Pesta porcină nu a afectat județul Arad, însă autoritățile sunt în alertă. ”Pericolul nu a trecut”

Pesta porcină a făcut ravagii în multe județe din România. Deși în urmă cu câteva luni amenințarea părea una iminentă, județul Arad nu a fost, cel puțin deocamdată, afectat. În vară, pesta era prezentă în județul Bihor, la limita cu Aradul. Cu toate acestea, în lunile scurse de atunci nu s-au înregistrat probleme.

Viorel Agud, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Arad spune că au fost luate mai multe măsuri și că acestea continuă și în această perioadă. ”Au fost luate măsuri și nu ne-am oprit cu acestea. Se efectuează controale la crescătorii de porci, am organizat filtre de control, împreună cu IPJ, pe drumurile de acces în județ, în piețele neorganizate și în alte locuri susceptibile de vânzare sau transport de animale pentru consum. Târgurile sunt în continuare închise. La ora actuală acest pericol al pestei porcine persistă, așa că nu se pune problema renunțării la aceste măsuri”, spune Viorel Agud, directorul DSVSA Arad.

România a cheltuit aproximativ un sfert (24% mai exact) din fondurile europene de urgență acordate de Uniunea Europeană pentru prevenirea și combaterea pestei porcine africane, potrivit unor informații comunicate de Direcția generală de Sănătate a Comisiei Europene.

Adauga comentariu