Patru tineri dorm sub cerul liber, pe două saltele

Două saltele și câteva pături sunt tot ce au patru tineri care spun ei au fost abandonați de mici de familii. Și-au găsit adapost lângă garajele de la Boul Roșu, iar oamenii din zonă le mai dau mâncare și ceai.

Dorm îngrămădiți și acoperiți cu păturile primite de la locatari. S-au obișnuit cu viața de stradă și chiar erau bucuroși că nu mai este așa de frig. „Este o doamnă care ne dă ceai. Patură aia cu roșu de la ea o avem”, spune una dintre tinere.

Cei patru au vârste între 18 și 28 de ani și stau pe unde apucă. Ana Maria, Margareta, Eva și Rinu sunt acum o familie și împart mâncarea ce o primesc. Mai grav este că unii dintre ei au copii. „Am doi copii, dar sunt la centru. Când strâng bani le mai duc dulciuri. Mă bucur că acolo au tot ce le trebuie”, spune Ana Maria. Atunci când vorbește despre copii are zâmbetul pe buze. Se bucură că ei momentan nu sunt nevoiți să doarmă în stradă.  

„Pe mine m-a lăsat și tata și mama cu fratele meu în gară.  Aveam cinci ani”, mai spune Ana.

Pentru persoane ca ei care nu au o casă, există în Arad adăpostul de noapte. În nopțiile geroase împreună cu Poliția Locală Arad cei de la DAS formează echipe mixte în vederea identificării persoanelor fără adăpost. Locația se află pe strada Calea 6 Vânători din municipiul Arad.

„Adăpostul are o capacitate de 50 de locuri în mod normal, dar pe timp de iarnă sau atunci când situația o impune putem să suplimentăm până la 80, 90 de locuri, astfel încât să nu lăsăm pe nimeni să rămână în stradă. Noi avem program în fiecare zi din an de la opt seara la opt dimineața”, a declarat Oana Pârvulescu, director DAS.

La adăpost sunt primite toate persoanele majore însă există și câteva reguli. Să nu meargă băuți sau sub influneța unor subtanțe interzise. Este condiția împusă de Direcția de Asistență Socială Arad. Mulți dintre ei preferă să doarmă în stradă, deoarece nu vor să respecte aceste reguli.

„Dorim să venim în întâmpinarea persoanelor fără adăpost, astfel facem apel și la societatea civilă arădeană să sprijine demersurile instituțiilor implicate, iar dacă sesizează persoane aflate la nevoie, să apeleze următoarele numere de telefon: 0257-214988 (Adăpostul de Noapte) sau 0257-939 (Poliția Locală)”, mai declară Oana Pârvulescu.

Adauga comentariu