Poliţista din Arad care l-a criticat pe ministrul Vela „atenţionată” de conducerea IPJ Arad

Lorena Radu, poliţista din Arad care a ajuns să fie cercetată disciplinar pentru că, în timpul stării de urgenţă, a criticat în termeni duri ideea ministrului Marcel Vela de a-i trimite pe poliţişti să împartă lumina în noaptea de Înviere, a fost „atenţionată”.

Amintim că într-o postare pe pagina sa de Facebook, Lorena a criticat ideea ministrului Marcel Vela prin următorul mesaj: „Celor care ne conduceti, va multumim ca dupa ani si ani in care ne-am servit cu onoare patria, avem privilegiul de a desfasura MISIUNEA carierei noastre! Aflati ca-n 2006, studenta fiind, nu gaseam menirea reala a celor 4 ani din Academia de Politie in care faceam inviorare la ora 5.30, sectoare la WC-uri, plantoane la 3 dimineata si primeam permisii doar pentru rezultate foarte bune. Acum insa, cu ajutorul dvs., regimul militar s-a metamorfozat. Pe batranul Carpati il vom pune-n rastel si vom lua instrumentul preotilor pentru a imparti, asa cum dvs. doriti, LUMINA.

Celor care ne conduceti, va multumim ca dupa ani si ani in care ne-am servit cu onoare patria, avem privilegiul de a desfasura MISIUNEA carierei noastre! Aflati ca-n 2006, studenta fiind, nu gaseam menirea reala a celor 4 ani din Academia de Politie in care faceam inviorare la ora 5.30, sectoare la WC-uri, plantoane la 3 dimineata si primeam permisii doar pentru rezultate foarte bune. Acum insa, cu ajutorul dvs., regimul militar s-a metamorfozat. Pe batranul Carpati il vom pune-n rastel si vom lua instrumentul preotilor pentru a imparti, asa cum dvs. doriti, LUMINA. Acesta este interesul suprem al unei societati bolnave, in care fiecare “organ” putrezeste sub “medicamentatia” improprie pe care ne-o administratati fortat. Asadar, in semn de multumire pentru starea de degradare in care ne-ati adus, sa fim cu totii prioritas in slujba BOR, si nu a cetateanului”.

Idee la care s-a şi renunţat.  În urma acestei reacţii, poliţista găsită vinovată şi „atenţionată” a intrat în procedura de cercetare disciplinară, iar un raport întocmit de ofiţerul desemnat de conducerea IPJ Arad arată că poliţista se face vinovată pentru „comportarea necorespunzătoare, în serviciu, familie sau în societate, care aduce atingere onoarei, probităţii profesionale a poliţistului sau prestigiului instituţiei”. Cu toate astea, şefii IPJ Arad nu au continuat procedura de cercetare disciplinară, Lorena Radu fiind doar „atenţionată”.

Poliţista a deschis proces

Printr-un proces deschis la Tribunalul Arad, Lorena Radu a dat în judecată IPJ Arad, cerând „desfiinţarea Dispoziţiei Şefului Inspectoratului nr. 821 din data de 28.04/2020 privind iniţierea procedurii de cercetare prealabilă a acesteia şi anularea sancţiunii aplicate ca urmare a cercetării prealabile efectuate”.

Conform Adevărul.ro în proces, Lorena Radu a arătat că a reacţionat pentru că acordul MAI-BOR pentru împărţirea lumii „era de natură să ştirbească autoritatea poliţistului”, pregătirea militară intenstă din cadrul Academiei de Poliţiei pierzându-şi obiectul în cazul în care poliţiştii ar fi ajuns să împartă lumina. Poliţista a mai arătat că dacă acordul MAI-BOR a fi fost dus la îndeplinire, „poliţistul ar fi trebuit să împartă Lumina atât infractorilor probaţi şi periculoşi, cât şi oamenilor de bună credinţă”.

Poliţista a mai arătat că „urmare a articolelor apărute, însuşi Preşedintele României a solicitat ca respectivul acord să fie modificat, modificare ce a avut loc în cursul aceleiaşi zile, aspecte care vin şi susţin poziţia publică exprimată la data de 15 aprilie”.

În proces, IPJ a cerut respingerea acţiunii deschide de Lorena Radu, arătând că aceasta putea contesta în instanţă doar o sancţiune disciplinară. În proces, IPJ a mai arătat că „poliţistul este obligat să îndeplinească ordinele şi dispoziţiile legale ale şefilor ierarhici privind activitatea sa profesională, iar şefii ierarhici răspund pentru legalitatea dispoziţiilor date subordonaţilor astfel că ieşirea în spaţiul public pentru a critica sau chiar denigra anumite decizii luate de către şefii ierarhici nu a fost nici oportună şi nici utilă ţinând cont şi de faptul că aceste decizii sunt luate într-un moment în care este instituită starea de urgenţă, iar în astfel de situaţii se pot dispune măsuri care exced competenţelor obişnuite inclusiv restrângerea unor drepturi”.

Judecătorii Tribunalului Arad, unde procesul s-a judecat în primă instanţă, i-au respins cererea Loreni Radu, arătând că aceasta nu a fost sancţionată disciplinar, astfel că Tribunalul nu are ce să anuleze.

 „În mod evident, această atenţionare nu constituie o sancţionare disciplinară şi este o măsură ce poate fi dispusă, mai degrabă, în locul cercetării prealabile, dat fiind caracterul ei preventiv, nu ca şi o concluzie a ei. Având caracterul administrativ – preventiv, situat în afara procedurii disciplinare şi fără consecinţă asupra raportului de serviciu, actul excede controlului ce poate fi exercitat de către instanţă”, se arată în sentinţa Tribunalului Arad pronunţată în 20 iulie. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Timişoara.

Contactată de Ziar de Arad, Lorena Radu, a declarat: „Accept şi voi respecta hotărârea instantei, însă aceste cercetari -abuzive ori nu- la care suntem supuşi ne aduc în silenzio stampa într-o societate în care libertatea de exprimare ar fi trebuit să fie garantată”.

Adauga comentariu