Povestea căruţei dintr-o localitate arădeană. Piesa de muzeu în care s-a născut un localnic!

La muzeul etnografic al parohiei din Dud stă la loc de cinste o căruţă. Doar cei care ajung acolo şi stau de vorbă cu părintele Giani Achim îi află istoria. Căruţa are peste o sută de ani şi a aparţinut unei familii de gospodari din sat. În ea s-a născut şi unul dintre copiii respectivei familii.

„Căruţa datează de acum 110 şi în aceasta s-a născut tatăl unui localnic de aici din sat. Naşterea a avut loc pe drum. Mama celui care avea să se nască se întorcea de la porumb. Fiul respectivului om ne-a donat cu toată dragostea căruţa. Este prima piesă a muzeului de la Dud de care m-am bucurat ca un copil când am văzut-o montată aici. Eram cam cinci oameni în jurul ei. Am curăţat-o un pic. S-a folosit doar ulei de in pentru ca să nu mai avanseze cariile, să fie oprite şi pentru a se conserva. Sub căruţă avem un plug şi o semănătoare.  Toate erau folosite la munca câmpului”, povesteşte părintele Giani Achim.

Obiectele de la muzeu sunt dăruite de credincioși părintelui Achim. Părintele a  făcut cu mâinile lui, cu multă dragoste, acest muzeu al locului. Ar dori să mai construiască o cameră ca să mai salveze obiecte țărănești, moștenirea satului, însă nu are banii necesari în momentul de faţă.

Muzeul are deja zeci de obiecte. Satul Dud (unde se află muzeul) aparţine de comuna Târnova.

Gheorghe Câlb un cunoscut om de cultură al locului se află printre cei care îndrumă turiştii ce merg la Popasul Turistic „Valea Arinilor” şi nu numai spre vizitarea acestui muzeu.

„Ori de câte ori vin în zonă persoane interesate, iubitoare de frumos şi de cultură, le recomand să viziteze muzeului etnografic, dar şi tabăra de sculptură. Muzeul reprezintă acum identitatea satului şi este păcat să nu se vadă obiectele cu care se lucra sau care erau folosite pe vremuri în gopsodării”, a declarat Gheorghe Câlb.

 

Adauga comentariu