O prietenie din timpul liceului va face ca oraşul Curtici să aibă o centură ocolitoare. O fac doi tineri care acum au ajuns în funcţii importante

O amiciţie sau o prietenie veche poate duce la o reuşită. Nu o spunem noi, ci o demonstrează un primar de oraş arădean şi un vicepreşedinte de Consiliu Judeţean.

Colegii de liceu s-au reîntâlnit când au ajuns în funcţii publice şi au colaborat pentru a realiza ceva pentru comunitate şi anume o centură. Este vorba despre primarul oraşului Curtici, Bogdan Ban şi despre vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad, Sergiu Bîlcea. Relaţia de prietenie şi amiciţie dintre ei a făcut ca lucrurile să meargă mult mai rapid.

„Am fost colegi de liceu, el cu un an mai mare ca mine, la «Elena Ghiba Birta», la informatică. Aveam şi atunci o relaţie de amiciţie, de prietenie, dar normal că în timp fiecare a mers pe drumul lui. Noi ne-am reîntâlnit în 2016, el primar la Curtici şi eu vicepreşedinte de CJA. În 2016 spre final de an s-a dat în funcţiune pasajul peste cale ferată în Curtici, lucru care a deranjat multă lume poate pentru că a fost construit nu atât de bine, traficul greu rămânea prin oraş şi era un moment în care exista o presiune. Pe de o parte, pe primarul Ban care nu participase şi care oricum nu avea în subordine acel pasaj, pe de altă parte pe Consiliul Judeţean pentru că lumea aşa e. Se uită prima oară la Consiliul Judeţean. Ne reîntâlnim cu această ocazie şi din nou relaţia de amiciţie revine. Ne punem la masă să găsim o soluţie. Aveam proiectul transfrontalier în lucru în acel moment. Şi eram destul de avansaţi cu drumurile Curtici-Macea-Sânmartin, Sânmartin-Socodor şi Socodor-Nădab. Am spus că în şase luni trebuie să propunem proiectul cu exproprieri cu tot ce înseamnă proiect de centură a oraşului Curtici. Nimeni nu a crezut în noi şi am făcut. Faptul că am fost pus sub presiune ca tineri, faptul că ne cunoşteam şi aveam încredere unul în altul a dus la rezultate. Am muncit şi uite că avem rezultate foarte bune. Centura ascunde şi o poveste de amiciţie de prietenie, o poveste între oameni pentru că este întâiul proiect major al unor tineri care sunt la primul mandat în politică. Acest proiect rezolvă de fapt un lucru destul de important”, declară Sergiu Bîlcea.

În timpul liceului toată lumea mergea spre inginerie, Sergiu era spre economie, dar atunci juca şi la UTA în Liga a II-a. Acesta a mărturisit că niciodată nu a crezut că o să facă  carieră politică sau administraţie. Toate au venit în timp.

„Acum prin acest proiect cumva se legitimează schimbul de generaţii. Atunci când vrei să faci un schimb de generaţii trebuie să demonstrezi cu propriile proiecte că poţi. Acest proiect de centură este de fapt şi un mesaj că generaţia nouă din politică îşi doreşte încet, încet investiţii. Ne dorim în continuare dezvoltare şi vrem să ducem un pas înainte. Nu putem schimba tot, dar faptul că vrei să schimbi e un lucru bun. Relaţia personală dovedeşte întodeauna că poate să dea rezultate mult mai bune. Cred că niciunul nu ne gândeam că o să fim peste ani în situaţia asta. Vicepreşedinte de CJA şi primar de oraş. Curticiul este un oraş care va contiuna să de dezvolte, are cel mai mare hub logistic feroviar din Europa. Mie nu mi-a dat nimeni nicio şansă că o să facem peste 300 de kilometri de drumuri. Am multe realizări, de echipă. Aici a fost o legătură de amiciţie care a contat foarte mult deoarece Curticiul avea nevoie de o centură. Noi doi am deschis uşa funcţionarilor să muncească”, mai adaugă Sergiu Bîlcea.

Bogdan şi Sergiu fac parte din generaţia 40 de ani.

Centura orașului Curtici va avea 7,3 kilometri şi va  lega zona industrială cu DN 79 şi cu punctul de trecere de frontieră Vărşand. Valoarea proiectului, ca sumă eligibilă, se ridică la 4,1 milioane euro.

 

Adauga comentariu