Refugiații din Ucraina, în pelerinaj la mănăstirile din jurul Aradului. Au fost însoțiți și de slujitorii Paraclisului Facultății de Teologie Ortodoxă!

90 de femei și copii din Ucraina au participat la slujba care a avut loc, astăzi, la Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad.

Au fost primiți cu multă căldură de către părinții slujitori, Pr. Lect. Univ. Dr. Ștefan Negreanu, administratorul Paraclisului și Pr. Conf. Dr. Lucian Farcașiu, care le-a prezentat istoricul acestei instituții de învățământ teologic și rânduiala liturgică a studenților care se roagă în acest Paraclis.

,,Oaspeții ucraineni s-au rugat împreună cu credincioșii adunați în biserică la slujbă pentru pacea Ucrainei și liniștea poporului ucrainean. La sfârșitul slujbei Parastasului, prinoasele aduse de credincioși întru pomenirea celor adormiți, constituite din dulciuri, fructe, sucuri, păhărele cu colivă și cozonac au fost împărțite cu generozitate confraților ucrainieini. După aceasta, însoțiți de Părintele Conf. Univ. Dr. Lucian Farcașiu, copiii și femeile din Ucraina au fost conduși cu un autocar și mai multe microbuze, spre Mănăstirea Ortodoxă Română Hodoș-Bodrog și spre Mănăstirea Ortodoxă Sârbească de la Bezdin, din vecinătatea Aradului.

Mănăstirea Hodoș-Bodrog și biserica acesteia, una dintre cele mai vechi vetre monahale din țara noastră au fost prezentate credincioșilor ortodocși ucraineni de către Părintele Protosinhel Lect. Univ. Dr. Nicolae Tang, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad și viețuitor la această Sfântă Mănăstire.

Credincioșii ucraineni au avut posibilitatea de a se închina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului și la sfintele moaște aflate în biserica veche a Mănăstirii, precum și la epitaful Adormirii Maicii Domnului lucrat manual din perle, adus din Țara Sfântă, de la Mănăstirea Ortodoxă din Grădina Ghetsimani, care se află în baldachinul de la intrarea în biserica nouă a mănăstirii.

A fost vizitat apoi muzeul mănăstirii, care adăpostește vestigii ale dăinuirii acesteia peste veacuri Mănăstirea sârbească Bezdin, aflată la doar câțiva kilometri distanță de Mănăstirea Hodoș-Bodrog a fost prezentată credincioșilor ucraineni de către Părintele Conf. Univ. Dr. Lucian Farcașiu, credincioșii având posibilitatea de a se închina la moaștele Sfântului Chiril de la Bezdin, de curând canonizat, un sfânt care a viețuit în această Sfântă Mănăstire.

Traducerea din limba română în  ucraineană a fost făcută cu multă dragoste de către credincioasele: Irina Dinu și Proniuc Marta", a declarat Pr. Conf. Univ. Dr. Lucian Farcașiu.

La acțiune au participat și voluntarii care au fost de la început în preajma celor din Ucraina, cazați la Arad.

Adauga comentariu