Peste o mie de elevi arădeni sunt scutiţi de orele de sport! „Unii nu au nimic, dar nu avem ce face”

Peste o mie de elevi din judeţul Arad sunt scutiţi de orele de Educaţie fizică şi sport. Elevii au diferite afecţiuni, însă nu toţi sunt atât de bolnavi precum arată documentele medicale.

Paul Barta, inspector şcolar pentru Educaţie fizică şi sport din cadrul ISJ Arad, spune că nu mai puţin de 1.137 de elevi arădeni nu fac efort la orele de sport.

Fetele au ponderea cea mai mare din acest număr. 709 eleve nu fac sport, în timp ce numărul băieţilor este de 428.

Cele mai dese afecţiuni pe care elevii scutiţi de sport le au sunt: bronşita asmatiformă, suflu sistolic, astm bronşic şi scolioza. Pe lângă aceste afecţiuni şi cei ce au un membru rupt sunt scutiţi pentru o perioadă de activităţile sportive.

„Aceste scutiri medicale sunt eliberate de medicii de familie sau de medicul de medicină sportivă. Până acum câţiva ani, scutirile erau date doar de medicul de medicină sportivă, însă cum nu există peste tot aşa ceva s-a modificat regula, astfel că şi medicii de familie pot da astfel de scutiri. În unele cazuri, aceste scutiri sunt pentru un semestru, alteori pentru un an întreg. Depinde de afecţiunile fiecăruia”, ne spune Paul Barta.

În timpul orelor de sport, cei scutiţi trebuie să fie prezenţi la curs, în caz contrar sunt trecuţi absenţi.

Paul Barta mai spune că peste 50 la sută dintre elevii arădeni scutiţi de efort sunt cei de liceu.

„Problema mare este că peste jumătate dintre elevii scutiţi sunt din clasele de liceu. Suntem convinşi că nu toţi au vreo afecţiune şi că ar putea face sport, însă ne este imposibil să dovedim acest lucru. Practic nu avem ce face”, mai spune Paul Barta.

Adauga comentariu