Pesta porcină africană se extinde în judeţul Arad! Şi porcii din Nădab vor fi sacrificaţi!

Pesta porcină africană se extinde în judeţul Arad. În cursul zilei de astăzi, s-a întrunit Comitetul Local de Combaterea Bolilor (CLCB) şi în urma descoperirii mai multor focare de pesă în localitatea Nădab, aparţinătoare de oraşul Chişineu-Criş, s-a luat decizia ca şi porcii de aici să fie sacrificaţi. Ieri, acelaşi organism decidea ca porcii locuitorilor din Cintei, sat aparţinător de comuna Zărand, să fie sacrificaţi.

“În contextul depistării unui număr de cinci focare de pestă porcină africană pe raza satului Nădab, Oraș Chișineu-Criș, Comitetul Local de Combaterea Bolilor s-a întrunit astăzi, 22 august, într-o nouă ședință pentru a adopta măsurile necesare în vederea împiedicării răspândirii virusului spre alte localități ori spre marile exploatații de suine din apropiere. Hotărârile adoptate în cadrul ședinței CLCB de astăzi au fost următoarele: Sacrificarea tuturor porcilor de pe raza satului Nădab, orașul Chișineu Criș. Proprietarii animalelor sacrificate vor fi despăgubiți de Guvernul României;  vânătoarea totală a porcilor mistreți din fondurile de vântoare aflate în apropierea satelor Cintei și Nădab”, se arată într-un comunicat al CLCB.

Conform legislației specifice, pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului de pestă porcină africană se instituie zone de supraveghere. Având în vedere natura devastatoare a virusului PPA și răspândirea sa pe căi diverse, sacrificarea tuturor porcilor din localitățile unde au fost identificate focare este o măsură preventivă necesară, susţin reprezentanţii CLCB.

Adauga comentariu