Profesorii de educaţie fizică din Arad au protestat. Momentan orele de sport rămân aşa cum sunt

Profesorii de Educaţie Fizică şi Sport din Arad au început să se revolte în momentul în care au aflat de proiectu-cadru de modificare a planurilor pentru învăţământul primar, care prevedea eliminarea orelor de educaţie fizică şi sport pentru elevii din clasa pregătitoare şi cei din clasele I şi II.

În urma protestului dascălilor de la Arad care au purtat  banderolele albe, dar şi al altor opinii venite din ţară, se pare că ministrul Ecaterina Andronescu, cea care a propus acest proiect s-a răzgândit. 

Profesorul Mircea Crişan, care predă la Frumușeni, împreună cu toate cadrele didactice de specialitate EFS susțin orele de EFS și au protestat împotriva scoaterii din programă a lor. A fost întocmită o pledoarie pentru rolul și importanța orelor de Educație Fizică și Sport la toate ciclurile de învățământ preșcolar, primar, gimnazial, liceal. Aceasta este semnată de către Mircea Crişan şi are următorul conţinut: 

Mă numesc Crișan Mircea, sunt titular pe catedra de EFS din 2014, pasionat și practicant de sport, activități fizice, precum și promovarea unui mod de viață sănătos.

Cunoscând toate beneficiile practicării activității fizice și influența pozitivă asupra corpului uman, consider și implicit susțin-promovez-argumentez-laud-lupt cu toate mijloacele posibile pentru a aduce la cunoștința tuturor că EDUCAȚIA FIZICĂ ȘI SPORTUL contribue esențial la creșterea și dezvoltarea unor generații sănătoasede oameni , din toate punctele de vedere. 
Educația Fizică este extrem de importantă pentru toate categoriile de populație, dar mai ales pentru cei mici. Încă de la cea mai fragedă vârstă, prin mijloacele și diferitele forme ale sale, în scop educativ, recreativ, sanogenic, oferă și realizează un mod de viață sănătos, pregătește copilul pentru a face față cerințelor societății, pentru viață.

Ar trebui să fie un semnal de alarmă, în special pentru cei care sunt în funcții unde decid soarta unui sistem și soarta tuturor, atât elevi, cât și profesori. Performanța intelectuală și fizică nu se dobândește în fața unui calculator, ci prin interacțiunea cu mediul înconjurător, prin joc, unde COPILUL se adaptează la situații noi, stimulând noi procese de învățare motrică. Creșterea numărului de probleme legate de comportamente agresive și de integrare și insucces școlar o reprezintă datorită inactivității practicării activităților fizice, atât intr-un cadru organizat, cât și în timpul liber.

Noi, toți, cei care iubim mișcarea și sportul, cadrele didactice de specialitate, dorim să ne unim și să facem un front comun pentru a susține importanța orelor de EFS, de a se investi în școli pentru îmbunătățirea condițiilor și asigurarea unui cadru cât mai adecvat desfășurării orelor de EFS.

Toți cei care sunteți în măsură să faceți ceva în acest sens, sprijiniți și luptați pentru o viață mai calitativă și sănătoasă din toate punctele de vedere”. 

La o zi după ce l-a pus în dezbatere publică, Ministerul Educaţiei s-a răzgândit şi a retras proiectul.

"Versiunea de proiect de ordin privind aprobarea planurilor-cadru pentru învățământ primar avea rolul de a genera o dezbatere pe acest subiect în cadrul Comisiei de Dialog Social, conform reglementărilor legislative în vigoare. Având în vedere faptul că proiectul conținea o serie de aspecte insuficient fundamentate, acesta a fost retras și urmează a fi reanalizat de specialiștii în domeniu", se arată în informarea de la Ministerul Educaţiei. 

Acelaşi document mai arată că Ministerul Educaţiei nu renunţă la schimbarea planurilor cadru pentru ciclul primar. 

"În momentul în care se va contura o nouă versiune, Ministerul Educației Naționale va iniția o dezbatere într-un context mai amplu, scopul fiind acela de a găsi soluții adecvate provocărilor pe care le impune implementarea noului curriculum", se mai arată în informarea MEN. 

Proiectul de ordin pentru schimbarea planului cadru de la ciclul primar trebuia discutat joi, 14 februarie 2019, în Comisia de Dialog Social, la sediul Ministerului Educației Naționale. Dar a fost retras şi de pe ordinea de zi.
 

 

Adauga comentariu