Persoanele de etnie romă din Pecica nu sunt lăsate în urmă. Vor avea un centru de zi cu multiple activități unde vor putea face și sport

Persoanele de etnie romă din Pecica nu sunt lăsate în urmă de către autorități, deoarece orașul se dezvoltă de la o lună la alta, a fost gândit și un proiect pentru dezvoltarea și integrarea lor în comunitate. Astfel, de acum înainte copiii de etnie romă și nu numai vor avea parte de educație, de activități și de tot ceea ce este necesar pentru a se dezvolta. Ba mai mult cei prezenți vor beneficia și de o masă caldă la amiază.

Este vorba despre demararea proiectului „Creșterea incluziunii și abilitării romilor în orașul Pecica”, derulat în cadrul Programului „Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, apelul „Creșterea incluziunii și abilitarea romilor", runda a 2-a, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021.

Promotorul de proiect este Orașul Pecica, în colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad (Partener de proiect 1) și Asociația Culturală a Minorităților din Pecica (Partener de proiect 2). Valoarea totală a proiectului este de 4.853.595,68 lei.

Proiectul a fost anunțat în cadrul unei conferințe de presă la care au participat: primarul orașului Pecica, Petru Antal, Erika Stark, director al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad și angajați ai celor două instituții.

„Este un proiect important pentru comunitatea pecicană. Copiii vor avea de căștigat prin activități.  Obiectivul general urmărit în cadrul proiectului este creșterea incluziunii și abilitării romilor în orașul Pecica prin dezvoltarea de servicii sociale, educaționale, de ocupare, pentru sănătate, de abilitare și derularea unei campanii de conștientizarepe teme antidiscriminareîn cadrul unui parteneriat public privat județean. Proiectul presupune înființarea de noi servicii și dezvoltarea unor programe care să vină în sprijinul bărbaților, femeilor și tinerelor aparținând grupurilor vulnerabile, cu prioritate de etnie romă,pentru a-și afirma drepturile, a participa la viața comunitățiiși la activități de abilitare (empowerment).

În acest scop, pe tot parcursul proiectului se vor desfășura întâlniri a câte 10 – 20 participanți cu persoanele identificate din grupul țintă, în funcție de specificul activităților. În grupul țintă sunt incluse în total un număr de 1.906 persoane, din care 1.335 sunt de etnie romă. Pentru un număr de 707 persoane de etnie romă, se asigură creșterea accesului la servicii sociale, educaționale, recreativ-sportive, de ocupare și de sănătate, în principal prin înființarea unui Centru de zi la Pecica”, a declarat primarul orașului pecica, Petru Antal.

Centrul de Zi va fi o clădire multifuncțională pentru consiliere și sprijin, lângă Școala Primară nr. 1 din Pecica. Copiii și tinerii vor putea face mișcare pe noul teren de sport (fotbal, baschet, volei și tenis de câmp), urmând să fie organizate competiții sportive și excursii.

De asemenea, pentru un număr de 628 persoane aflate în situații de vulnerabilitate, de risc sau care se confruntă cu diverse forme de excluziune socio-economică, vor fi dezvoltate programe de dezvoltare a abilităților parentale, de management și gestionare a propriilor resurse.

„Se va pune accent și pe cultură, tradițiile, obiceiurile și modul de viață, inclusiv ocupațiile tradiționale ale comunității rome din orașul Pecica. Comunitatea romă va fi încurajată să își facă cunoscute valorile culturale prin organizarea unei expoziții de ocupații și meserii tradiționale, porturi și obiceiuri, a unui festival cultural și realizarea unui material documentar (carte și material foto/video) despre viața comunității rome din Pecica. De asemenea, se va oferi sprijin pentru dezvoltarea competențelor muzicale pentru copii și tineri romi în scopul păstrării și promovării tradițiilor.

Pe lângă aceștia, un număr de 131 de persoane aparținând populației majoritare va participa la activitățile proiectului, iar 440 de persoane din orașul Pecica vor participa la o campanie de creștere aconștientizării pe teme anti-discriminare, promovând respectarea drepturilor romilor, combatereaatitudinilor antirome, stereotipurilor și hărțuirii. Se va elabora un ghid - instrument de campanie «anti-discriminare», asigurând sensibilizarea populației majoritare șise va realiza o formare a cadrelor didactice, profesioniștilor și angajatorilor în spiritul non-discriminării, în ceea ce privește lucrul cu etnia romă”, mai adaugă primarul.

Erika Stark, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad, a ținut să-l felicite pe primar pentru faptul că mereu spune prezent când e vorba de proiecte.

„Îl felicit pe domnul primar că a avut deschiderea să demarăm acest proiect. Știu că a fost o provocare pentru dânsul. M-aș bucura ca toate primăriile din județ să-i urmeze exemplul.  Acolo unde primarul vrea să facă, poate să facă, doar trebuie să vrea să facă. Bineînțeles trebuie să aibă și sprijinul comunității. Din punctul nostru de vedere are sprijin fiecare primărie din județul nostru să facă orice, să gândească și să dezvolte proiecte care să vină în sprijinul comunității. Mai am încă un principiu, este al meu personal. Dacă omul se simte, în siguranță, omul se simte bine, omul se simte asigurat din punct de vedere social, din punct de vedere al comunității, a ceea ce înseamnă ziua de mâine, omul funcționează la capacitate maximă și atunci poate să dea comunității și societății ceea ce trebuie să dea, dacă omul se simte amenințat de ziua de mâine, dacă grija principală a unei familii este oare ce pun mâine pe masă nu vor funcționa ca o societate normală. Prin urmare domnul primar sunteți unul dintre cei pe care îi laud”, a declarat Erika Stark care a adaugat că în mod sigur la Pecica în urma acestui proiect va fi o nouă echipă de fotbal și o formație, deoarece se vor descoperi noi talente.

Primarul Petru Antal a venit mereu în sprijinul romilor și sunt familii întregi care au fost ajutate și cărora administrația le-a construit și case. Pe viitor dorește să demareze un nou proiect prin care să achiziționeze microbuze cu care să poată fi transportați copiii din cartiere la locurile cu activități și la școală.

 

Adauga comentariu