Patru foști parlamentari arădeni se numără printre cei care și-au cerut înapoi pensiile speciale

Curtea Constituțională a României a stabilit că este neconstituțională legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor, potrivit unui comunicat publicat joi. Curtea invocă în decizia sa faptul că legea a fost adoptată mult prea rapid, într-o singură zi, ceea ce ar afecta însăși caracterul „democratic” al statului.

Peste 70 de foşti parlamentari și-au cerut înapoi pensiile speciale, în instanță. Printre aceștia se numără și arădenii Mihăiţă Calimente, Dorel Zăvoianu, Nicu Cojocaru şi Nicoară Creţ. Toţi sunt foşti parlamentari de Arad, care au deschis proces la Tribunalul Arad prin care atacau legea referitoare la anularea pensiilor speciale.

Excepţiile de neconstituţionalitate vin de la instanţe din toată ţara, respectiv Tribunalul Arad, Alba, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Sălaj, Suceava, Timiş şi Curtea de Apel Timişoara.

Pe 17 februarie 2021, Plenul Parlamentului a adoptat abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor. S-au înregistrat 357 de voturi „pentru”, iar 30 de parlamentari nu au votat. Singurul partid care nu a votat a fost UDMR.

Un număr de 827 de foști senatori și deputați au fost până atunci beneficiari de pensii speciale.

 

Adauga comentariu