Satul arădean care trebuia să fie inundat pentru a face loc unui lac de acumulare. Astăzi acesta rezistă, dar cu o populație îmbătrânită

Un primar al unei comune arădene își iubește atât de mult locurile natale că și atunci când este plecat în concediu nu poate dormi noaptea dacă gândul nu îl duce la satul lui. Este vorba despre Ion Micurescu zis Badea Ioane sau Mistrețarul, primarul comunei Bata.

 
Badea Ioane îi se spune grație unui roman scris de Delia Micurescu, soția lui, care suprinde pasiunea lui pentru viața la țară. Când acesta vorbește despre satul lui i se umple inima de bucurie. 

„Sunt într-un sat unde liniștea care se așterne aici atrage călătorul ca un magnet. Arborii seculari lasă impresia unor adevărate tuneluri de verdeață. Comuna asta cu patru sate are o populație sub aspect de titlu îmbătrânită, nu mulți la număr, nu prea școliți, de profesie agricultori. De ce puțini la număr? În 1975 într-un program național de perspectivă de amenajare a bazinelor hidrografice trebuia să se realizeze aici un mare lac de acumulare și în toate variantele reținute ca realizabile satul Bata ar fi fost inundat.  Inundațile din 1970 /1975 și zvonul cu barajul au fost ca un pârjol care a grăbit mai mult populația spre urban. Și înainte de Revoluție la trei-patru case de bătrâni una era goală. Am rămas în satul asta vreo zece tineri, șeful de post, sivcultori, preotul, eu care eram nascut  și crescut aici și o dăscăliță  care azi îmi poartă numele. Se spunea atunci despre Bata că este locul unde nu se întâmplă mai nimic. Metaforic spuneau:« Bata moare». Ne-am adunat toți fiii saului, să facem ceva să promovăm să nu moară. Și am chemat investitori, multe discuții și negocieri. Din zece unul a prins. Astăzi comuna Bata are cel mai mare număr de angajați la privat din istoria ei”, spune povestea despre sat primarul Micurescu. 

În comună există grădiniță și școală primară, iar numărul evenimentelor culturale care are loc acolo an de an este destul de mare. Evenimente care strâng mii de turiști. 

„Este satul pe care nu l-am părăsit niciodată, atunci când am fost la cătane, la școală sau acum când merg în vacanțe cu familia. Când sunt dincolo de granițele României atunci când pun capul pe pernă orice program aș avea nu pot să adorm până când  gândul îmi zboară la satul în care m-am născut și copilărit. Eu dialogez în fiecare zi cu satul meu și de sus din colina de la biserică când mă uit la sat în bătaia soarelui parcă așa cu o mână aș putea cuprinde toate casele, doar fumul trece printre degete și nu singur, ci cu suferințele și bucuria sătenilor mei. Aceste case ascund multe lucruri de bucurie, de tristețe și dacă pietrele acestor case ar vorbi ne-ar spune multe lucruri, povești interesante care ne-ar putea face să râdem sau să plângem. Și când veniți pe aici satul vă întreabă: Vedeți ce bătrân sunt? Dar ce frumos sunt? Pentru că pioșii mei copii mi-au brodat pe mantia mea, turlă de biserică, clopote de alarmă, de sărbătoare și am fost un părinte bun. I-am învățat pe toți să răzbată în viață și ei rând pe rând vin și se culcă acum la picioarele mele, mulți dorm sub iarbă. Acesta este satul meu”, mai descrie Badea Ioane. 

Ioan Micurescu este primar al comunei Bata de zece ani.  Comuna Bata are în jur de 1.000 de locuitori. 

Adauga comentariu