Povestea poliţistului care a creat grupul AradTraffic. Un vecin de cartier l-a inspirat în alegerea profesiei!

A devenit popular printre arădeni şi nu numai după ce a înfiinţat pe Facebook grupul AradTraffic. Este vorba despre poliţistul Ovidiu Flavius Fatol, cunoscut sub numele de Flavius Ovi, în vârstă de 40 de ani. Grupul a fost înfiinţat după ce acesta şi-a dat seama că prin transmiterea de mesaje online, şoferii se pot disciplina în trafic. De mic şi-a dorit să devină poliţist şi să „prindă hoţi”. Poliţist a devenit, însă hoţi nu a prins, în schimb de peste 10 ani îşi desfăşoară activitatea în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Arad, la Serviciul Rutier.

Flavius s-a născut şi crescut în Arad, cunoaşte foarte bine oraşul şi cartierele. „De mic visam să devin poliţist. După vârsta de 14 ani tot mai mult îmi doream acest lucru. Voiam să fiu poliţist şi să prind hoţi. Nu am prins niciodată, dar visul de a purta uniformă şi de a face parte din Poliţia Română s-a împlinit. Aveam un vecin de cariter care era miliţian. Îl admiram pentru ţinuta aia impecabilă. Când nu era în uniformă, era în costum. Mă fascina. Aveam frică de el, deşi era un om calm. Eram generaţia care respecta adultul şi mai ales uniforma”, mărturiseşte Flavius. În copilărie a făcut mai multe sporturi (judo, fotbal, înot şi canotaj), dar la toate a renunţat după o perioadă deoarece se plictisea de ele.

La vâsta de 25 de ani a reuşit să intre în Jandarmerie.

„Am început cu Jandarmeria, eram la birouri, pe partea de informatică, unde am activat timp de patru ani după care m-am transferat la bazele de date, eram tot cu informatica. Acolo am stat timp de doi ani de zile după care m-am transferat la IPJ Arad, la secţia I  Vlaicu, unde am stat timp de trei ani. În anul 2015 am început să activez la Poliţia Rutieră”, mai adaugă Flavius.

Văzând problemele din trafic, cum se pune problema de către unii şoferi şi haosul care persistă pe şosele, Flavius a căutat pe Facebook grupuri cu specific de educaţie rutieră, nu a găsit şi în timp a creat el unul.

„Am căutat pe Facebook, dar nu am văzut niciun grup de educare prin informaţii, să fie un mod direct între poliţist şi şofer. Aşa am ajuns ca în anul  2018, pe data de 25 noiembrie să creez grupul AradTraffic. Îmi aduc aminte că am început cu postări cu intersecţii şi tot felul de dezbateri, am avut foarte puţini oameni la început. Timp de un an şi ceva s-au înscris foarte mulţi. Sunt peste 30 de mii azi. Unii îmi scriu în privat, au învăţat multe din treaba asta şi sunt mult mai conştienţi, mult mai atenţi, mai ales la parcări. Eu sper că a prins bine. Mai şi glumim pe acolo. Este un grup activ. Am remarcat că mulţi dau vina pe noi ca şi poliţişti, dar să nu uităm că nu toate ţin de noi, de exemplu locurile de parcare”, afirmă Flavius. 

Întrebat dacă există disciplină în traficul rutier din Arad, Flavius spune că raportat la alte judeţe este disciplină, dacă ne raportăm strict la Arad, balanţa ar fi la jumătate. 

De asemenea, întrebat ce ar schimba în Codul Rutier acesta a răspuns: „nu în Codul Rutier, ci în administraţie, prima dată oferă-i loc de parcare, apoi vino şi sancţionează-l, acolo ar fi. La Codul Rutier să ne întărească pe noi statul, pentru că amenzile sunt destul de mari, dar degeaba le aplici deoarece unii nu le plătesc. Constat cu uimire că în Arad nu mai există respect din partea minorilor. Sunt mulţi prinşi la volan, nu au nicio teamă, nicio frică”, mai adaugă Flavius.

Pe lângă minorii prinşi la volan, în Arad sunt zilnic găsite persoane care nu poartă centura, care vorbesc la telefon sau se urcă la volan după ce au consumat alcool.  Nu mai vorbim despre parcările neregulamentare.

Deşi nu este o meserie uşoară şi nici faptul că încearcă să civilizeze şoferii online nu e chiar plăcut tot timpul, Flavius nu se plânge. Este meseria pe care şi-a dorit-o şi pe care o face cu mare drag. Timpul liber Flavius îl petrece cu familia şi prietenii.  Dimineaţa începe cu o cafea, apoi vede ce urmează, fiecare zi fiind diferită.

Adauga comentariu