Profesorul Cristian Stoica: „Un oraș întreg, din Ucraina, apără o statuie... Aradul nu are încă monumentul pe care îl merită, monument plătit în avans, cu bani grei”

Profesorul arădean Cristian Stoica vorbește într-o postare pe pagina de Facebook despre statuia din Ucraina care a fost apărată de un oraș întreg, dar și despre Monumentului Marii Uniri la Arad,  cel care nu mai ajunge în orașul de pe Mureș.

„Un oraș întreg, din Ucraina, apără o statuie: cea a Ducelui de Richelieu, părintele fondator al Odessei moderne. Statuia lui, care privește spre Marea Neagră, este acum «îmbrăcată» în saci de nisip, pentru a fi protejată de atacatori. Astfel, însă, nu se apără doar o statuie, ci se apără un simbol.

Arad 2022

În 2007, licitația pentru realizarea Monumentului Marii Uniri la Arad a fost câștigată de un sculptor. Statul român a plătit stimabilului artist nu mai puțin de două milioane de euro, o sumă uriașă, pentru realizarea acestui monument. Suntem în 2022 și după atâta amar de vreme, Aradul nu are încă monumentul pe care îl merită, monument plătit în avans, cu bani grei.

Unde-i monumentul?

Sculptorul care a primit 2 milioane de euro de la Statul Român pentru realizarea monumentului și amplasarea lui în Arad  este ”stimabilul și onorabilul” domn Codre. Acesta a realizat monumentul în China și l-a depozitat, apoi, în propria curte, undeva, în județul Călărași, unde zace și acum. nimeni nu-l întreabă ce se întâmplă, nimeni nu cere banii înapoi plus ceva daune, nimănui nu pare să-i pese... Hai să facem toți la fel: să încasăm milioane de euro de la stat și să nu facem ce am promis! Putem oare? Cine îl ține în brațe pe acest domn Codre și pentru cât timp? Oare la facultatea de arhitectură unde a studiat așa a fost învățat acest domn, că o operă de artă se expune în curtea artistului?

Adresele la Ministerul Culturii

La sfârșitul anului 2021 și la începutul lui 2022, personal am făcut două memorii, cu acest subiect, pe care l-am înaintat Ministerului Culturii. În primul, am prezentat lupta arădenilor în preajma anului 1918 pentru realizarea actului istoric de la 1 Decembrie 1918 și am întrebat de soarta monumentului, stadiul proceselor dintre Ministerul Culturii și sculptorul Codre și cât timp mai durează până când monumentul va ajunge la Arad.

Politicoasă, conducerea actuală a Ministerului Culturii mi-a răspuns - prin ministrul Lucian Romașcanu și ministrul secretar de stat Liviu Brătescu. Conducerea Ministerului Culturii recunoaște că, la proprietatea din județul Călărași a sculptorului Codre, o comisie a găsit componentele Monumentului Marii Uniri de la Arad. Cine poate știi însă dacă sunt toate, din moment ce acesta nu este asamblat?

Aflăm din adresa sus-amintită că o instanță din România a autorizat Ministerul Culturii să execute, pe propria cheltuială, finalizarea monumentului și amplasarea sa la Arad, deși domnului Codre îi revenea această obligație, prin contract, pentru care a și încasat bani în avans. Abia ulterior, ministerul va putea încerca să își recupereze banii de la Codre. Până atunci, însă, Codre poate să doarmă liniștit.

În cea de-a doilea memoriu adresat Ministerului Culturii, am solicitat ca această instituție să deschidă un cont, în care să poată face donații toți cei care  doresc ca Monumentul Marii Uniri să ajungă la Arad. Asta pentru că România are nevoie de școli, spitale și drumuri, dar sunt în România și iubitori de neam și țară, care sunt dornici să doneze pentru monumentele de artă, mai ales pentru cele ce ne amintesc cine suntem și de unde venim.

Ministerul are bani

La acest ultim memoriu al meu a răspuns ministrul secretar de stat Liviu Brătescu. În numele conducerii Ministerului Culturii, domnul Brătescu  apreciază drept lăudabilă propunerea mea de strângere de fonduri pentru aducerea și amplasarea Monumentului Marii Uniri la Arad, dar precizează că acest lucru nu este necesar, deoarece ministerul a demarat deja procedurile în acest sens. A demarat…

Când? Până când, domnule Codre?

Parcă e deja prea mult de când așteptăm!... Stimabilul sculptor, cu banii încasați de la Statul Român, crește cai de rasă și acordă interviuri pe la televiziuni. Pentru că se poate, nu-i așa?…

„Să punem pumnul în pieptul furtunii că, de nu, pierim!”, spunea Avram Iancu. Spusele lui sunt valabile și azi.

Priviți cum își apără ucrainenii din Odessa o statuie, iar o lume întreagă este cu ochii pe ei, admirându-i. Noi? Pe când?”, este mesajul postat de prof. dr. Cristian Stoica.

Redăm mai jos și adresele trimite de către profesorul Stoica la minister legat de subiectul monumentului, dar și răspunsurile primite: 

 


„Nu voi inceta lupta până în monumentul în care nu va ajunge monumentul la Arad”, mai declară profesorul arădean. 
 

Adauga comentariu