Piratul Smith, AVC-ul și pasiunea pentru gătit. Ajuns în Spania la tratament, se gândește la mâncărurile pe care le va prepara la întoarcere, la Port Arthur Arad

Cristian Marius Zaharia, piratul Smith, cum îi este porecla a demonstrat că nimic nu stă în calea pasiunii pe care o are. Deși de curând a suferit un AVC (accident vascular cerebral), nimic nu îl oprește să gătească.

„Au trecut 8 ani de când am învățat să gătesc, după cum bine știți, profesorul și mentorul meu Sima (Danuț Dan) s-a ocupat de perfecționarea mea în arta culinară, un altfel de artă culinară. Noi mergem pe stilul clasic, de exemplu diferite rețete la ceaun, rețete pe grătar, nu folosim cuptorul, folosim rețete vechi, totul la căldura grătarului și focul din lemne la cazan. Sezonul acesta a fost cum a fost, mai cu pandemie, dar... eu  am încheiat mai repede din cauza unei probleme de sănătate”, spune  piratul Smith.

Cristian Marius Zaharia mărturisește că în urmă cu 13 ani i s-a descoperit o malformație vasculară cerebrală.  

„Am avut parte de șase intervenții chirurgicale la cap, totul a fost bine până în data de 3 septembrie 2020, când am suferit din nou un atac vascular cerebral. În prezent m-am întors în Spania la doctorița care m-a operat acum 13 ani, unde mă supun unui tratament care va dura ceva vreme. Dar în tot răul este și un bine. Am început să mă gândesc și să exersez câteva preparate noi care dacă voi cădea de acord cu domnul Sima, le vom introduce în meniul teraselor Port Arthur Arad. În primul rând m-am gândit să gătim ciorbă la ceaun, zilnic, totul proaspăt, gătit și servit în ziua respectivă. Tot la ceaun vom găti o tocană, în fiecare zi altă rețetă. În momentul de față lucrez la o rețetă de burger, care va fi marca Port Arthur. De ce spun că lucrez la o rețetă? Burger-ul fiind foarte simplu de preparat?  Eu v-am obișnuit să gătesc în stilul Smith, adică al meu,  același nemernic pirat Smith, dacă am început în stilul meu, așa vom continua, vreau să am propriile mele sosuri, gustul va fi diferit”, adaugă tânărul arădean.

Acesta se gândește să-i și îndulcească pe clienți.

„Pe lângă ce am spus mai sus, lipsește ceva…dragii noștri clienți cer: desertul, care are un rol important în organism. Vom face papanași, nu o mie de feluri, unul și bun, dar și clătite. Acum, în timpul tratamentului, voi exersa pe sosul burger-ului și pe deserturi. Sezonul următor, eu și Sima patronul localulului, ne dorim să ne surprindem plăcut clienții. M-am gândit și la platouri țărănești care vor conține produse locale de casă și platouri de brânzeturi, tot produse locale, pentru a degusta diferite mărci de vin. Mai multe nu vreau să spun, trebuie să venim și cu surprize. Dacă am avut succes cu omleta piratului, pentru care mulțumesc tuturor celor care au încercat-o vreau să mai vin cu un preparat la mic dejun, care va fi la fel de gustos. Acum nu ne mai trebuie decât sănătate, sa treacă și pandemia, să putem pune în aplicare tot ce ne-am propus. Vreau să fac o surpriză în bucătărie. Va fi cea mai tare echipă din istoria locației.  

 Port Arthur Arad, a fost, este și va fi o emblemă a Aradului, nu putem decât să-i mulțumim familiei Dan (Danuț,  Diana și Daniela Denisia) pentru că a dus istoria mai departe. Vorba unui mare profesor Tiberiu Țigan, Dumnezeu să-l ierte.. « în Arad sunt două instituții și o academie, Academia Port Arthur» . Eu, același nemernic pirat Smith, Sunt mândru că Academia Port Arthur am absolvit”, încheie Cristian Marius Zaharia. Multe din preparatele pe care le gătește le postează pe pagina de Facebook unde alături de fotografie se găsește și o poezie compusă de el.

 

Adauga comentariu