S-a dat alarma la Pecica. Misiunea a fost de plantare a puieţilor de stejar şi frasin

Alarmă la Pecica, sâmbătă dimineaţă, pe o ceaţă densă. Însă de această dată a fost vorba despre o acţiune legată de mediu la care au participat copii, salvatori, oameni ai legii, autorităţi, sportivi. Totul într-o acţiune de voluntariat în care s-au plantat 1.000 de puieţi de stejar şi frasin.

Astfel, la primele ore ale dimineţii incinta Fermei de Bivoli de la Pecica s-a umplut de cei care se pregăteau de plantare. Vorbim despre persoane din  Asociaţia Cetatea Voluntarilor şi Clubul Copiilor din Cetate, ISU Arad, Pompierii Voluntari Pecica, Primăria Oraşului Pecica, Liceul „Gheorghe Lazăr” Pecica, Inspectoarul de Jandarmi, Crucea Roşie, Asociaţia Minorităţilor Pecica şi FCC Baschet Universitatea Aurel Vlaicu Arad.

Primarul oraşului Pecica, Petru Antal şi viceprimarul Stoianov Miodrag s-au asigurat că nu lipseşte nimic. Au organizat înainte de plantare o degustare cu pită de Pecica cu unosare, boia şi ceapă, cozonac şi ceai făcut la cazan. Iar după acţiunea de plantare participanţii au fost serviţi cu gulaş.

„Vreau să accentuz două chestii foarte importante. Odată protejarea mediului înconjurător şi voluntariatul. Aceste două lucuri se regăsesc, astăzi, aici la Pecica. La acţiune iau parte de la copii de şcoală şi grădiniţă până la instituţii publice. Este important să protejăm mediul. În străintate există deja de zeci de ani asta şi sper că şi în România se va putea implementa la modul cel mai serios, iar voluntariatul la fel. În străintate există de foarte multă vreme şi la noi a existat şi înainte de 1989, dar nu la modul acesta. Atunci eram constrânşi într-un fel, acum venim de bună voie. Încercăm să-i învăţăm pe cei mici acest lucru, să fie implementat în mintea lor ca pe viitor când ajung adulţi să facă la fel cu copiii”, a declarat primarul oraşului Pecica, Petru Antal.

Miodrag Stoianov, viceprimarul  oraşului  Pecica, a declarat că pomii se platează pe şoseaua naţională, pe drumul Peregului, Turnului, drumul Bătăniei, pe două străzi din oraşul Pecica şi lângă fermă.  

„Sunt câteva drumuri comunale, judeţene şi naţionale de unde s-au tăiat ,acum doi ani, plopii, care erau un pericol pentru circulaţie fiind foarte bătrâni, au fost şi accidente. Natura trebuie repusă în drepturi. În zece ani aceşti stejari vor oferi umbră şi vor proteja şi drumul de zăpadă” a declarat viceprimarul.

Pompierii au avut astăzi şi ei o zi mai relaxantă.

„Împreună cu organizatorii acestei activităţi Primăria Oraşului Pecica şi Cetatea Voluntarilor alături cu un pluton, de colegii de la  Jandarmeria Arad am venit să participăm la această activitate de protejare a mediului prin a oferi unor zone din oraşul Pecica pomi care să aducă un plus de oxigen. Am venit împreună cu 30 de pompieri din judeţul Arad. Este prima activitate de acest gen pe care inspectoratul nostru în colaborare cu cei amintiţi participă”, a declarat colonel Crsitian Gârbău, inspector şef ISU Arad.

În triplă calitate a fost prezent la eveniment şi pecicanul Iustin Cionca.

„Sunt în triplă calitate, în primul rând să-l ajut pe domnul primar care a fost coechipierul meu: când eu am fost primar, el era viceprimar. În al doilea rând ca şi preşedinte al CJA trebuie să fiu alături de fiecare primar şi fiecare comunitate locală în astfel de acţiuni, dar sunt şi în calitate de cetăţean responsabil care ştiu că avem nevoie de o viaţă mai sănătoasă”, afirmă Cionca.

Acesta mai spune că se bucură că îi vede pe toţi uniţi într-o astfel de acţiune: „văzând în ultima perioadă răutatea din jurul nostru, competiţia asta între noi, nu pot decât să mă bucur când constat că o astfel de acţiune reuneşte atâţia oameni frumoşi, oameni care aleg să renunţe la confortul lor, adică să se trezească de dimineaţă şi să vină să se solidarizeze în jurul unei acţiuni care nici măcar nu îi vizează pe termen lung. Mă uit aici la echipa de baschet şi îmi dau seama că au venit să planteze aceşti pomi pentru generaţiile următoare, fără să urmărească un interes personal şi asta nu poate decât să mă bucure. Încă există speranţă că oamenii pot deveni buni, iar atunci când ne unim în jurul unui obiectiv cum este cel de la Pecica, astăzi, reuşim să facem lucruri spectaculoase. Este prima acţiune de plantare la care particip în acest an, însă am participat săptămânal cu Cetatea Voluntarilor la tot felul de acţiuni fie de donare către familile mai sărmane, către copiii singuri, fie la investiţii pe care le-au făcut în domeniul învăţământului sau sănătaţii”.  

Marcel Urban, preşedinte FCC Baschet Universitatea Aurel Vlaicu Arad, a spus că şi-ar dori ca pomii plantaţi de fete să le poarte numele: „Mi-ar plăcea foarte mult ca pomii ce îi plantăm să le dăm o denumire a fiecărei jucătoare. Am mai avut o asemenea acţiune la secţia de nou- născuţi în care copiilor orfani vizitaţi li s-a dat numele jucătoarelor.

Echipa a fost însoţită şi de vicepreşedintele Emanuel Mariş: „Însoţesc echipa în dublă calitate. De vicepreşedinte al clubului de baschet, cât şi din partea FCC Environment  care este sponsor principal al echipei. Compania a mai participat la acţiuni de acest gen, însă mă bucur că de data aceasta au venit şi fetele care pot fi folosite ca un ambasador al acţiunilor de ecologizare la nivel de judeţul Arad”.  

Anamaria Popa însoţită de Anca Korponai i-au coordonat pe cei mici de la Clubul Copiilor din Cetate.

„Dana (ISU Arad) este omul care a iniţiat acţiunea, noi doar am răspuns DA. Felicitări Dana, ai făcut o treabă foarte bună. Eu vreau să le mulţumesc celor care au venit cu mine şi anume copiilor de la Cetatea Voluntarilor, fetelor de la baschet şi lui Enamuel de la FCC”, a spun Anamaria Popa.  

La eveniment au participat şi 45 de voluntari de la Crucea Roşie însoţiţi de directorul Judite Cuvinean: „vă mulţumim frumos pentru invitaţia făcută, avem o subfilială de Cruce Roşie foarte puternică la Pecica în frunte cu domnul primar şi cu Mihaela Dudaş care ne ajută la orice activitate. Aş dori să le mulţumesc tinerilor voluntari pentru prezenţă”.

 Şeful serviciului de la Centru de Vizitare a oraşului Pecica, Elemer Czuvek, i-a însoţit pe cei prezenţi prin împrejurimi pentru a le arăta investiţia făcută.  

Acţiunea s-a încheiat cu succes după câteva ore de plantare, iar temperaturile scăzute de afară nu i-au împiedicat pe cei prezenţi să îşi ducă misiunea până la capăt.

 

 

 

Adauga comentariu