Povești vânătorești, mâncare la ceaun, pită cu unsoare și demonstrații, la Festivalul Vânătorilor de la Bata

Mii de vânători din toată ţara şi chiar din străinătate s-au adunat ,duminică, în judeţul Arad pentru a participa la Festivalul Vânătorilor, cel mai mare festival de vânătoare din România. Gazda a fost nimeni altul decât Badea Ioane.

Și în acest an vizitatorii au avut parte de o serie de demonstraţii, spectacole şi concursuri. În plus, cei prezenţi au putut admira un trofeu de cerb premiat internațional. Chiar dacă în zonă nu există nici măcar suspiciuni de pestă porcină africană, ca urmare a focarelor de la celălalt capăt al județului Arad, festivalul s-a desfăşurat în condiţii maxime de biosecuritate. La intrările în zona festivalului au fost mochete îmbibate cu substanţe certificiate decătre Direcţia Sanitar Veterinară Arad. Festivalul Vânătorilor a ajuns la cea de-a 12 ediţie şi a avut loc în localitatea Bata din judeţul Arad.

Vânătorii au pregătit tot felul de tocăniţe la ceaun şi alte mâncăruri din carne de vânat, care de care mai gustoase. Unul dintre standurile care au fost luate cu asalt a fost cel al fostului Minsitru de Interne, Constantin Traian Igaș, cel care a participat la fiecare ediție. În primă fază acesta a împărțit pită de Pecica cu unsoare și ceapă, apoi tocăniță de vânat și ciorbă de pește.

Festivalul a cuprins o serie de concursuri printre care un concurs de gătit la ceaun, concurs de arbitraje, concursuri pentru câini de vânătoare, proba mistreţ în ţarc, tragere cu arcul şi mai multe ateliere sportive. Cei mai mici participanți au avut în deal un loc special amenajat pentru ei. La eveniment au participat și oficialitățile din Arad, evenimentul fiind susţinut financiar decătre Consiliul Judeţean Arad. Pe tot parcursul evenimentului s-au auzit și foarte multe povești vânătorești. Printre povestitori a fost și un vânător care a participat la partidele de vânătoare ale fostul prim-ministru Gheorghe Maurer sau fostului președinte Nicolae Ceaușescu.  

„Festivalul se vrea, în primul rând, o deschidere spre publicul larg a tradiţiilor şi obiceiurilor legate de vânătoare. Oaspeţii evenimentului au avut surpriza să descopere că vânătoarea nu înseamnă numai uciderea animalelor sălbatice ci şi o adevărată cultură cu ritualuri, tradiţii şi obiceiuri care au însoţit actul vânătorii de-a lungul timpurilor. Iar dacă până acuma toate acestea se desfăşurau într-un spaţiu de tagmă destul de ermetic, festivalul este o șansă de cunoaştere şi înţelegere corectă a fenomenului. Diferența față de celelalte ediții este că interesul este mai mare, curiozitatea este mai mare. Vin mai mulți oameni și sunt mai multe povești vânătorești. Din programul cadru a lipsit în acest an demonstrația cu șoimi din motive tehnice”, a declarat primarul Comunei Bata, Ion Micurescu sau Badea Ioane cum este cunoscut.

Festivalul are loc, an de an, la casa de vânătoare care i-a aparţinut baronului Antoniu Mocioni, cel care a fost Mare Maestru de Vânătoare a Curţii Regale a României, iar în zonă veneau la vânătoare nobilii Europei.

 

 

Adauga comentariu