Pasul Vâlcan, muntele cu priveliște de vis, acțivități diverse și cu cea mai lungă pârtie de sanie. „Traseul Drumului” a devenit preferatul turiștilor!

O poveste de iarnă care îți taie răsuflarea. Așa se poate descrie o zi la munte, în Pasul Vâlcan din județul Hunedoara. La piesajul de vis care îți fură privirea se adaugă și activitatea intensă care poate fi desfășurată, mai ales că vorbim despre cel mai lung traseu pe care iubitorii de mișcare se pot da cu schiurile, sania sau bobul. Mai sunt și două pârtii mai mici amenajate, teleschiuri, iar partea bună este că poți urca (după ce ai mers la vale cu sania) cu telegondola, care a fost pusă în funcțiune din anul 2011.  

Localnicii urcă pe munte la fiecare sfârşit de săptămână și se bucură de aerul curat și de priveliștea de basm ale crestelor înzăpezite ale masivului. În vale, dincolo de păduri pot vedea panoramele oraşelor Lupeni şi Vulcan.

În ultima perioadă au început să apară în zonă și persoane din celelalte județe ale țării, printre care Arad și Timișoara.

„Am văzut că la munte a nins mult și ne-am gândit să venim și noi cu copiii, deoarece pentru ei distracția este maximă”, a declarat unul dintre arădenii prezenți.

Cea mai mare distracție a turiştilor este să coboare, cum spuneam cu săniile, schiurile sau cu bobul, pe şoseaua Pasului Vâlcan, închisă pe durata iernii şi transformată într-o adevărată pârtie, de aproape opt kilometri.

„Este o stațiune mai micuță, dar una în care momentan nu este foarte mare aglomerație. Mulți vin aici pentru sanie, avem o pârtie pe traseul drumului care urcă Pasul Vâlcan de aproape opt kilometri. Astfel, cei care doresc relaxare și sport pot să urce cu telegondola, timp de zece minute, prețul zece lei,  după care se pot da cu sania. Sunt și care schiază pe Traseul Drumului, cei care au curaj să se aventureze. Pe lângă aceasta avem două pârtii de schi și o bandă pentru începători. Cum spuneam unii aleg această stațiune pentru că încă nu este atât de aglomerată”, a declarat primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu, care luni era printre turiști.

Aceasta a mai afirmat că se pot închiria și schiuri și sănii și speră ca în viitor să aibă și monitori.

„Avem un Apes Ski chiar la sosirea telegondolei și la plecare pe cele două teleschiuri. Este ceai cald, cafea, vin fiert. De asemenea,  în stațiune mai există încă o locație în care se pot servi gustări calde”, a mai spus primarul Merișanu.

Activități sunt multe, peisajul de vis și se caută soluții pentru turiștii din alte zone care doresc cazare. Ei se pot caza în oraș, deoarece distanța până la telegondolă nu este foarte mare.

„Noi încercăm să promovăm această stațiune în oraș, chiar am depus actele pentru a deveni Vulcanul stațiune. Vulcan- Pasul Vâlcan, astfel încât ne dorim ca toată lumea să se cazeze în oraș la moteluri, la cabanele care sunt de închiriat, la apartamente, sunt multe locații. Dorm acolo și vin sus să schize, să se relaxeze, iar seara coboară să o petreacă în oraș”, încheie edilul.

Pentru a urca în telegondolă se pot lua și cartele de o zi sau cele pe care se acumulează puncte.

„Pârtia” de pe drum trece pe sub telegondolă şi traversează o pădure întinsă oprindu-se în zona din care pornește telegondola.

Cei care doresc pot face și drumeții. Zona are și o încărcătură istorică. Când nu este zăpada la capătul şoselei de munte se văd urmele tranşeelor săpate în Primul Război Mondial, când Pasul Vâlcan şi Valea Jiului au fost locurile unor bătălii crâncene între Armata română şi Armatele germană şi austro-ungară. Mai multe tranşee au fost reamenajate. Totul oferă o priveliște frumoasă.  

Pasul Vâlcan este o veche trecătoare din Carpaţi, situată la altitudinea de peste 1600 de metri și face legătura dintre Depresiunea Petroşani şi Oltenia. Zona a fost în trecut, până la construcţia şoselei prin Defileul Jiului, o importantă cale de acces a Ţării Haţegului şi a Transilvaniei spre nordul Olteniei. Prin Pasul Vâlcan a trecut Mihai Viteazul pentru a ajunge în Viena, în anul 1600.  

Adauga comentariu