Referendumul pentru familie, văzut diferit de politicienii arădeni. De la boicotare până la „merg la vot și îi îndemn și pe alții să o facă”

Reprezentanții partidelor politice arădene au păreri diferite despre referendumul ce se va desfășura în zilele de 6 și 7 octombrie.

Din dorința de a creiona un tablou al acestui eveniment, am discutat cu câțiva dintre liderii politici. Le-am adresat două întrebări: prima despre modul în care văd acest referendum și a doua despre posibilitatea ca acesta să fie un exercițiu pentru un eventual referendum de demitere a președintelui Iohannis?

Cei mai mulți spun că vor merge la acest referendum și că vor susține demersul Coaliției pentru Familie.

„Susțin referendumul, voi merge la vot și voi încerca să coving cât mai mulți oameni să facă la fel. Miza este prezența la urne a 5,7 milioane de votanți. Nu se pune problema rezultatului, pentru mine e clar. Este important ca oamenii să iasă din manipulările existente pe rețelele sociale. Indiferent dacă cineva merge sau nu la referendum, acesta va costa la fel. Consider că familia formată dintr-un bărbat și o femeie reprezintă normalitatea. Nu este vreo repetiție pentru alt refendum, ci doar un mod de a schimba subiectul”, spune Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Deputatul social-democrat Florin Tripa spune că referendumul nu e o pregătire pentru un altul de demitere a șefului statului și îi îndemnă pe arădeni să meargă la vot. „Categoric susțin acestă modificare a Constituției. Voi merge la vot și îi voi îndemna și pe alții să o facă. Am avut ieșiri publice în care am susținut acest referendum și voi mai avea și în perioada următoare. În fond vorbim despre o normalitate ce trebuie să fie trecută în legea fundamentală”, a afirmat Florin Tripa.

Dacă reprezentanții PNL și PSD au spus că vor vota „DA” la acest referendul, liderul UDMR Arad, deputatul Petru Farago, spune că fiecare este liber să voteze cum dorește. „Referendumul este cel mai democratic lucru cu putință. Este foarte important ca cetățenii să se prezinte la vot. În cadrul organizației noastre sunt păreri împărțite în ceea ce privește opțiunile de vot. De aceea consider că fiecare trebuie să voteze așa cum îi dictează conștința. În ceea ce privește vreun lucru ascuns cred că totul e doar o speculație”, a spus Farago.

Senatorul USR Arad, Adrian Wiener spune că votează împotriva modificării art.48 al Constituției.

„Tema referendumului este menită să trezească fobii și resentimente, să declanșeze retorica stratificării sociale, să alimenteze ură și să permită legitimarea prin valori creștine a unor oameni care de 28 de ani nu au făcut nimic pentru români și familia românească. În continuare avem cel mai mare număr de copii abandonați și instituționalizați din Europa. Avem cea mai slabă protecție oferită victimelor violenței domestice, care e o realitate cruntă în România, suntem poporul cu cei mai mulți emigranți economic din Europa – milioane de români nevoiți să plece din cauza sărăciei din țara lor. Poziția USR este despre libertate și toleranță nu despre orientare sexuală. Despre ipocrizie și manipulare nu despre intimități și spațiu privat. Votul meu este unul împotriva ipocriziei și populismului nu împotriva valorilor creștine. Cea mai înaltă formă de respect a politicianului față de români și familiile din România este onestitatea, decența și transparența”, spune Adrian Wiener.

Liderul ALDE Arad, deputatul Eusebiu Pistru, spune că trei milioane de români au semnat pentru modificarea legii fundamentale, iar acest lucru nu poate fi trecut cu vederea. " Sunt milioane de români care au semnat pentru ca acest referendum să aibă loc. Noi susţinem acest demers și ne dorim ca românii să iasă in număr cât mai mare la vot. Este un vot pentru normalitate. Exclud varianta ca acest referendum să fie vreun test pentru alt scrutin.

Acesta spune că nu crede că acest referendum este un exercițiu pentru demiterea lui Klaus Iohannis.

Adauga comentariu