Povestea tânărului din Arad care a avut șansa să „urce” fără diplome. A vrut să devină astronaut, dar a ajuns să lucreze în Africa de Sud!

A început să vorbească târziu, dar bine și în patru limbi, nu a fost înțeles de către cei din jur, nu are facultatea absolvită, a vrut să devină astronaut, a lăsat mereu în urma lui proceduri și metode care și astăzi se mai folosesc, nu a vrut să accepte locuri de muncă în America și exemplele pot continua. Este vorba despre arădeanul Andrei Mogyoros, în vârstă de 35 de ani, care a simțit pe pielea lui decăderea și succesul și care astăzi are acțiuni la Share IT Smart.

 După cum declară chiar el, a fost un copil destul de dificil de crescut, deoarece era ieșit din tipar încă de mic. Are o poveste de film, însă cu final fericit.

„Am fost destul de dificil de crescut, am avut un impediment din punct de vedere al vorbitului. Până la vârsta de 6 ani nu am scos nici un cuvânt, părinții au încercat să mă înscrie la școală, dar nu au prea reușit. Am început școala mult mai târziu. Când am început să vorbesc am învățat rapid patru limbi. Toată lumea spunea că sunt neastâmpărat, mai târziu în viață am ajuns la concluzia că de fapt eram prost înșeles. Nu mi-a plăcut niciodată să învăț, însă mi-a plăcut să mă informez, să îmi creez eu cultura mea generală,  mai mult decât ceea ce mi se dicta. Eram cu mâinile prin televizoare, prin radiouri, magnetofoane. Am luat bătaie, deoarece eram pe hol cu televizorul imprăstiat pe bucățele, dar am avut și creșterea și educarea că dacă l-am descfăcut să îl fac la loc”, povestește Andrei.

La început a mers pe profil de electrotehnică, depanare, apoi a  intrat în contact cu ce înseamă un limbaj de programare.

„Când ne întreba prin clasa a V a ce vrem să ne facem când sunem mari, eu am spus că vreau să fiu astronaut. Voiam asta pentru că acolo departe de toată lumea, înconjurat de calculatoare, mă simt cel mai bine. Asta am răspuns. Eu mă informam singur. Apoi în viață am găsit oamenii potriviți, să mă motiveze, eram mai excentric, dirigintele a fost un om extrordinar. Tata lucrează la Vagoane, operator CNC. Eram pasionat de meseria lui și anume cum reușește să facă sculpturi după desene tehnice. Mama a lucrat în domenii diferite, însă din păcate a murit la vârsta de 51 de ani. Părinții mei au divorțat când eu aveam 18 ani, atunci m-am închis în mine și astăzi sunt introvertit. Oriucum eu am început să lucrez de mic, de la 13 ani, în diferite locuri. De când am priceput care este puterea banului am început să lucrez. Am avut și o perioadă mai dificilă în care am plecat de acasă. Am stat pe străzi, am consumat alcool. Dar norocul meu este că am avut o gașcă care m-a influențat pozitiv. Nu mai aveam grijă de mine, apoi m-am uitat la oamenii din jurul meu și am văzut că pot să fie fericiți și am ales și eu asta. M-am angajat, apoi după câteva luni m-am dus la bancă, am scos un imprumut și m-am înscris la facultate. Am lucrat ca web designer. Lucram mereu, eu nu aveam vacanțe, nici la generală, nici la liceu. La 16 ani în depanare, apoi programare. Am avut noroc că am dat peste un patron olandez pe care nu l-au interesat diplomele, ci ceea ce știu. Nu am reușit să îmi finalizez studiile universitare”, mărturisește Andrei.

Tânărul arădean vorbește deschis despre fiecare moment trăit fie că a fost unul de decădere, fie unul în care s-a ridicat și a decis să facă ceva cu viața lui.  

S-a angajat la Takata unde a făcut performanță și a lăsat ceva în urmă. A fost pe proiecte speciale unde a fost implicat atât în inginerie, cât și în automatizare și formarea resursei umane. 

„Doamna Bâldea mi-a dat mână liberă: «copile fă ce vrei.. dacă nu faci prosti». Am început să experimentez, să dezvolt. Am lucrat pe la mai multe companii mari. Eram implicat în angajarea de persoane, de formare a echipelor, făceam parte din departamentul de logistică fiind numit lider pe PE- IT. Sunt aplicații pe care le-am dezvoltat,  programat, care se folosesc până în ziua de astăzi. Am regândit tot procesul, l-am reconstruit, reconfigurat fizic, am învățat pe toată lumea, peste 5.000 de oameni școlarizați de către mine și echipa mea, am instalat aplicații, am reechipat tot, am dat și o soluție de salarizare care și în ziua de astăzi funcționează”, declară Andrei Mogyoros.

A avut oportunitatea să rămână în SUA

La 20 de ani, Andrei a avut oprotunitatea să rămână în SUA, dar a renunțat.

„Au vrut să îmi dea cetățenia. Mă voiau acolo după ce am fost la interviu și au văzut câte știu să fac. La început prima legătură cu America a fost printr-un sponsor. Am făcut un radio și în fiecare vineri aveam o emisiune de 4 ore. Discutam la nivel politic și macroeconomic despre ce se întâmplă în lume, era cu o tentă de sarcasm. Un fel de revista presei din țara mea. Dezbăteam într-un mod relaxat politica, asta făceam la 20 de ani. După doi ani din păcate tipul a murit și s-a oprit totul. Am lucrat  apoi în SUA, o lună de zile. Am lăsat în urmă proceduri, metode. Am fost la timpul potrivit și locul potrivit. Acolo am colaborat cu șase companii diferite, toți îmi făceau oferte de job, însă am refuzat, deoarece eu încercam să-mi găsesc căminul, cu actuala soție. A fost un vis de-al meu să văd cum este acolo, însă nu era de mine, aveam alte planuri. Au încercat să mă facă să rămân acolo, mi-au oferit posibilitatea de realocare, dar am refuzat”, spune Andrei.

A început și pe plan personal să se pună la punct și acum are o colaborare perfectă profesională și cu soția Brighita Eva. Andrei a lucrat în multinaționale până a venit pandemia, iar în prezent are o firmă personală de consultață, are cu alta o colaborare și are acțiuni la Share IT Smart.

„La finele lui decembrie 2020 Share IT Smart mă contactează că se căuta un consultat în Africa de Sud pentru operațiile miniere. Am început să colaborez cu ei. În 2021 am ajuns în Africa de Sud, de atunci rulează contractul. 5 săptămâni sunt acolo și trei aici, în Arad. Este un parteneriat între cele trei companii:  Share IT Smart, ABM Logos Services și Lean Performance Group.  

Despre partenerii lui vorbește doar de bine: „Felix e un arhitect, are prea multe idei bune, Raul e un om pragmatic, indiferent ce idei îi dai dacă nu știe să le calculeze sau să pună mâna pe ele nu te crede și te contestă, Ștefan e un om extrem de sufletist, e omul ăla care se gândește ca toți să fie bine. E primul lider care se comportă cu colegii, angajații, colaboratorii, ca și cum ar fi familia. Cu Ramona am o colaborare foarte bună și avem multe proiecte în derulare”.

Andrei spune că de multe ori este neînțeles din cauza tehnologiilor folosite. Au un proiect prin care va fi un asistent virtual pentru fiecare client al unei farmacii. Vrea să ajute sistemul medical, să nu se mai vorbească de lipsa medicamentelor și multe altele. În momentul de față colaborează cu fime din Arad.

În ceea ce privește Share IT Smart, Andrei spune că: „îmbinăm ingenios consultanța și experiența cu dezvoltarea și implementarea de aplicații/soluții software personalizate, integrându-le perfect în sistemele deja existente ale companiei. Suntem un integrator de servicii, oferim consultanță în logistică, servicii Lean Management, dezvoltare organizațională și soluții SaaS, pentru companiile producătoare din diferite sectoare industriale. Ajutăm companiile să-și îmbunătățească operațiunile de servicii logistice, dezvoltăm soluții rentabile pentru lanțul de aprovizionare, depozit, probleme de manipulare a materialelor și distribuție. Abordăm nevoi legate de dezvoltarea personală, lideri, echipe și organizații, găsirea de soluții personalizate pentru provocările specifice industriei.

Soluțiile noastre sunt implementate cu succes în industrii: auto, produse farmaceutice, materiale de construcție, construcții de nave, minerit etc. Expertiza consultanților Share IT Smart acoperă toate aspectele lanțului de aprovizionare, de la strategia pe termen lung până la îmbunătățiri operaționale detaliate în gestionarea stocurilor, planificarea și controlul producției, managementul stocurilor, managementul transportului, suport operațional pentru depozit și optimizarea fuxurilor. Împărtășim cunoștințele profunde și expertiza în industrie cu toți cei care doresc să-și dezvolte capacitatea de inovare și să depășească orice provocare prin învățare și îmbunătățire continuă. Cursurile de formare profesională, atât deschise, cât și la fața locului, sunt conduse de experți cu experiență și certificați. Venim cu soluții pentru dezvoltarea afacerilor și creșterea vânzărilor. Avem și o pagină de Facebook: https://www.facebook.com/shareitsmartcom”.

În încheiere Andrei adaugă: „trebuie să mergem spre meritocrație, pe meritocrația transparentă și onestă unde în societate nu ești măsurat pe diplome, ci pe experiență și fapte, iar tot ceea ce fac astăzi cu partenerii mei de afaceri și cu clienții care-i avem este în această direcție , indiferent de tehnologia și metoda pe care o aplicăm”.

 

 

 

 

 

Comentarii

Marius Mahu

18.03.2022 21:40

Stimă și respect Andrei!

Necunoscut

19.03.2022 02:07

Nu am nimic cu persoana respectiva..am avut contact cu el ...dar am ramas cu un gust amar ...probabil ca este un tip destept si cu multe calitati ...dar ca si educatie ...lasa de dorit...lipsa celor 7 ani de acasa...

Bogdan

22.03.2022 20:06

Apreciez realizările omului dar ori autorul articolului citează greșit ori Andrei înflorește puțin niște lucruri. De exemplu in SUA nu prea îți poate oferi nimeni cetățenie in afara de organizații guvernamentale și chiar și atunci e un proces foarte complex. O firma privată poate eventual sa ofere sa îți sponsorizeze o viza de lucru de tip H1B, iar după câțiva ani poți aplica pt. Green Card, iar după încă ceva ani pt. cetățenie. In rest, numai de bine și spor pe mai departe! 

Adauga comentariu