceea ce privește expertul în fizică medicală la articolul 7  - Educația și pregătirea profesională a fizicianului medical cuprinde trei nivele – se precizează:

-”Primul nivel: Fizicianul medical debutant trebuie să aibă cel puțin licență în fizică sau echivalent (matematică, informatică, chimie fizică, inginerie electronică, electrică sau mecanică, etc.)”

-De asemenea, conform articolului 5 din aceași Normă ”Fizicianul medical are o educație și o  pregătire profesională de grad universitar sau echivalent în fizică sau tehnologia radiației aplicată expunerilor medicale la radiații ionizante și o o pregătire practică de lucru în colaborare cu personal medical din instituții medicale, universități sau institute de cercetare”

-Bioingineria Medicală este o specializare a unei Facultăți de Medicină.

-În cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad nu avem Laborator de Radioterapie”, susține Simina Roz.

Adauga comentariu