Pasiunea pentru minge o ţine mereu în teren. Jucătoare şi antrenoare Adriana Inoan face performanţă

Adriana Corina Inoan este sportiva din Arad care s-a făcut remarcată atât prin rezultatele ei de-a lungul carierei, cât şi a celor pe care îi antrenează. Născută în 1972 în comuna Iclod, judeţul Cluj, a început de mică să iubească sportul. Prima iubire a fost fotbalul datorită faptului că tatăl ei a jucat.

„Primele şi cele mai frumoase amintiri ale copilăriei sunt de la meciurile de fotbal ale tatălui. Din păcate a decedat acum 12 ani.  Am rămas cu amintirile. La zece ani am părăsit localitatea natală şi m-am mutat în Cluj unde am început practicarea sportului de performanţă (atletism) sub îndrumarea antrenorilor (soţ şi soţie) prof. Kulcsar, la CSS Viitorul Cluj-Napoca. După şapte ani de atletism în urma unei accidentări serioase la bazin am întrerupt acest sport. Paradoxul a făcut să mă intersectez la controlul medical cu hanbalistele. A fost întâmplarea care a însemnat, la 17 ani, debutul meu în handbal”, mărturiseşte Adriana.

Aceasta a evaluat la mai multe echipe: CSS Viitorul Cluj-Napoca, „U” Cluj, Silcotub Zalău, F.Z. Arad. Furth (Germania), Enna (Italia), Vigasio (Italia). „Crişul” Chişineu-Criş. Cu Silcotur Zalău a evoluat în Cupa Europeană şi a fost componentă a Lotului Naţional de Tineret. A lucrat cu mai mulţi antrenori: Cârjescu (Cluj), Rus (Cluj), Tadici (Zalău), Gherard (Lot Naţional) şi Ionescu (Arad).

În paralel cu activitatea sportivă a studiat şi s-a pregătit profesional. A absolvit Universitatea Babeş Bolyai Cluj şi a urmat două mastere tot în domeniu. În anul 1994 datorită unei accidentări serioase în timpul unui meci a  fost obligată să întrerupă activitatea de sportiv de mare performanţă. Aşa a început activitatea de antrenor la CS Gloria până în anul 2000, an în care s-a titularizat la Liceul cu Program Sportiv Arad la catedra de handbal. Din anul 2010 este şi antrenor de fotbal cu licenţă UEFA. A avut o întrerupere de şase ani dar pentru că avea pasiune petru „minge” a reînceput să joace handbal şi a făcut-o până la vârsta de 46 de ani. În paralel şi-a desfăşurat munca de catedră ca profesor şi a pus umărul la diverse proiecte. A fost director sportiv în echipa feminiă de fotbal, antrenor-campionă naţională la fotbal pe teren redus- juniori băieţi ediţia 2013/ 2014 cu ediţia LPS Arad. A oferit sprijin şi consultanţă pentru echipa feminină Piroş Security la debutul în divizie. A pus „umărul” la proiectul de la Chişineu-Criş la debutul în divizia A ca jucător- antrenor.

A fost iniţiatoarea Campionatului Judeţean de Handbal în perioada 2005-2015. A promovat tinerii în handbal şi fotbal.

Deoarece era un vis al ei să aibă propriul club, în anul 2013 şi-a înfiinţat unul alături de doi asociaţi Marian Filote şi Elena Gagu sub numele de Clubul Sportiv Inoan Arad, momentan cu două secţii active: handbal şi fotbal. Clubul a evoluat treptat astfel încât astăzi sunt grupe de la copii la seniori. Grupe cu care participă în competiţii la nivel judeţean şi naţional.

„Avem secţie de handbal cu grupe în Arad şi Şagu şi secţie de fotbal cu grupe în Arad. Selecţia şi înscrierea în club se face în permanenţă. Vârsta minimă este de 4 ani. Îi aşteptăm cu drag pe iubitorii de mişcare şi pe cei care doresc să facă performanţă la noi”, a declarat Adriana Inoan. Clubul sportiv are şi pagină de Facebook unde se poate urmări întreaga activitate.

Adauga comentariu