Pesta porcină africană se extinde în Arad! Covoarele întinse pe şosele nu au avut efectul scontat

Pesta porcină africană se extinde în judeţul Arad. În urmă cu două săptămâni, localitatea Sânpetru German avea să dea tonul problemelor ce au apărut. Felnacul, Zădăreniul, Pecica, Cinteiul, Secusigiu sunt câteva din localităţile în care pesta porcină africană avea să fie semnalată. Zeci de porci au fost sacrificaţi, iar măsurile luate de autorităţi par a nu avea efectul scontat.

Pe şoselele din zonele afectate de pestă, autorităţile au întins covoare pentru a opri extinderea pestei. Cu toate acestea, în ultimele 14 zile cazurile s-au înmulţit.

Desele apeluri făcute de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad a reuşlit probabil doar să limiteze numărul focarelor. „Ca urmare a confirmării oficiale a bolii ,,pesta porcină africană” se instituie următoarele măsuri în Oraşul Pecica şi Bodrogu Vechi: asociaţiile de proprietari şi utilizatorii de terenuri agricole trebuie să verifice şi să notifice existenţa eventualelor cadavre de animale înainte de începerea recoltării culturilor agricole; plantele afectate de mistreţi şi consumate parţial nu vor fi dislocate din zona de cultură şi vor fi neutralizate la faţa locului de către proprietari/utilizator;  înainte de recoltare,toate tarlalele vor fi verificate iar zonele afectate vor fi izolate şi neutralizate la faţa locului de către proprietar/utilizator; toate maşinile agricole, combinele, tractoarele, la ieşirile din tarlale şi deplasarea acestora dintr-o solă în alta din zona afectată PPA, vor fi dezinfectate de către proprietar/utilizator”, arată DSVSA într-o informare publică.

Totul ar fi pornit de la câţiva porci mistreţi, găsiţi morţi într-o pădure de la limita oraşului Pecica. Deocamdată această variantă nu a fost confirmată oficial de autorităţi, însă mai multe piste duc spre această concluzie. 

Adauga comentariu